Αντιπλημμυρικά στη Λάρνακα: Τα ρίχνει στους μελετητές το Υπουργείο Εσωτερικών

Τι απάντησε για το μπάχαλο με την κοστολόγηση του έργου σε Καμάρες – Βεργίνα

 

Μετατοπίζοντας την ευθύνη στους ιδιώτες μελετητές που εκπόνησαν τα σχέδια επιχείρησε να απαντήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί με τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή Καμάρων και Βεργίνας στη Λάρνακα.

Όπως αποκαλύφθηκε, η διαδικασία μπαίνει σε νέες περιπέτειες μετά την ακύρωση του διαγωνισμού από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας ένεκα μεγάλης διαφοράς ανάμεσα στην κοστολόγηση και τη μοναδική προσφορά που υποβλήθηκε.

Το Υπουργείο Εσωτερικών είχε υποβάλει κοστολόγηση 4,1 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η μοναδική προσφορά ήταν στα 5,3 εκατομμύρια, γεγονός που ανάγκασε το ΣΑΛ να ακυρώσει το διαγωνισμό. Αυτό σημαίνει όμως νέα καθυστέρηση πάνω από την ήδη τεράστια καθυστέρηση 8 χρόνων από την εξαγγελία του έργου.

Θέλοντας να απαντήσει στα δημοσιεύματα και την κριτική, το Υπουργείο Εσωτερικών μετέθεσε την ευθύνη στους ιδιώτες μελετητές σημειώνοντας ότι μέρος των υποχρεώσεων του αναδόχου ήταν και η ετοιμασία δελτίων ποσοτήτων για το έργο.

Η ουσία πάντως είναι ότι το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω λάθους στις διαδικασίες που είχε αναλάβει να διεκπεραιώσει το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο είχε εξαγγείλει το συγκεκριμένο έργο από τον Ιανουάριο του 2015!

Μετά την ακύρωση του διαγωνισμού, το ΣΑΛ, που ανέλαβε ως φορέας υλοποίησης, πάει σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού μετά από επανεξέταση των εγγράφων προσφορών και αναλόγως θα ενημερώσει το Υπουργείο Εσωτερικών. Στην πράξη όμως, αυτές οι διαδικασίες σημαίνουν παράταση της ήδη απαράδεκτης καθυστέρησης ενδεχομένως και για ένα χρόνο.

Η μελέτη εκπονήθηκε από την κοινοπραξία «Δ. Τουμαζής και Συνεργάτες Σύμβουλοι Μηχανικοί» και φέρει τον τίτλο «Αντιπλημμυρικά έργα για προστασία των οικιστικών ζωνών των Δήμων Λάρνακας και Αραδίππου που βρίσκονται εντός της λεκάνης απορροής του ποταμού Καλού Χωριού».

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy