Αντιπαραθέσεις και ένταση στη «βουλή» στα κατεχόμενα κατά τη συζήτηση του οικονομικού πρωτοκόλλου

Αντιπαραθέσεις και ένταση επικράτησαν κατά τη συζήτηση για το πρωτόκολλο οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας Τουρκίας – ψευδοκράτους, που έγινε σήμερα στη «βουλή» στα κατεχόμενα. Τη συζήτηση ξεκίνησε με την ομιλία του ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν. Το Κόμμα του Λαού που αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να αποχωρήσει από τη «βουλή», δεν συμμετείχε στη σημερινή συνεδρία.

Ο κ. Ερχιουρμάν σχολίασε το γεγονός ότι αυτός που υπέγραψε τη συμφωνία για το πρωτόκολλο πλέον δεν είναι «πρωθυπουργός» (σσ: εννοεί τον Φαϊζ Σουτζούογλου) και ούτε εκείνη η «κυβέρνηση» υπάρχει πια. «Δεν αποδεχόμαστε ως νόμιμη μια δομή που είναι προϊόν παρέμβασης. Το είπε ανοικτά και ο κ. Τατάρ», ανέφερε παραπέμποντας σε δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη πως η Άγκυρα παρενέβη και στο παρελθόν στα της πολιτικής στην τ/κ κοινότητα.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ σημείωσε ότι μπορεί το πρωτόκολλο να αναφέρεται σε πηγή εσόδων 4,25 δις ΤΛ, αλλά υπάρχουν χρέη από το 2021, που θα πρέπει το ψευδοκράτος να αποπληρώσει στην Τουρκία και το ποσό που θα μείνει στο τέλος θα είναι τα 2,15 δις ΤΛ. Σημείωσε δε ότι ο πληθωρισμός έχει εκτοξευτεί στο 88%.

Υπογραμμίζοντας ότι μέσω του πρωτοκόλλου γίνεται παρέμβαση στα δικαιώματα του συνδικαλίζεσθαι, των συλλογικών συμβάσεων, των συγκεντρώσεων και των πορειών, ο Τουφάν Ερχιουρμάν διερωτήθηκε «τι σχέση έχουν όλα αυτά με την οικονομία και τα δημοσιονομικά;». «Εάν το θρησκευτικών υποθέσεων πάρει τα δικαιώματα του ΕΒΚΑΦ, αυτό θα φέρει ανάπτυξη στη χώρα;», έθεσε το ερώτημα. Έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις έναντι της Τουρκίας για θέματα εντελώς εκτός οικονομίας και χρηματοδότησης, πρόσθεσε.

Αυτό το κείμενο ούτε το διαβάσατε, είπε απευθυνόμενος στην «κυβέρνηση» κι ακόμα και αν το διαβάσατε, δεν το καταλάβετε, κι αν το καταλάβατε δεν σας καίγεται καρφί για την πατρίδα. «Υπογράφηκε ένα κείμενο που προνοεί παραβίαση της συνταγματικής τάξης», ζητώντας να εξηγήσουν στον κόσμο «η κατάργηση των δικαιωμάτων σε συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις, τι σχέση έχουν με την ανάπτυξη;».

Εάν οι συλλογικές συμβάσεις καταργηθούν, αυτό θα αυξήσει τα δημόσια οικονομικά, διερωτήθηκε επίσης. «Λέτε ότι ο τρόπος μείωσης του εξωτερικού χρέους, δηλαδή προς την Τουρκία, είναι να μην έχουμε τα παλιά δικαιώματα όταν τελειώσει η συλλογική σύμβαση εργασίας. Αυτό που λέτε είναι να πνίξουμε τα δικαιώματα».

Θ’ αυξήσετε τους φόρους κι αυτό το λέτε μεταρρύθμιση, ρώτησε και πάλι ο κ. Ερχιουρμάν.

Διαπληκτισμός με τον Ερχάν Αρικλί

Όταν ο Τουφάν Ερχιουρμάν είπε, «θα πρέπει να μας πείτε τι υπογράψατε στο όνομά μας», ο «υπουργός συγκοινωνιών», Ερχάν Αρικλί του απάντησε από το έδρανο «θα μάθετε όταν έρθει η ώρα» με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης να του απαντά  εκνευρισμένος «εσύ τι υπέγραψες;» και ακολούθησε σύντομος διαπληκτισμός, όπως μεταδίδουν ηλεκτρονικές ιστοσελίδες.

Λαμβάνοντας τον λόγο μετά τον Τουφάν Ερχιουρμάν, ο Ερχάν Αρικλί είπε ότι είναι μια «κυβέρνηση» μεταρρυθμίσεων «κι αυτές οι μεταρρυθμίσεις με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα πραγματοποιηθούν». Απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, ανέφερε, «εάν μας βοηθήσετε θα σας ευχαριστήσουμε, εάν όχι, θα το κάνουμε μόνοι μας». Οι συζητήσεις για το πρωτόκολλο πρέπει να γίνονται μέσα από το φίλτρο της συνείδησης και της λογικής, πρόσθεσε.

Ο «υπουργός δημοσιονομικών», Σουνάτ Ατούν ανέφερε ότι πρωτόκολλα μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους υπογράφονται εδώ και χρόνια και το ότι μια χώρα (η Τουρκία) που χρησιμοποιεί τους δικούς της εσωτερικούς πόρους σε μια άλλη «χώρα» (το ψευδοκράτος) θέτει επίσης κάποιες προϋποθέσεις για αυτό, αλλά αυτό δεν είναι επιβολή, όπως υποστήριξε. Πήρε σημειώσεις ανέφερε οκ. Ατούν από την ομιλία του Τουφάν Ερχιουρμάν και θα απαντήσει συγκεκριμένα. Ακολούθησε δευτερολογία και από τον πρόεδρο του ΡΤΚ.

Το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε είναι «καμένη γη», η οικονομία έχει χτυπήσει πάτο, ανέφερε στην δική του ομιλία ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ λέγοντας ότι ανέλαβε αυτό το πόστο έχοντας πάρει σχετική εντολή από τα αρμόδια όργανα του κόμματός του.  Η πρώτη μεταρρύθμιση που θα περάσουν, είπε, είναι για την τοπική αυτοδιοίκηση και είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν γι’ αυτό κοινές επιτροπές.

Το μικρόφωνο που προκάλεσε ένταση

Τη δεύτερη φορά που ανέβηκε στο βήμα ο Τουφάν Ερτχιουρμάν έκανε διακοπές το μικρόφωνο και δεν ακουγόταν. Ο «πρόεδρος» της «βουλής», Ζορλού Τορέ του είπε τότε ότι θα πρέπει να βάλουν περιορισμό στις ομιλίες, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό της «βουλής». Εκνευρισμένος ο κ. Ερχιουρμάν του είπε ότι το καθήκον του είναι να διασφαλίζει πως θα γίνεται συζήτηση και όχι να θέτει περιορισμούς.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι έγραψε ότι στο πρωτόκολλο περιλαμβάνεται η φράση ότι θα γίνουν βελτιωτικές ρυθμίσεις για τις συνεδριάσεις και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να εκπλήσσει καθόλου εάν σύντομα μπουν περιορισμοί και στις ομιλίες στη «βουλή», όπως σημείωσε.

Οι αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις θα συνεχιστούν, αυξανόμενες, συνέχισε διερωτώμενος όταν η Τουρκία υπογράφει μια διεθνή συμφωνία, πώς θα αντιδρούσε εάν έμπαινε ρήτρα για το πώς θα συνεδριάζει και θα λαμβάνει τις αποφάσεις της η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Αντιδράσεις από συντεχνίες

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σήμερα και στις αντιδράσεις των συντεχνιών. Ο πρόεδρος της El-Sen, συντεχνίας των εργαζομένων στην «αρχή ηλεκτρισμού», Κουμπιλάι Όζκιρατς δήλωσε ότι ο βασικός στόχος των «πρωτοκόλλων» που υπογράφονται με την Τουρκία από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα είναι να δοθεί «πεσκέσι» η «αρχή» στο κεφάλαιο της Τουρκίας, όμως δεν επιτεύχθηκε χάρη στην αξιοπρεπή στάση της El-Sen.

Σε γραπτή δήλωση, σημείωσε ότι και σήμερα η συντεχνία δεν θα επιτρέψει να περάσουν τα σχέδια εκείνων που «πάλι τους άνοιξε η όρεξη» και πρόσθεσε ότι στο τελευταίο «πρωτόκολλο», περιλαμβάνεται και η «επιβολή της οπισθοδρόμησης» στους Τουρκοκύπριους, η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η περικοπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων του «δημοσίου», η φυλάκιση της σκέψης και ο τερματισμός του συνδικαλιστικού αγώνα.

«Δεν αναγνωρίζουμε και δεν αποδεχόμαστε αυτό το πρωτόκολλο της προσάρτησης και της προδοσίας», σημείωσε προσθέτοντας ότι είναι έτοιμοι για μαζική αντίσταση τόσο ως συντεχνία όσο και μαζί με άλλες οργανώσεις.

Ο πρόεδρος της συντεχνίας «δημοτικών υπαλλήλων» (BES), Μουσταφά Γιαλτσίνκαγια δήλωσε ότι θα αγωνιστούν ενάντια στο «πρωτόκολλο» μαζί με άλλες συντεχνίες και οργανώσεις. «Όσοι υπέγραψαν αυτό το πακέτο προδίδουν εμφανώς τον ίδιο τον λαό τους. Θα αντισταθούμε όπως πάντα στους δρόμους ενάντια σε αυτό το πακέτο καταστροφής που θα αυξήσει την υφιστάμενη εξάρτηση από την Άγκυρα με κάθε έννοια και σε κάθε τομέα», είπε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy