ΑΝΤΗΣ ΠΑΡΤΖΙΛΗΣ: Τα «Κύπρια» στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιοτικής ψυχαγωγίας στον τόπο μας

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής αναλύει τους στόχους του φεστιβάλ

Συνέντευξη στον Χρήστο Μαυρή

Το φεστιβάλ «Κύπρια 2015», το οποίο φέτος διάγει τον 23ο χρόνο της ζωής του, στοχεύει στην αναβάθμιση του ποιοτικού επιπέδου της αισθητικής αντίληψης του κυπριακού κοινού μέσα από υψηλού επιπέδου παραστάσεις, δηλώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Αντης Παρτζίλης.

Επιπλέον, φέτος, όπως δηλώνει στη «Χαραυγή», έχουν καθιερώσει και τις ανοιχτές προς το κοινό παραστάσεις, οι οποίες είναι χωρίς εισιτήριο, που δίνονται σε αστικά κέντρα, σε πλατείες, σε δρόμους και σε πάρκα γιατί «θέλουμε να δημιουργήσουμε και μία πιο εξωστρεφή διάθεση από μέρους του φεστιβάλ».

Ο Αντης Παρτζίλης χαρακτήρισε γενικά το φεστιβάλ «Κύπρια» ως μία «αντίληψη ποιότητας, προσφοράς και αναβάθμισης της ποιοτικής ψυχαγωγίας στον τόπο μας».

kypria festival

-Γιατί οι συμμετοχές από την Κύπρο είναι ελάχιστες στα «Κύπρια» 2015; Υπάρχει κάποιος λόγος;

-Δεν είναι ελάχιστες. Είναι η παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, δηλαδή το «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» που γίνεται σε συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου. Είναι η «Ερωφίλη» από την ομάδα One/Off. Είναι η ομάδα Φιλοκαλία (Philokallia Ensemble) που αποτελεί συνεργασία δύο χωρών, της Τσεχίας και της Κύπρου. Είναι επίσης και το κουϊντέτο του Ερμή Μιχαήλ που ναι μεν είναι πολυεθνικό, αλλά η έδρα του είναι στην Κύπρο και στην πλειοψηφία τους οι μουσικοί είναι Κύπριοι. Ακόμη σε κάποιες από τις άλλες εκδηλώσεις υπάρχει παρουσία Κυπρίων.

-Τι εννοείτε όταν λέτε «άλλες εκδηλώσεις»;

-Εννοώ αυτές τις εκδηλώσεις που έρχονται από το εξωτερικό όπως η Ακαδημία του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών, που στη συναυλία της περιλαμβάνει μέσα συγκεκριμένο έργο Κύπριου συνθέτη. Στην όπερα από την Τσεχία «STABAT MATER», εκτός από τα άτομα της Συμφωνικής Ορχήστρας που είναι όλοι Κύπριοι, μετέχουν και δύο Κύπριοι καλλιτέχνες, η Μαργαρίτα Ηλία και ο Μιχάλης Μακρής. Με αυτό τον τρόπο εμείς θεωρούμε ότι είναι επαρκέστατη η παρουσία και η εκπροσώπηση της Κύπρου στο φεστιβάλ. Να μην ξεχνάμε όμως ότι αυτό είναι ένα διεθνές φεστιβάλ και δεν πρέπει να χάσει το χαρακτήρα του. Απλά πέρσι και πρόπερσι δώσαμε έμφαση στις κυπριακές εκδηλώσεις και κυπριακές παραγωγές ακριβώς για να βοηθήσουμε τους Κύπριους καλλιτέχνες λόγω της οικονομικής κρίσης. Τώρα συνεχίζουμε να τους στηρίζουμε και με τον τρόπο που εξήγησα προηγουμένως. Δηλαδή με το να δίνουμε έξτρα βαθμούς στις προτάσεις εκείνες που έρχονται από το εξωτερικό και έχουν μέσα Κύπριους συντελεστές.

-Μιλήσατε για το «χαρακτήρα του φεστιβάλ». Πείτε μας λίγα λόγια για το πώς εννοείτε αυτό το χαρακτήρα.

-Ο χαρακτήρας του φεστιβάλ, καλύτερα ας πούμε η “προσωπικότητά” του, είναι σχεδιασμένη και προγραμματισμένη να έχει απήχηση στο μέγιστο ποσοστό του κυπριακού κοινού, μέσα από τις σωστές επιλογές που κάνουμε, την ισορροπία μεταξύ των διαφόρων παραστατικών μορφών, τη μετάκληση μεγάλων ονομάτων τα οποία δύσκολα μπορεί να δει κάποιος Κύπριος, ακόμη και όταν βρίσκεται στο εξωτερικό, γιατί πολλές φορές τα εισιτήρια είναι απρόσιτα.

Το φεστιβάλ έχει στόχο να αναβαθμίσει το ποιοτικό επίπεδο της αισθητικής αντίληψης του κυπριακού κοινού μέσα από υψηλού επιπέδου παραστάσεις. Φέτος έχουμε καθιερώσει και τις ανοιχτές προς το κοινό παραστάσεις, οι οποίες είναι χωρίς εισιτήριο, που δίνονται σε αστικά κέντρα, σε πλατείες, σε δρόμους και σε πάρκα γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε και μία πιο εξωστρεφή διάθεση από μέρους του φεστιβάλ. Είπαμε ότι δεν θα περιμένουμε μόνο τον κόσμο να έλθει κοντά μας, αλλά θα πάμε και εμείς προς τον κόσμο. Μέσα από αυτή την περιγραφή βγαίνει αβίαστα ότι η προσωπικότητα, ή η αντίληψη του φεστιβάλ, είναι μία αντίληψη ποιότητας, προσφοράς και αναβάθμισης της ποιοτικής ψυχαγωγίας στον τόπο μας. Και πιστεύω ότι είναι το σημαντικότερο φεστιβάλ, που μέσα στα 23 χρόνια ζωής που διάγει τώρα, έχει προσφέρει πάρα πολλές υψηλού επιπέδου παραστάσεις.

-Απ’ ό,τι έχω αντιληφθεί επιδιώκετε όπως το φεστιβάλ απευθύνεται σε όλο το κυπριακό κοινό.

-Σε όλο το κυπριακό κοινό και σε όλες τις ηλικίες.

-Είναι κατορθωτό αυτό μέχρι στιγμής;

-Ναι, πιστεύω πως είναι κατορθωτό. Διότι ανάλογα με το χαρακτήρα της κάθε εκδήλωσης που προσφέρεται μέσα από το φεστιβάλ, βλέπουμε και διαφορετικό κοινό. Δηλαδή άλλο είναι το κοινό που θα έλθει να παρακολουθήσει την εξαιρετική συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου και άλλο το κοινό που θα έλθει να παρακολουθήσει τη συναυλία της Ακαδημίας του Αγίου Μαρτίνου των Αγρών.

-Δηλαδή έχετε τέτοιες εκδηλώσεις στο πρόγραμμά σας που ανταποκρίνονται σε όλα τα γούστα.

-Σε όλα τα καλά γούστα!

-Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι συμμετοχές στο φεστιβάλ;

-Οι επιλογές φέτος έγιναν με διαδικασία την οποία ανέλαβε, από πλευράς ευθύνης, εξ ολοκλήρου ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Και ήταν μία διαδικασία, η οποία περιείχε πολλά και διαφορετικά μετρήσιμα κριτήρια. Τα μετρήσιμα κριτήρια, που είχαν συγκεκριμένο τρόπο βαθμολογίας, είχαν σχέση με την ποιότητα, τους συντελεστές, τη σοβαρότητα και τη σημαντικότητα τής κάθε πρότασης. Είχαν σχέση με την απήχηση που αναμένεται να έχει στο κοινό, είχαν σχέση με την προσγειωμένη οικονομική ανάλυση της πρότασης. Υπήρχε ακόμη ένα κριτήριο. Λέγαμε ότι όποιος, σε μία πρόταση που έρχεται από το εξωτερικό, εντάξει και Κύπριους συντελεστές, ανάλογα με τον αριθμό, θα παίρνει και έξτρα μονάδες. Αρα τους δίνουμε προβάδισμα. Αρα με αυτό τον τρόπο προωθούμε την κυπριακή καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά και τη συμμετοχή της σε πανευρωπαϊκού βεληνεκούς δρώμενα. Αρα αναβαθμίζεται και η θέση των Κύπριων καλλιτεχνών με τα δρώμενα που γίνονται στο εξωτερικό. Φέτος είχαμε 90 προτάσεις και μέσα από μία επίπονη διαδικασία καταλήξαμε σε 10.

-Στο φεστιβάλ συμμετέχουν όλες οι μορφές της Τέχνης;

-Συμμετέχουν όλες οι μορφές παραστατικών τεχνών, όπως το θέατρο, η μουσική, η όπερα, ο χορός ή ο συνδυασμός αυτών των τεχνών.

-Σε σύγκριση με άλλα διεθνή φεστιβάλ σε ποιο επίπεδο κατατάσσετε το δικό μας φεστιβάλ;

-Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αυτό καθ’ αυτό, με βάση και τον προϋπολογισμό που έχουμε στη διάθεσή μας και ο οποίος εδώ και τρία χρόνια είναι πενιχρός, ποιοτικά, τουλάχιστον φέτος, το φεστιβάλ δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα ανάλογα φεστιβάλ του εξωτερικού. Εξού και έχουμε καταξιωθεί με το να μας απονείμουν και το FE LEBEL που είναι μία ειδική αναγνώριση των φεστιβάλ εκείνων που στην Ευρώπη προσφέρουν σημαντική υπηρεσία στον τόπο όπου λειτουργούν. Είναι μια ευρωπαϊκή αναγνώριση.

-Για τι ποσά μιλάμε όσον αφορά τον προϋπολογισμό του φεστιβάλ;

-Μιλάμε για ένα ποσό λιγότερο από μισό εκατομμύριο ευρώ. Και αυτό το ποσό περιλαμβάνει τα πάντα. Διαφήμιση, ενοίκια, θέατρο, αμοιβές, οργάνωση, εκτυπωτικές εργασίες, αμοιβές των ανθρώπων που δουλεύουν για να υλοποιηθεί αυτό το φεστιβάλ, διάθεση των εισιτηρίων και προβολή γενικά του φεστιβάλ μέσα από διάφορα μέσα.

-Πώς δικαιολογείται η ύπαρξη τόσων διεθνών φεστιβάλ στην Κύπρο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες;

-Δεν είναι όλα διεθνή. Είναι και κάποια φεστιβάλ που έχουν τοπικό χαρακτήρα, τα οποία όμως κάνουν ουσιαστική δουλειά και δεν κινούνται στο ίδιο χώρο. Δηλαδή έχουν διαφορετικό σκοπό. Είναι μία ανάγκη να εκφρασθείς από κάποιο βήμα. Και αυτό το βήμα παρέχεται μέσα από τέτοιες διοργανώσεις. Εκείνο το οποίο λείπει σίγουρα στην Κύπρο είναι ένας συντονισμός αυτού του οργασμού παραγωγών, παραστάσεων, συναυλιών, που συγκεντρώνονται σε στενά χρονικά πλαίσια, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και τον Σεπτέμβριο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy