Οδικός χάρτης για πλήρη ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τις 8 Μαΐου

Σε αντίστροφη μέτρηση 15 ημερών εισέρχεται από την ερχόμενη Δευτέρα η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, με το βασικό σενάριο να παραμένει η διάσπαση της τράπεζας και η μεταφορά των «καλών» στοιχείων σε άλλο εγχώριο πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η Ελληνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας τη Δευτέρα 23 Απριλίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι παρουσιάσεις προς τους επενδυτές, οι οποίοι συμμετέχουν στο διαγωνισμό και να ξεκινήσει η τελική φάση η οποία προνοεί τρία στάδια με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Στο πρώτο στάδιο το Σάββατο 28 Απριλίου οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προτάσεις.

Οι προτάσεις θα σταλούν την ίδια μέρα στο Υπουργείο Οικονομικών και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, οι οποίοι θα λάβουν και τις τελικές αποφάσεις. Στο δεύτερο στάδιο θα συγκληθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων (Κυπριακή Δημοκρατία 77%, Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης 22% και Συνεργατικές Εταιρείες Συμμετοχών 1%) μεταξύ 30 Απριλίου 4 Μαΐου, η οποία θα επικυρώσει την απόφαση. Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο το οποίο τοποθετείται χρονικά για την Τρίτη 8 Μαΐου, θα τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση.

Όπως αποκάλυψε εδώ και μέρες η εφημερίδα μας, στο εικονικό δωμάτιο βρίσκονται οκτώ επενδυτές εκ των οποίων οι τρεις επέδειξαν ενδιαφέρον για το σύνολο της ΣΚΤ (ως οντότητας) και οι υπόλοιποι πέντε για στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού της. Τα ονόματα των ενδιαφερόμενων δεν ανακοινώθηκαν στη δημοσιότητα.

Μέχρι στιγμής μόνο η Ελληνική Τράπεζα επιβεβαίωσε ότι συμμετέχει στη διαδικασία, διευκρινίζοντας ότι ακόμη δεν έχει λάβει αποφάσεις κατά πόσο θα υποβάλει ή όχι δεσμευτική πρόταση. Ο διαγωνισμός για τη ΣΚΤ δίνει δύο επιλογές, είτε την εξαγορά του συνόλου της τράπεζας είτε την εξαγορά στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού της.

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε στην τελευταία κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου της Βουλής, η Εποπτική Αρχή στη Φρανκφούρτη -η οποία θα κληθεί να επικυρώσει την όποια συμφωνίαευνοεί τη διάσπαση της ΣΚΤ και τη μεταφορά των «καλών» στοιχείων σε άλλο εγχώριο πιστωτικό ίδρυμα. Την πιο πάνω ρύθμιση ευνοεί και το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο μάλιστα έσπευσε να διευκολύνει το σενάριο της διάσπασης δεσμεύοντας όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΣΚΤ, έναντι της κατάθεσης των 10 δισ. ευρώ.

Φορέας με προίκα 7,6 δισ. ευρώ

Στο σενάριο που αποφασιστεί τελικά η διάσπαση της ΣΚΤ, η τράπεζα θα μετατραπεί αυτόματα σε Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, με προίκα τα «κόκκινα» δάνεια της ΣΚΤ, συνολικού ύψους 7,6 δισ. ευρώ (6,3 δισ. ευρώ τα οποία βρίσκονται στα βιβλία της τράπεζας και άλλα 1,3 δισ. ευρώ τα οποία βρίσκονται εκτός ισολογισμού, αφού έγιναν προβλέψεις 100%). Στη συνέχεια θα μπορούν να απορροφούνται από το φορέα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια από άλλες τράπεζες. Μετά τη λήψη των αποφάσεων για τη ΣΚΤ το Υπουργείο Οικονομικών θα αποταθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες για εξασφάλιση των σχετικών εγκρίσεων, ώστε η συμμετοχή του κράτους στο φορέα να μη χαρακτηριστεί ως κρατική ενίσχυση.

Σημειώνεται ωστόσο ότι αυτό θεωρείται διαδικαστικό ζήτημα, αφού ήδη το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε διάλογο με τις Βρυξέλλες για το συγκεκριμένο θέμα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου