Αντιστασιακοί: Μέγιστη ντροπή από Πολιτεία και ΡΙΚ – Κυβέρνηση: Το θέμα είναι ανύπαρκτο

Μέγιστη ντροπή αποτελεί η αντιμετώπιση που επέδειξε για άλλη μια χρονιά η Πολιτεία στα μνημόσυνα των νεκρών του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι επεδείχθη ασέβεια «σε αυτούς που έθεσαν τον εαυτό τους στην υπηρεσία της πατρίδας χωρίς κανένα δισταγμό, έτρεξαν μέσα στη φωτιά, κινδύνεψαν, συνελήφθηκαν, βασανίστηκαν και θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας». Αυτοί οι άνθρωποι, προστίθεται, «για την κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού και για το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου δεν αξίζουν καμίας τιμής και κανενός σεβασμού. Προσπαθούν οι σημερινοί κυβερνώντες διά της αποσιώπησης να παραχαράξουν την ιστορία και να εξαφανίσουν από την ιστορική συνείδηση του λαού μας τις ασήκωτες ευθύνες εκείνων που κατέλυσαν τη Δημοκρατία, τις ευθύνες της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β, αυτών δηλαδή που στέγασε πολιτικά η παράταξη της Δεξιάς, αυτών που υπερασπίστηκε στα δικαστήρια ο σημερινός Πρόεδρος». Αναφέρονται επίσης στην απουσία του Πρ. Προδρόμου από το μνημόσυνο στην Πάφο και σημειώνουν ότι δεν ανέμεναν κάτι καλύτερο από αυτή την κυβέρνηση. «Μαζί τους ντράπηκε και η ντροπή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος διοργανώνει εκδήλωση Μνήμης και Τιμής της Αντίστασης στο πραξικόπημα στο Μνημείο Πεσόντων Αντιστασιακών στη Λεμεσό αύριο Τετάρτη, 13 Ιουλίου, στις 19.30.

ΑΚΕΛ: Η Ν. Παρισινού αποφεύγει την ουσία

Στο μεταξύ, το ΑΚΕΛ απάντησε στην ανακοίνωση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, Νιόβης Παρισινού, αναφέροντας ότι λέει διάφορα, αλλά δεν απαντά στην ουσία για την προχθεσινή απαξιωτική στάση της κυβέρνησης, δηλαδή κατά τα μνημόσυνα των ηρώων της Αντίστασης.

Η δε ένοχη σιωπή της διεύθυνσης και διοίκησης του ΡΙΚ είναι συνέχεια της πρόκλησης και της προσβολής. Ενόσω δεν απολογούνται, η κυβέρνηση Συναγερμού και το ΡΙΚ θα παραμένουν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι για την προσβολή και ασέβεια σε βάρος της Δημοκρατικής Αντίστασης στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.

Βέβαια, όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι τυχαία αυτή τους η στάση, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Κυβέρνηση: Προεκλογικές σκοπιμότητες

Σε προεκλογικές σκοπιμότητες αναφέρεται η κυβέρνηση, ως απάντηση στην αντίδραση του ΑΚΕΛ για το χειρισμό από πλευράς κυβέρνησης των μνημοσύνων των πεσόντων στο πραξικόπημα. Σε γραπτή δήλωσή της η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Νιόβη Παρισσινού, αρνείται ότι έχει αρνητική αντιμετώπιση απέναντι στους αντιστασιακούς.

Ισχυρίζεται παράλληλα ότι το θέμα είναι ανύπαρκτο και ότι οι ομιλητές και το πρόγραμμα των κατ’ επαρχίαν εκδηλώσεων διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεννόηση με τις τοπικές και εκκλησιαστικές Aρχές. Σημειώνει επίσης ότι οι νεκροί του πραξικοπήματος και της εισβολής τιμώνται από τις κυβερνήσεις σε εκδήλωση που διοργανώνεται στις 20 Ιουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τέλος, ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει αναπτύξει σωρεία δράσεων ικανοποιώντας αιτήματα των Αντιστασιακών.

 

Μιχάλης Μιχαήλ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.