Είναι μεγάλη απώλεια για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ο θάνατος του 76χρονου σπουδαίου Βρετανού αστροφυσικού καθηγητή Στίβεν Χοκινγκ ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου και καθηγητής φυσικών επιστημών.

Ο Κώστας Κωνσταντίνου τόνισε ήταν σύμβολο καλού επιστήμονα που άφησε κάτι μοναδικό στη φυσική. Την ίδια ώρα σημείωσε ότι ήταν σύμβολο ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας σημειώνοντας τον τρόπο που διαχειρίστηκε την ασθένειά του.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο κ. Κωνσταντίνου μοιράστηκε μαζί μας το γεγονός ότι πριν από χρόνια είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον Στίβεν Χόκινγκ και να παρακολουθήσει μαθήματά του την περίοδο που έχασε τον έλεγχο των φωνητικών του χορδών και υποστηριζόταν από μηχάνημα.

Όπως είπε, είχε το χάρισμα να κάνει χιούμορ με τον εαυτό του και ήταν βαθιά ανθρώπινος με τις αδυναμίες και τις δυνατότητες που συνοδεύουν κάθε ανθρώπινη προσωπικότητα. Πρόσθεσε ότι κατάφερε να αγωνισθεί με την ασθένειά του και για δεκαετίες να παραμείνει ενεργός και δραστήριος στην επιστήμη. Προσπαθούσε, σημείωσε, να περάσει το μήνυμα πόσο σημαντικές είναι οι δυνατότητες του κάθε ανθρώπου ανεξαρτήτως του σταυρού που κουβαλά ο καθένας, φτάνει να υπάρχει θέληση, σεβασμός και αξιοπρέπεια.