Αντιμετωπίζουμε τους άλλους ως κίνδυνο και ως αριθμούς – Έλλειψη φιλοσοφίας αντιμετώπισης του μεταναστευτικού

Την έλλειψη φιλοσοφίας αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, επισημαίνει ο κοινωνιολόγος Νίκος Περιστιάνης.

 

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Μιλώντας στη «Χαραυγή», τόνισε ότι η έλλειψη κουλτούρας αντιμετώπισης των ανθρώπων αυτών οδηγεί σε ακραίες αντιλήψεις και σκληρές θέσεις χωρίς να υπολογίζουν αυτοί που διατυπώνουν τις συγκεκριμένες απόψεις ότι και οι Κύπριοι βρέθηκαν σε αυτή τη θέση μετά το 1974. Αλλά και παλαιότερα.

Για την ιστορία σημειώνουμε πως ναι μεν πολλοί Κύπριοι μετά το 1974 έγιναν οικονομικοί μετανάστες, νόμιμα μεν, αλλά κάποιοι αντιμετώπισαν κακές συμπεριφορές και κάποιοι όχι.

Ο κ. Περιστιάνης εξήγησε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις μεγάλες ροές που έρχονται στον τόπο που θεωρούν ως τη χώρα της επαγγελίας, δηλαδή τις χώρες της Δύσης, επειδή αναγκάζονται να εκτοπιστούν από τις χώρες τους για διαφόρους λόγους -οικονομικούς, πολιτικούς, λόγω πολέμων ή κυνηγητού.

Επεσήμανε επίσης πως η ελπίδα ότι αλλού θα βρουν καλύτερες συνθήκες, τους οδηγεί να θυσιάζουν τα πάντα, ακόμα παίζοντας και τη ζωή τους κορώνα γράμματα γιατί δεν έχουν άλλες επιλογές.

 

Η εχθρική αντιμετώπιση

Στην Κύπρο, σημείωσε ο κ. Περιστιάνης, οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζονται ως πρόβλημα, ως κίνδυνος και ως αριθμοί.

 

Ο Νίκος Περιστιάνης υπογραμμίζει ότι στην Κύπρο πρέπει να δημιουργήσουμε μια φιλοσοφία απέναντι στα άτομα αυτά, υπενθυμίζοντας ότι παλαιότερα τους βλέπαμε ως πρόβλημα, παρ’ όλο που τους είχαμε ανάγκη, αφού τους φέρναμε εμείς για να εργάζονται σε δύσκολα επαγγέλματα, όπως η φροντίδα ηλικιωμένων, ως οικιακούς βοηθούς ή για εργοδότηση σε δύσκολα επαγγέλματα.

Τώρα περάσαμε σε νέο στάδιο που τους βλέπουμε καχύποπτα και σαν εχθρούς λόγω του ότι ένας αριθμός έρχεται μέσω Τουρκίας, λόγω διαφορετικής κουλτούρας και ιδιαίτερα λόγω του θρησκεύματός τους.
Δεν μπαίνουμε στον κόπο να διαχωρίσουμε στο μυαλό μας ότι υπάρχουν και οι θετικοί και οι αρνητικοί άνθρωποι, τους βάζουμε όλους σε ένα καλάθι και επιδιώκουμε να βρούμε τρόπο να τους ξεφορτωθούμε.

Όμως ο κόσμος αλλάζει λόγω της παγκοσμιοποίησης που διαφοροποιεί αρκετά από τα δεδομένα που ξέραμε μέχρι σήμερα. Σήμερα δημιουργούνται ανοικτές κοινωνίες όπου ζουν άνθρωποι διαφορετικών κουλτουρών.

Αποδεχόμαστε πιο εύκολα αυτούς που έχουν να μας δώσουν ή να αγοράσουν κάτι, όπως π.χ. Ρώσους κι άλλων εθνικοτήτων που αγοράζουν περιουσίες στην Κύπρο.

 

Αρνητικά μηνύματα από την κυβέρνηση

Η Πολιτεία από την πλευρά της δεν διαθέτει τις σωστές επιλογές αντιμετώπισης, παρά το ότι υπάρχουν οι κατευθύνσεις από την Ευρώπη.

Έτσι αντιμετωπίζει εντελώς πρόχειρα αυτές τις περιπτώσεις και περνά στην κοινωνία συνεχώς αρνητικά μηνύματα, τα οποία ενισχύουν τα αρνητικά συναισθήματα των πολιτών.

Ο κ. Περιστιάνης επισημαίνει ότι ακόμα και τα τρία κέντρα φιλοξενίας των μεταναστών και των προσφύγων βρίσκονται σε απομακρυσμένα σημεία και σε αυτά οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων δεν είναι και οι καλύτερες.

Επίσης, πρόσθεσε, ακόμα κι αυτοί που βρίσκονται εκτός των συγκεκριμένων κέντρων και ζουν στις πόλεις ή στις κοινότητες, επίσης διαβιούν σε δύσκολες συνθήκες αφού αναγκάζονται μέσα σε ένα δωμάτιο ή ένα μικρό σπίτι να ζουν αρκετοί μαζί, αφού δεν έχουν τα ικανοποιητικά εισοδήματα που να τους επιτρέπουν να διαβιώσουν αξιοπρεπώς.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα κονδύλια από την Ε.Ε. για να εκπαιδεύσει αυτούς τους ανθρώπους και να τους εντάξει στην κοινωνία και στην εργασία. Όμως αυτό αφήνεται, όπως είπε, στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

 

Υπόσκαψη από το κράτος

Αναφέρθηκε επίσης και στην υπόσκαψη που έγινε από το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών στην προσπάθεια να δημιουργηθεί, με έγκριση του Υπουργείου, ένα κέντρο στην Αγλαντζιά για να απασχολήσει αυτούς τους ανθρώπους και να προσπαθήσει να τους εντάξει στην κοινωνία.

 

Από τη μια, υπέδειξε, το κράτος έδωσε το χώρο και από την άλλη ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει ότι δεν θα ήθελε τη δημιουργία τέτοιων κέντρων.
Και ήταν τότε που ενθαρρύνθηκαν και αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής και τελικά η προσπάθεια δεν ολοκληρώθηκε.

Έγινε ακόμα μια προσπάθεια για δημιουργία άλλου κέντρου και ήρθε το κράτος και οδηγεί τους υπεύθυνους στο δικαστήριο επειδή δεν υλοποίησαν το πρώτο πλάνο, το οποίο η ίδια η κυβέρνηση ουσιαστικά ακύρωσε.

Στο χώρο, πρόσθεσε, θα διέμεναν άτομα με ειδικά προβλήματα, όπως προβλήματα αναπηρίας κ.α., όπως είχε υποδείξει και η Επίτροπος Διοίκησης σε σχετική έκθεσή της. Κι όμως η ίδια η κυβέρνηση αθέτησε τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από υπογραμμένες συνθήκες, αλλά και τις υποδείξεις της Επιτρόπου Διοίκησης.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy