Αντίστροφη μέτρηση ενόψει πενταμερούς-«Δεν είναι μεγάλες οι προσδοκίες»

Εκτός από τη συνάντηση Αναστασιάδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, το απόγευμα της Τρίτης, 27 Απριλίου, πρώτη μέρα της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, και τη δεξίωση του ΓΓ του ΟΗΕ προς τις αντιπροσωπείες (10+1) το βράδυ της ίδιας ημέρας, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα το πρόγραμμα των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στις 28 Απριλίου ο ΓΓ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους Τατάρ και Αναστασιάδη και στη συνέχεια με τους Υπ. Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Λόγω της πανδημίας και του γεγονότος ότι η Ελβετία βρίσκεται στην κατηγορία κόκκινου χρώματος, στο Μέγαρο των Εθνών η μέχρι στιγμής ενημέρωση είναι ότι στις συναντήσεις θα παρίστανται 6+1 άτομα. Ο μαραθώνιος διαβουλεύσεων θα οδηγήσει το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης στο δείπνο, στο πλαίσιο του οποίου ο ΓΓ θα παραθέσει τα συμπεράσματά του. Στόχος, όπως εκτιμάται, είναι η έκδοση ενός ανακοινωθέντος που θα διατηρεί τη διαδικασία ζωντανή.

Σύμφωνα με ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου, προς τη δημοσιογραφική αποστολή που θα καλύψει τη Διάσκεψη, η ομάδα που θα συνοδεύει τον Πρόεδρο περιλαμβάνει 25 περίπου άτομα, περιλαμβανομένων και των αρχηγών κομμάτων και των συμβούλων διαπραγμάτευσης. Στην ομάδα διαπραγμάτευσης θα συμμετέχουν οι Γιαννάκης Κασουλίδης, Παναγιώτης Δημητρίου, Τουμάζος Τσελεπής και Τάσος Τζιωνής, μαζί με τον Γεν. Εισαγγελέα και νομικούς τεχνοκράτες. Επίσης, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί η παρουσία της Ε.Ε. στη διάσκεψη. Σε ό,τι αφορά τους δημοσιογράφους που θα συνοδεύουν την αντιπροσωπεία, θα παραμείνουν και τις τέσσερις μέρες στο ξενοδοχείο χωρίς δικαίωμα διακίνησης.

Ο Πρόεδρος μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Στέφανος Στεφάνου: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πάει στη Γενευή χωρίς να συμφωνεί με τον εαυτό του 

Δεν είναι μεγάλες οι προσδοκίες του ΑΚΕΛ για την άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το κυπριακό τόνισε ο Στέφανος Στεφάνου.

Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος επισήμανε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι με αυτά που ακούνε από τον πρόεδρο δεν θα αποφύγει η ελληνοκυπριακή πλευρά την ανάληψη ευθυνών για ένα ενδεχόμενο ναυάγιο, κάτι που απεύχονται. Ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να προσεγγίσει με άλλο τρόπο τα δεδομένα. Κάλεσε τον πρόεδρο να απορρίψει τις προσπάθειες που θα κάνει η τουρκική πλευρά για λύση δυο κρατών, να παραμείνει προσηλωμένος σε λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα.

Επίσης είπε ότι θα κάνει λάθος ο Πρόεδρος αν καταθέσει στην πενταμερή, θέμα αποκεντρωμένης ομοσπονδίας.

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ακόμα ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε πρόσφατή συνέντευξή του φαίνεται ότι αναιρεί τα όσα συμφώνησε για το θέμα της πολιτικής ισότητας, κάτι που όπως είπε θα οδηγήσει σε παρενέργειες και θα του επιμεριστούν ευθύνες για τυχόν ναυάγιο στην άτυπη πενταμερή. Από τη στιγμή, τόνισε, που πάει ο πρόεδρος χωρίς να συμφωνεί με τον εαυτό του για το θέμα της πολιτικής ισότητας προκαλεί περισσότερες δυσκολίες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων

Νίκος Τορναρίτης: «Ίσως είναι το τελευταίο ραντεβού στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το κυπριακό που θα αναφέρεται στην ομοσπονδία »

Ίσως είναι το τελευταίο ραντεβού στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το κυπριακό που θα αναφέρεται στην ομοσπονδία ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο Νίκος Τορναρίτης σημείωσε ότι επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την πενταμερή. Όπως είπε δεν μπορεί να κάνει κανείς πρόβλεψη για το ποια θα είναι η τελευταία κουβέντα της τουρκικής πλευράς. Για αυτό, σημείωσε, η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να πάει στην πενταμερή καλά προετοιμασμένη και να ζητήσει επανένωση της πατρίδας σε συνθήκες ασφαλείας και μέσα στην ενωμένη Ευρώπη, δηλαδή εξήγησε, μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδιακό κράτος, απαλλαγή από το σύστημα εγγυήσεων του 1960 και αποχώρηση σε σύντομο χρονικό διάστημα των κατοχικών στρατευμάτων.

Ο κ. Τορναρίτης σημείωσε ότι ο παράγοντας χρόνος λειτουργεί αρνητικά για την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Μικρό καλάθι κρατά το ΔΗΚΟ για την άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το κυπριακό.

Το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ Γιώργος Σολωμού ανέφερε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι δεν είναι αισιόδοξοι.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι θα βρεθούν προ εκπλήξεως και διερωτήθηκε πως θα βγούμε από μια κατάσταση στην οποία εξισώνεται το φίδι με το θύμα. Επίσης ανέφερε ότι μια κακή λύση μπορεί να είναι χειρότερη και από το status quo, προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρχει επιστροφή αν πάμε σε κακή λύση του κυπριακού. Σημείωσε ακόμα ότι ο πρόεδρος μιλά για αποκεντρωμένη ομοσπονδία λέγοντας ωστόσο ότι το Εθνικό Συμβούλιο δεν έχει ιδέα τι είναι η αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

Παράλληλα, ο κ. Σολωμού κατηγόρησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι με την τακτική που ακολουθεί οδήγησε σε αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα ενώ σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά σε διακυβέρνηση προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που συζητείται συνομοσπονδία δυο κρατών από πλευράς Τουρκίας. Άρα σημείωσε, φέρει ακέραια την ευθύνη ο πρόεδρος που ήρθαμε σε αυτό το σημείο και κάλεσε τον πρόεδρο να αναδιπλωθεί.

Μάριος Ηλιάδης: «Το ισοζύγιο δεν είναι τόσο δυσμενές εις βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς στην άτυπη πενταμερή»

Την εκτίμηση ότι το ισοζύγιο δεν είναι τόσο δυσμενές εις βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς στην άτυπη πενταμερή για το κυπριακό εξέφρασε το μέλος της διαπραγματευτικής Ομάδας για το κυπριακό Μάριος Ηλιάδης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ σημείωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη και ο διεθνής παράγοντας δε μπορούν να εγκαταλείψουν την ιδέα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Το πρόβλημα, τόνισε, θα προκύψει σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις γιατί εκεί είναι που θα επιχειρήσει η Τουρκία να εισαγάγει συνομοσπονδιακά στοιχεία ή δυο κρατών προσθέτοντας ότι εκεί χρειάζεται μέγιστη προσοχή από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Σημείωσε ακόμα ότι η ιδέα των δυο κρατών από πλευράς Τουρκίας απορρίπτεται όχι μόνο από την ελληνοκυπριακή πλευρά και το 50% των Τουρκοκυπρίων αλλά από τη διεθνή κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα. Όπως είπε, απέναντι στην αυθάδη συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν υπάρχει η διεθνής κοινότητα που προωθεί τη λύση στη βάση ΔΔΟ.       

Επίσης, ο κ. Ηλιάδης σημείωσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης τους ανέφερε στην προχθεσινή σύσκεψη που είχαν τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας μαζί του, ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η προσήλωση στη βάση ΔΔΟ. Εξέφρασε την ελπίδα όπως αυτή η στάση του προέδρου εφαρμοστεί και στη Γενεύη, προκειμένου να αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.