Παράθυρα / Ορίζοντας/ STATE από Μελίτα Κούτα

Αντίσταση στην κυρίαρχη λογική

Ένατο Buffer Fringe στις 7, 8 και 9 Οκτωβρίου 2022

Μια ομάδα δυναμικών καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό αντιδρούν στη φετινή θεματική του Buffer Fringe, Pockets (beyond). Μέσα από μοναδικές παραστάσεις και έργα, οι καλλιτέχνες προτείνουν τρόπους αμφισβήτησης κυρίαρχων αφηγημάτων, καθώς και αντίστασης στην κυρίαρχη λογική. Δημιουργούν επίσης χώρους για εξερεύνηση εννοιών όπως ταυτότητα και διαφορετικότητα, παρόν και παρελθόν, συμπερίληψη και αποκλεισμός.

Το 9ο Buffer Fringe ετοιμάζεται να καταβυθίσει το κοινό σε ‘Τσέπες’ τεχνών και εξερεύνησης με πέντε επιμελητές και έντεκα καλλιτέχνες, κατά τη διάρκεια τριών ημερών, σε τρεις χώρους σε ολόκληρη τη Λευκωσία.

1η μέρα: Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στο Βιβλιοπωλείο Rüstem

Ο Λιβανέζος σκηνοθέτης/περφόρμερ Raffi Feghali επιμελείται αφηγήματα και περιβάλλοντα καταβύθισης (immersion) στους χώρους του Βιβλιοπωλείου Rüstem, για την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το Feghali, «οι καλλιτέχνες, με αυτή τη δουλειά τους, παρεμβαίνουν στην ταυτότητα και το αίσθημα του «ανήκειν», τροφοδοτούνται από την ιστορία και εξελίσσονται διαρκώς».

Η μέρα ξεκινά με το μουσικοαφηγηματικό ταξίδι της παράστασης ΚΑΝΕΝΑΣ του Θεάτρου ERGO [Κύπρος], βασισμένο στις περιπέτειες του Οδυσσέα, όπως καταγράφηκαν στα λογοτεχνικά έργα -σταθμούς του Ομήρου, του Joyce και του Καζαντζάκη. Η εικαστική παράσταση Ilk: A Queer Arab Dichotomy του Λιβανέζου Ahmad BaBa θέτει ερωτήματα σχετικά με την κούηρ αραβική μουσουλμανική ταυτότητα. Έναν πόλεμο μεταξύ μας παρουσιάζει η ισπανική Compañia Encuentro – Una Guerra Entre Nosotros, μια χορευτική παράσταση για τη ρομαντική σχέση δύο αντρών και θέματα όπως την αγάπη, το θάνατος, και την ομοφοβία. Ο Inal Bilsel [Κύπρος] κλείνει τη βραδιά με τη Nostalgia for the Future – μια ζωντανή παράσταση ηλεκτρονικής μουσικής με πολυμέσα.

2η μέρα: Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στο Θέατρο Πόλης

Η συγγραφέας Kat Kats [Κύπρος/Αυστραλία] και οι σκηνοθέτες Bryce Ives [Αυστραλία] και Μαρία Βαρνακκίδου [Κύπρος] αποτελούν την ομάδα επιμελητών της δεύτερης μέρας, Σάββατο 8 Οκτωβρίου, και μας προσκαλούν «to think inside the [black] box: να μεταμορφώσουμε τον κλειστό χώρο του Θεάτρου Πόλης – και να τον αφήσουμε να μεταμορφωθεί».

Η Βασιλική Αναστασίου και η εικοσαμελής χορωδία Amalgamation [Κύπρος] προτείνουν ηχοτοπία, αρχέγονους ήχους, τραγούδια, ψιθύρους και νανουρίσματα στην παράσταση Που Δύσην ως Ανατολήν…. Οι Die Wolke Art Group από την Ελλάδα θα παρουσιάσουν τη χοροθεατρική παράσταση Poetics of Space, μια μελέτη για την αντίληψη του χώρου και της οικειότητας. Οι Compagnie Inflexions από τη Γαλλία, προσκαλούν τους θεατές να ακούσουν και να χορέψουν την ποίηση και τον ήχο, στη διαθεματική τους παράσταση As We Drove Short Short Horizon-Line. Τέλος, ένα POLYDRAMA παρουσιάζει ο ody icons [Κύπρος/Ελλάδα], μια διαθεματική μουσική παράσταση για το κούηρ, την παράδοση, την κοινωνική πάλη, το σκοτάδι και το φως, τη μοναξιά και τη συλλογικότητα.

3η μέρα: Κυριακή 9 Οκτωβρίου, στην ουδέτερη ζώνη / Σπίτι της Συνεργασίας

Για την Τρίτη μέρα του φεστιβάλ, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, η ιστορικός τέχνης Derya Ulubatli [Κύπρος], μεταμορφώνει την ουδέτερη ζώνη στο Σπίτι της Συνεργασίας σε ένα χώρο συνάντησης, σε «μια ‘τσέπη’ όπου καλλιτέχνες μπορούν να δημιουργήσουν καινούργια αφηγήματα με τους θεατές, και με τους Άλλους».

Στην περφόρμανς/εγκατάσταση STATE, η διαθεματική καλλιτέχνης Μελίτα Κούτα [Κύπρος] προτείνει την εγκαθίδρυση, ανάπτυξη και πτώση ενός ‘κράτους’ στην ουδέτερη ζώνη, σε διάστημα 24 ωρών. Η καλλιτέχνης FO [Κύπρος] παρουσιάζει την εγκατάσταση KI|PR|ΟΣ με δύο ταινίες βασισμένες στις εμπειρίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων κατά την περίοδο 1974-2004. Τέλος, οι Programme Music [Ολλανδία] παρουσιάζουν τη διαδραστική συναυλία κλασσικής μουσικής και λογοτεχνίας Where Words Become Music, με την οποία εξερευνούν την πιθανότητα επικοινωνίας ενός οικουμενικού μηνύματος χωρίς τη χρήση γλώσσας.

Περισσότερα για τους καλλιτέχνες και τα έργα τους:

www.bufferfringe.org/artists

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy