Αντιπαράθεση μητέρας μικρής Άσιας και «υπουργού υγείας» στα κατεχόμενα για την έλλειψη φαρμάκων

Υπάρχουν ασθενείς που υποφέρουν από την έλλειψη φαρμάκων, δήλωσε η μητέρα της μικρής Άσια, Γκιουλέρ Πολατλί, απαντώντας στην «υπουργό υγείας», Ιζλέμ Γκιουρτσάγ Αλτούγρα, η οποία διέψευσε τη μητέρα της μικρής που πάσχει από την ασθένεια SMA, πως οι «φαρμακευτικές υπηρεσίες» δεν έχουν τα φάρμακα που χρειάζεται και την τροφή που μπορεί να φάει.

Η μικρή Άσια είχε νοσηλευθεί στο Μακάρειο νοσοκομείο στη Λευκωσία και είχε δεχθεί ειδική θεραπεία με έξοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ στα κατεχόμενα υπάρχει μια μεγάλη ομάδα εθελοντών υποστηρικτών που εξακολουθούν να συλλέγουν χρήματα για τα έξοδα της θεραπείας της.

Η Γκιουλέρ Πολατλί είχε αναρτήσει το παράπονό της για την έλλειψη φαρμάκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η «υπουργός» απάντησε μέσω τηλεοράσεως.

Η κ. Πολατλί είπε ότι δόθηκαν 20 καθετήρες αναρρόφησης για την Άσια, τους οποίους χρειάζεται για να μπορεί να αναπνέει. Οι υπεύθυνοι, συνέχισε, της είπαν να κάνει συντηρητική χρήση των καθετήρων αναρρόφησης. «Δεν έχω τέτοια επιλογή». Οι «φαρμακευτικές υπηρεσίες», συνέχισε, της εγγυήθηκαν ότι και τον άλλο μήνα θα έχουν αυτούς τους καθετήρες, ωστόσο αυτή ανησυχεί λόγω των πολλών ελλείψεων που υπάρχουν. «Κι αν δεν έχει, τι θα κάνω;»

Όσον αφορά το ειδικό γάλα που η μικρή Άσια μπορεί να καταναλώσει, η μητέρα της είπε ότι την Τετάρτη που πέρασε δεν υπήρχε στις «φαρμακευτικές υπηρεσίες» και αναγκαστικά πήγε στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας και πήρε ό,τι είχαν. «Τώρα δεν γνωρίζω εάν υπάρχει γάλα ή όχι στο νοσοκομείο».

Δεν αντιμετωπίζει μόνο η κόρη της το πρόβλημα με τα χρειώδη και τα φάρμακα, είπε η κ. Πολατλί, αλλά υπάρχουν πολλοί ασθενείς που αντιμετωπίζουν ζήτημα προμήθειας.

Ανέφερε επίσης ότι (μετά την ανάρτησή της) την πήραν από την «προεδρία» για να την ρωτήσουν εάν λύθηκε το θέμα με τα φάρμακα.

Η ίδια, είπε, δεν μπορεί να βρει λύση σε αυτό το πρόβλημα, όμως θα πρέπει πριν τελειώσουν τα φάρμακα και τα αναλώσιμα για την κόρη της να έχει άλλα.

Η έλλειψη φαρμάκων στα κατεχόμενα και ιδιαίτερα ειδικών θεραπειών ή χρόνιων ασθενειών, όπως καρκινοπάθειες και καρδιοπάθειες, απασχολεί συχνά τα τ/κ ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.