Αντιπλημμυρική θωράκιση της Λάρνακας: Όλος ο σχεδιασμός στις περιοχές βόρεια και νότια της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού

Του Τάσου Περδίου

Για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται μια σοβαρή και συντονισμένη προσπάθεια ριζικής αντιμετώπισης των προβλημάτων με τις πλημμύρες στη Λάρνακα. Η πόλη του Ζήνωνα ήταν τα τελευταία χρόνια παροιμιωδώς η πιο ευπαθής σε τέτοια φαινόμενα για πολλούς και διαφόρους λόγους, από τις κακοτεχνίες και την προχειρότητα στην οικοδομική ανάπτυξη μέχρι τα υψομετρικά χαρακτηριστικά.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη συνολική επιχείρηση αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων τουλάχιστον στο ένα από τα δύο μεγάλα μέτωπα της πόλης, αυτό των περιοχών της λεωφόρου Αλέξανδρου Παναγούλη και Μητρόπολης – Προδρόμου. Το δεύτερο μέτωπο είναι η περιοχή Καμάρων όπου ο σχεδιασμός αργεί με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.

Την περασμένη Τετάρτη, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας παρουσίασε ολόκληρο το σχεδιασμό που εξελίσσεται στις περιοχές Παναγούλη και Μητρόπολης – Προδρόμου με τα δύο μεγάλα αντλιοστάσια τα οποία κατασκευάζονται. Ταυτόχρονα όμως, έχουν αποφασιστεί προσωρινά μέτρα για αντιμετώπιση δυσάρεστων καταστάσεων μέχρι την πλήρη λειτουργία των αντλιοστασίων τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την επόμενη χειμερινή περίοδο. Ολόκληρος ο σχεδιασμός έχει ως εξής:

 

Τα αντλιοστάσια S8 και S9

Τα δύο αντλιοστάσια, το S8 και το S9, είναι σε πλήρεις ρυθμούς κατασκευαστικών εργασιών. Κατασκευάζονται βόρεια και νότια της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού με σκοπό να αντλούν τα νερά της βροχής και να τα διοχετεύουν στο αντιπλημμυρικό κανάλι κάτω από τη λεωφόρο, επιλύοντας έτσι το σοβαρό πρόβλημα της υψομετρικής διαφοράς του καναλιού το οποίο βρίσκεται πάνω από τις δύο περιοχές. Θα έχουν συνολική δυνατότητα άντλησης περίπου 47 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού ανά ώρα. Με βάση τη σημερινή εικόνα, θα ολοκληρωθούν και τα δύο μέχρι τις αρχές του ερχόμενου καλοκαιριού. Μέχρι το χειμώνα του 2020 όμως, τι γίνεται;

 

Προσωρινά μέτρα βόρεια της Σπύρου Κυπριανού

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας έχει αποφασίσει προσωρινά μέτρα τα οποία στοχεύουν στην απάμβλυνση των προβλημάτων με επίκεντρο την οδό Τερψιχόρης, δίπλα στο καινούργιο αντλιοστάσιο S8, αλλά και της ροής νερού από τον προσφυγικό συνοικισμό Αγίων Αναργύρων προς την περιοχή εκείνη. Τα προσωρινά μέτρα είναι τα εξής:

  1. Τέθηκε θέμα κατεδάφισης τσιμεντένιων κατασκευών εντός του τεμαχίου των αποθηκών της ΑΗΚ. Λόγω κόστους και μεγάλου χρόνου που θα χρειαστεί, αποφασίστηκε τελικά να ζητηθεί συγκατάθεση από την ΑΗΚ για διάνοιξη 1-3 απορροφητικών λάκκων για διοχέτευση νερού στον υδροφόρο ορίζοντα.
  2. Μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής του αντλιοστασίου S8, σε περίπτωση βροχόπτωσης, η κινητή αντλιογεννήτρια του ΣΑΛ θα τοποθετείται άμεσα στην περιοχή της οδού Τερψιχόρης.
  3. Θα εξεταστεί άμεσα η δυνατότητα εγκατάστασης ακόμα μίας προσωρινής αντλίας με νέο αγωγό πίεσης προς το δίκτυο ομβρίων υδάτων S5 του ΣΑΛ (κυκλικός κόμβος λιμανιού), πέρα από αυτήν που είναι ήδη τοποθετημένη στην οδό Τερψιχόρης.
  4. Θα εξεταστεί η δυνατότητα τοποθέτησης κινητών αντιπλημμυρικών πετασμάτων σε οικοδομές που αυτό είναι εύκολα εφικτό στην οδό Τερψιχόρης.
  5. Ο Δήμος Λάρνακας θα απευθυνθεί άμεσα στον Κλάδο Κυκλοφοριακών Μελετών του Τμήματος Δημοσίων Έργων, για εξέταση της δυνατότητας κατασκευής υπερυψωμένης συμβολής στη διασταύρωση της Λεωφ. Αλ. Παναγούλη με την οδό Τερψιχόρης για περιορισμό της επιφανειακής ροής νερών από τη λεωφόρο στην πάροδο.
  6. Θα πραγματοποιηθεί έλεγχος CCTV στον υφιστάμενο αγωγό ομβρίων υδάτων της Λεωφ. Αγίων Αναργύρων για να εκτιμηθεί η κατάσταση του αγωγού και να ληφθούν ενδιάμεσα διορθωτικά μέτρα.

Μόνιμα μέτρα

  1. Θα διενεργηθεί μελέτη για τη διοχέτευση της λεκάνης απορροής δυτικά της Λεωφ. Αγίων Αναργύρων σε δίκτυο της Λεωφ. Αγίων Αναργύρων έτσι ώστε να αποτρέπεται η ροή της δυτικής λεκάνης στα ανατολικά της Λεωφ. Αγίων Αναργύρων και κατ’ επέκταση στο αντλιοστάσιο S8.
  2. Θα διενεργηθεί μελέτη για το δίκτυο που απαιτείται να κατασκευαστεί στην ανατολική λεκάνη απορροής της Λεωφ. Αγίων Αναργύρων, το οποίο θα καταλήγει στο αντλιοστάσιο S8 και παράλληλα θα επιλύει το πρόβλημα πλημμυρών των οδών Αγγέλων και Τερψιχόρης.

 

Περιοχή Μητρόπολης – Προδρόμου – Αϊ-Γιάννη

Σε ό,τι αφορά την περιοχή νότια της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού (Μητρόπολη, Πρόδρομος, Χρυσοπολίτισσα, Αϊ-Γιάννης), εκεί κατασκευάζεται το μεγαλύτερο αντλιοστάσιο στην Κύπρο (S9) με δυνατότητα άντλησης σχεδόν 42 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού ανά ώρα. Το μεγάλο πρόβλημα στην περίπτωση εκείνη όμως είναι ο τερματισμός του συμβολαίου C12 του αποχετευτικού συστήματος με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνδεθεί με το νέο αντλιοστάσιο.

Με δεδομένο ότι το C12 θα αργήσει να ολοκληρωθεί, το ΣΑΛ έψαξε και εντόπισε τρόπους σύνδεσης όσο το δυνατό μεγαλύτερων τμημάτων από τα ήδη ολοκληρωμένα δίκτυα του C12 ούτως ώστε να περιοριστεί στο μεγαλύτερο βαθμό το πρόβλημα. Στο πλαίσιο αυτό έχουν εντοπιστεί υπολεκάνες της περιοχής που μπορούν να συνδεθούν από τον επόμενο χρόνο υπό κάποιες προϋποθέσεις που αφορούν επιπρόσθετα δίκτυα.

Όπως έχει αποφασιστεί, μέρος της περιοχής Αγίου Ιωάννη θα συνδεθεί άμεσα με φρεάτιο του νέου αντλιοστασίου στην οδό Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου. Μέρος της περιοχής των πολυκαταστημάτων Mr Bricolage και Home Center μπορεί να συνδεθεί εάν κατασκευαστεί δίκτυο αγωγών περίπου 170 μέτρων στην οδό Ποταμού Οξού. Αναμένεται η ολοκλήρωση της προκαταρκτικής κοστολόγησης της εργασίας από το ΣΑΛ.

Μέρος της περιοχής του PopLife μπορεί να συνδεθεί εν μέρει στην οδό Αγίου Ιακώβου.

Σε ό,τι αφορά την υπολεκάνη της περιοχής Μητρόπολης – Μετρό, δεν μπορεί να συνδεθεί αφού τα δίκτυα απέχουν πολύ από το σημείο σύνδεσης των δύο συμβολαίων. Εκεί θα συνεχίσουν τα προσωρινά μέτρα.

Μέρος της περιοχής Σιττικά Χανούμ μπορεί να συνδεθεί εφόσον κατασκευαστεί δίκτυο αγωγών 180 μέτρων στην οδό Σιττικά Χανούμ.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή του δημαρχείου Λύσης, μπορεί να συνδεθεί στο αντλιοστάσιο S9 εάν κατασκευαστεί δίκτυο αγωγών 20 μέτρων στην οδό Αλή Ντεντέ-Χαμίτ Μπέη.

Μιλώντας στην παρουσίαση των έργων στα ΜΜΕ, ο πρόεδρος του ΣΑΛ και δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, ζήτησε υπομονή από τους πολίτες για τα επόμενα 1-2 χρόνια, όταν, όπως είπε, θα έχει θωρακιστεί αντιπλημμυρικά η Λάρνακα. Αυτό θα ισχύσει όμως, στις συγκεκριμένες περιοχές όπου υλοποιούνται και τα μεγάλα μόνιμα έργα, αλλά και προσωρινά μέτρα. Τι συμβαίνει όμως με το μέτωπο της περιοχής Καμάρων που είναι το σοβαρότερο και πιο επικίνδυνο; Ο κ. Βύρας κάλεσε το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του.

Αναμένεται ακόμα η μελέτη για τις Καμάρες

Ενώ στις περιοχές Παναγούλη και Μητρόπολης – Προδρόμου, το ΣΑΛ έλαβε αποφάσεις και ξεκίνησε τα έργα, στην περιοχή Καμάρων αναμένεται η ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής μελέτης την οποία ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, ενώ στις 13 Δεκεμβρίου 2019 συμπληρώνονται ήδη 5 χρόνια από την τεράστια καταστροφή από πρωτοφανείς πλημμύρες στη συγκεκριμένη περιοχή. Ο Δήμος Λάρνακας, με ανακοίνωσή του στις 25 Σεπτεμβρίου, έθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών προ των ευθυνών του.

Μολονότι τα έργα καθαρισμού στον ποταμό Καμάρων και η διάνοιξη νέων διόδων προς την Αλυκή που έγιναν με συνεργασία του Δήμου Λάρνακας και της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας έπιασαν τόπο τα δύο τελευταία χρόνια, η περιοχή δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής εάν δεν υλοποιηθεί το ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχέδιο το οποίο υποσχέθηκε ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, από τον Ιανουάριο του 2015.

Ο Δήμος Λάρνακας ξεκαθάρισε ότι τα έργα καθαρισμού αποτελούν μόνο προσωρινές λύσεις και καθίσταται περισσότερο από αναγκαία η ολοκλήρωση της ετοιμασίας της μελέτης των αντιπλημμυρικών έργων που καλύπτει τις ροές των όμβριων υδάτων από τους ποταμούς του Καλού Χωριού και της Αραδίππου. Η μελέτη αυτή, υπενθυμίζεται, ανατέθηκε σε ιδιώτη πριν 3 χρόνια, αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί!

“Άκρως αναγκαίο κρίνεται, το συντομότερο δυνατό, η μελέτη αυτή όχι μόνο να ολοκληρωθεί, αλλά το κράτος να προϋπολογίσει το απαιτούμενο ποσό για τα συγκεκριμένα έργα προς υλοποίηση που θα προνοεί η μελέτη, για οριστική λύση του προβλήματος”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμος Λάρνακας καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Η συγκεκριμένη μελέτη προγραμματίστηκε με τη μέθοδο της ανάθεσης σε ιδιώτη μελετητή (είναι ο ίδιος που σχεδίασε τα δύο αντλιοστάσια) και οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ήταν ότι θα ολοκληρωνόταν τον Αύγουστο του 2017. Με απάντησή του στον βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρίστο Ορφανίδη το καλοκαίρι του 2018, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, είχε μεταθέσει την ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής εργασίας τον Φεβρουάριο του 2019, κάτι που επίσης δεν τηρήθηκε.

Η μελέτη έχει τίτλο “Προστασία των οικιστικών ζωνών των Δήμων Λάρνακας και Αραδίππου που βρίσκονται εντός της λεκάνης απορροής του ποταμού Καλού Χωριού”. Η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο (ομάδα συμβούλων μελετητών) υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2016 και η υλοποίηση της μελέτης ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης είχε καθοριστεί στους δώδεκα μήνες ή τρεις μήνες μετά τη γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής, η οποία είχε καθοριστεί στους εννέα μήνες από την έναρξη της σύμβασης.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy