Η αντιπαράθεση για το πλαφόν, αλλά και για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο κορυφώνεται

Η Γερμανία και οι άλλες «σκληρές» χώρες του βορρά δεν έχουν ακόμα ανοίξει τα χαρτιά τους

Του ειδικού μας συνεργάτη, Βαγγέλη Αρεταίου

Σε πολιτικό και διπλωματικό σταυροδρόμι βρίσκεται η ΕΕ καθώς οι χώρες-μέλη καλούνται πλέον επιτακτικά να πάρουν γενναίες αποφάσεις τόσο για το φλέγον ζήτημα των τιμών της ενέργειας, με το πλαφόν στο φυσικό αέριο να είναι το κυρίαρχο σημείο αντιπαράθεσης, όσο και για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.

Ωστόσο, όπως έγραψε την περασμένη βδομάδα ο ευρωπαϊκός ιστότοπος Politico, οι σχέσεις του προέδρου του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «δεν ήταν ποτέ τόσο κακές».

Η «δυσλειτουργία στην καρδιά της ΕΕ», όπως χαρακτηριστικά έγραψε το Politico, έρχεται σε μια στιγμή που η Ενωση αντιμετωπίζει υπαρξιακές ουσιαστικά προκλήσεις, οι οποίες οξύνονται από τη σταθερή και επικίνδυνη εμβάθυνση των διαφορών ανάμεσα στις χώρες-μέλη.

Στο θέμα του πλαφόν, που συζητήθηκε για άλλη μια φορά την περασμένη Παρασκευή σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών-μελών στις Βρυξέλλες και το θρίλερ αναμένεται να κλιμακωθεί ενόψει της συνεδρίασης των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 24 Νοεμβρίου, η αντιπαράθεση κορυφώνεται.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην έδρα της Ένωσης, Ελλάδα και οι άλλες 14 χώρες που επιτακτικά ζητούν την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου απειλούν πλέον με βέτο σε περίπτωση που η Κομισιόν δεν συμπεριλάβει νομοθετική πρόταση για την επιβολή πλαφόν.

Την περασμένη Δευτέρα, αιφνιδιάζοντας για άλλη μια φορά τις χώρες-μέλη, η Κομισιόν προέβη σε εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η λύση της επιβολής πλαφόν θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί και δεν θα είναι αποτελεσματική. Η εκτίμηση αυτή, σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, αντανακλά την πάγια θέση χωρών όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία και έτσι βαθαίνει ακόμα πιο πολύ η αντιπαράθεση στους κόλπους της ΕΕ.

Νομοθετική πρόταση για επιβολή προσωρινού πλαφόν

Κάτω από τις πιέσεις των 15 χωρών, η Κομισιόν δεσμεύτηκε τελικά την Παρασκευή να καταθέσει μέχρι τις 24 Νοεμβρίου νομοθετική πρόταση για την επιβολή προσωρινού πλαφόν. Η κίνηση αυτή αυξάνει και πάλι τις ελπίδες ότι το ζήτημα θα δρομολογηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση, είπαν διπλωματικές πηγές εξακολουθώντας πάντως να παραμένουν σε εγρήγορση.

Στο «χορό» των αντιπαραθέσεων έχει μπει και ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος έστειλε την περασμένη βδομάδα επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και μάλιστα με αυστηρό ύφος, ζητώντας από την Κομισιόν να υποβάλει τη σχετική πρόταση σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της τελευταίας Συνόδου Κορυφής.

Αναλυτές εκτιμούν ότι με όλες αυτές τις εσωτερικές διαμάχες, η ΕΕ κινδυνεύει πια να χάσει το χειμώνα καθώς επισημαίνουν ότι για την εφαρμογή των όποιων αποφάσεων θα χρειαστεί χρόνος και τα αποτελέσματά τους θα αργήσουν να φανούν.

Η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου προκαλεί μια ψευδαίσθηση στις χώρες-μέλη ότι υπάρχει ακόμα χρόνος, λένε τα ίδια πρόσωπα που τονίζουν ωστόσο ότι ο χρόνος μετράει ανάποδα για τις χώρες-μέλη και για τους πολίτες τους.

Η διαμάχη ανάμεσα στις χώρες που θέλουν το πλαφόν και σε αυτές που θέλουν να το αποφύγουν έχει εξελιχθεί σε «αγώνα επιβίωσης» για τη συνοχή της Ένωσης, λένε Ευρωπαίοι διπλωμάτες που προειδοποιούν ότι η ΕΕ δεν έχει πια ούτε την οικονομική, αλλά ούτε και την πολιτική πολυτέλεια της διχόνοιας.

Ωστόσο, οι αντιπαραθέσεις αντί να μειώνονται φαίνεται ότι θα αυξηθούν επιπλέον από την εν εξελίξει σύγκρουση για το φυσικό αέριο.

Οι προτάσεις της Κομισιόν για μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας με στόχο τη δημιουργία ενός απλούστερου δημοσιονομικού πλαισίου, που θα προσφέρει στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να έχουν μεγαλύτερη ιδιοκτησία των προσπαθειών τους στην πορεία για τη μείωση του δημοσίου χρέους, αναμένεται να είναι το νέο πεδίο σύγκρουσης.

Η πρόταση της Κομισιόν στοχεύει στην απομάκρυνση από μη ρεαλιστικές απαιτήσεις, όπως ο κανόνας για μείωση του χρέους ετησίως κατά 1/20, είπε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, αλλά σύμφωνα με την Κομισιόν, οι τιμές αναφοράς για δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ και αναλογία χρέους/ΑΕΠ στο 60% θα παραμείνουν αμετάβλητες, όπως προβλέπει η Συνθήκη της ΕΕ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy