Αντίστροφη μέτρηση για εξασφάλιση θέσης στα πανεπιστήμια

Την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθεί η κατανομή των θέσεων από την Υπηρεσία Εξετάσεων

Της
Ελένης Κωνσταντίνου

 

Το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθεί η κατανομή των θέσεων των φοιτητών στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου και τις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας από την Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας.

Επίσης όσον αφορά τις αιτήσεις για τα ελληνικά πανεπιστήμια, όπως έχει ανακοινωθεί ήδη από το αρμόδιο Υπουργείο της Ελλάδας, οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο από την ερχόμενη Πέμπτη 5 Ιουλίου μέχρι και τη Δευτέρα 16 Ιουλίου που λήγει η προθεσμία, ενώ η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής θα γίνει το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Φέτος ως γνωστόν με τις αλλαγές που έγιναν, σημείωσε η Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Εξετάσεων κα Κωνσταντινίδου, θα δοθούν πολλαπλοί βαθμοί πρόσβασης για τα πανεπιστήμια της Κύπρου και επίσης θα δοθούν και 2 βαθμοί για τα 2 επιστημονικά πεδία που δικαιούνται να επιλέξουν για την Ελλάδα.

Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν μια θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ θα μπορούν να υποβάλουν τα μηχανογραφικά τους δελτία το πρώτο δεκαπενθήμερο Ιουλίου. Η υπηρεσία εξετάσεων καλεί τους υποψηφίους να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του ΥΠΠ στο http://www.moec.gov.cy για να ενημερωθούν και για τα κέντρα συγκέντρωσης αιτήσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurostudiescy και σύμβουλος σπουδών, κ. Πάμπος Παπαγιάννης, ανέφερε στη «Χαραυγή» πως οι υποψήφιοι πέραν της πρώτης κατανομής των Παγκύπριων μπορούν να πετύχουν εισδοχή σε περίπτωση που υπάρχουν κενές θέσεις στα ΑΑΕΙ της Κύπρου.

«Τα δύο δημόσια πανεπιστήμια αποφασίζουν αν θα γίνει δεύτερη κατανομή των θέσεων και συνήθως η διαδικασία υποβολής αιτήσεων γίνεται το πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου. Τα ΑΑΕΙ δυνατόν να κατανέμουν υπεράριθμες θέσεις σε ειδικές κατηγορίες για ειδικά κριτήρια, πέρα και ανεξάρτητα από τις Παγκύπριες Εξετάσεις.

Τα κριτήρια και οι διαδικασίες για τις συγκεκριμένες αυτές θέσεις καθορίζονται και ανακοινώνονται από τα ίδια τα ΑΑΕΙ και συνήθως η διαδικασία υποβολής αιτήσεων γίνεται το πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου».

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των Ειδικών Κριτηρίων, όπως σημειώνει ο κ. Παπαγιάννης, για το ΤΕΠΑΚ οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν παρακαθίσει στις Παγκύπριες Εξετάσεις του 2018, ενώ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου πέραν των υποψηφίων του 2018, γίνονται δεκτές και βαθμολογίες του 2017, μόνο από στρατιώτες.

Όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν βαθμολογία όχι μικρότερη από το 80% της βαθμολογίας (γενικός βαθμός πρόσβασης) που πήρε ο/η τελευταίος/α υποψήφιος/α που εξασφάλισε θέση στο πρόγραμμα σπουδών στο οποίο επιθυμούν να εισαχθούν. Μόνο στο ΤΕΠΑΚ υπάρχει περιορισμός που ορίζει να έχουν εξασφαλίσει το 50% της συνολικής βαθμολογίας.

Κατηγορίες Ειδικών Κριτηρίων Υποψήφιοι από οικογένειες με ειδικές περιστάσεις, μέχρι 5% των Κύπριων εισακτέων:

– Παιδιά αναπήρων πολέμου, παιδιά αγνοουμένων, παιδιά εγκλωβισμένων, παιδιά πεσόντων στους αγώνες υπέρ της δημοκρατίας και της ελευθερίας της Κύπρου, παιδιά δολοφονηθέντων από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις μετά από το 1974, υποψήφιοι των οποίων οι οικογένειές τους παίρνουν μηνιαίο δημόσιο βοήθημα από το Τμήμα Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (λόγω υγείας ή οικονομικής κατάστασης), υποψήφιοι των οποίων ο ένας ή και οι δύο γονείς έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας (σωματικό/ψυχολογικό), άλλα σοβαρά οικονομικά προβλήματα οικογένειας που πιστοποιούνται και από άλλους αρμόδιους πέρα από το Τμήμα Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Υποψήφιοι με ειδικές ανάγκες/περιστάσεις, μέχρι 6% των Κύπριων εισακτέων:

– Τετραπληγικοί, παραπληγικοί, θαλασσαιμικοί, τυφλοί, κωφοί, διαβητικοί, καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, ανάπηροι πολέμου, υποψήφιοι με σοβαρό ψυχιατρικό ή ψυχολογικό πρόβλημα ή σύνδρομο (π.χ. ανορεξία, κλινική κατάθλιψη, δυσλεξία και που πιστοποιούνται με επίσημες εκθέσεις και πιστοποιητικά από ψυχίατρο ή ψυχολόγο), υποψήφιοι με άλλες σοβαρές παθήσεις που θα εγκριθούν από το Ιατρικό Συμβούλιο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, ορφανοί και από τους δύο γονείς, ορφανοί από ένα γονιό και με άλλο σοβαρό πρόβλημα (υγείας, κοινωνικό, οικονομικό), υποψήφιοι τους οποίους έχουν εγκαταλείψει ο ένας ή και οι δύο γονείς και με άλλο σοβαρό πρόβλημα (υγείας, κοινωνικό, οικονομικό), σοβαρό περιστατικό κατά την εξεταστική περίοδο (π.χ. ασθένεια, θάνατος), υποψήφιοι που παίρνουν οικονομικό βοήθημα από το Τμήμα Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Υποψήφιοι άλλων ειδικών κατηγοριών, μέχρι 3% των Κύπριων εισακτέων:

– Υποψήφιοι που προέρχονται από την τουρκοκυπριακή κοινότητα και τις θρησκευτικές ομάδες των Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων, υποψήφιοι οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 30ό έτος της ηλικίας τους την 1η Σεπτεμβρίου του έτους εισδοχής, υποψήφιοι με κορυφαίες διακρίσεις στον αθλητισμό και στις τέχνες (ο καθορισμός των κριτηρίων θα γίνεται σε συνεργασία με τον ΚΟΑ και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού), υποψήφιοι οι οποίοι είναι γονείς ανηλίκου, υποψήφιοι οι οποίοι έχουν φοιτήσει τουλάχιστον στις τρεις τελευταίες τάξεις (Λυκειακός Κύκλος) στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου.

Εξασφάλιση θέσης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Να σημειώσουμε ότι ήδη το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει ανακοινώσει πως θα πρέπει οι νέοι φοιτητές και άρρενες, οι οποίοι θα καταταγούν στην Εθνική Φρουρά, να κρατήσουν τη θέση τους.

Συγκεκριμένα:

α) Όσοι/όσες εξασφαλίσουν θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσω των Παγκύπριων Εξετάσεων και θα είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη φοίτησή τους τον Σεπτέμβριο 2018, θα πρέπει να κρατήσουν τη θέση τους ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.ucy.ac.cy/ fmweb επιλέγοντας το σύνδεσμο Κράτηση Θέσης, από σήμερα Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018 μέχρι και την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018. Σχετικές οδηγίες για την κράτηση θέσης θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας (ΥΣΦΜ), στη διεύθυνση www.ucy.ac.cy/fmweb/announcements.

β) Οι άρρενες οι οποίοι εξασφάλισαν θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και δεν θα φοιτήσουν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, λόγω κατάταξής τους στην Εθνική Φρουρά θα πρέπει να κρατήσουν τη θέση τους ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.ucy.ac.cy/fmweb όπως πιο πάνω και να δηλώσουν το ακαδημαϊκό έτος έναρξης φοίτησής τους (υπάρχει δυνατότητα καταχώρισης έναρξης φοίτησης στην αίτηση).

γ) Οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές οφείλουν, πριν την κράτηση θέσης, να καταβάλουν εισφορά ποσού €30 ανά έτος (€50/έτος για φοιτητές Ιατρικής), για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τραυματισμό ή/και ασθένεια (εξαιρούνται προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις). Η καταβολή της εισφοράς θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της διεύθυνσης http://applications.ucy.ac.cy/epayments/pu b.solidarity_fund όπου είναι απαραίτητη η ύπαρξη λογαριασμού στην υπηρεσία JCC.

Επίσης το Πανεπιστήμιο Κύπρου καλεί και όσους θα διεκδικήσουν θέση μέσω των Ειδικών Κριτηρίων να το πράξουν από αύριο Τρίτη 3 Ιουλίου 2018 μέχρι και τη Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018, μεταξύ των ωρών ο9:00 – 13:00, στο ισόγειο του Κτιρίου Συμβουλίου – Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» (Πανεπιστημιούπολη).

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει γενικό βαθμό κατάταξης τουλάχιστον 80% του γενικού βαθμού κατάταξης του τελευταίου εισακτέου στο πρόγραμμα σπουδών που επιθυμούν να εισαχθούν με βάση την Α’ Κατανομή των Παγκύπριων Εξετάσεων 2018 και ταυτόχρονα να ανήκουν σε μια από τις κατηγορίες των ειδικών κριτηρίων.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν και οι στρατιώτες που ανήκουν σε μια από τις κατηγορίες των Ειδικών Κριτηρίων, παρακάθισαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις του 2017 και δεν μπόρεσαν να φοιτήσουν λόγω της κατάταξής τους στην Εθνική Φρουρά, νοουμένου ότι κατέχουν απολυτήριο στρατού ή βεβαίωση αναμενόμενης απόλυσης με ημερομηνία απόλυσης το αργότερο μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου 2018.

Οι υποψήφιοι στρατιώτες θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει γενικό βαθμό κατάταξης τουλάχιστον 80% του γενικού βαθμού κατάταξης του τελευταίου εισακτέου στο πρόγραμμα σπουδών που επιθυμούν να εισαχθούν με βάση την Α’ Κατανομή των Παγκύπριων Εξετάσεων 2017.

Η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί από τον ίδιο τον αιτητή ή από άλλο πρόσωπο με ενυπόγραφη εξουσιοδότηση του αιτητή. Είναι απαραίτητη η προσκόμιση της πολιτικής ταυτότητας του αιτητή (όχι αντίγραφο) και του εξουσιοδοτημένου ατόμου που θα υποβάλει την αίτηση.

Επισημαίνεται πως δεν θα παραλαμβάνονται αιτήσεις που δεν είναι πλήρως συμπληρωμένες, με όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά. Επίσης, δεν θα γίνονται δεκτές εκπρόθεσμες αιτήσεις και πιστοποιητικά / βεβαιώσεις, λόγω παράλειψης του αιτητή. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν την 1η Αυγούστου 2018.

 

Διεκδίκηση θέσεων με τη Β’ Κατανομή και Γ’ Κατανομή

Η υποβολή αιτήσεων για τη Β’ Κατανομή από υποψηφίους που παρακάθισαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις του 2018 και είναι έτοιμοι να φοιτήσουν τον Σεπτέμβριο του 2018 θα γίνεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ucy.ac.cy/pub_seatallocationcy από την Τρίτη 3 Ιουλίου 2018 μέχρι και τη Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 30 Ιουλίου 2018.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης στη Γ’ Κατανομή θέσεων έχουν οι υποψήφιοι οι οποίοι υπέβαλαν εμπρόθεσμα αίτηση για Β’ Κατανομή.

Οι υποψήφιοι θα δηλώσουν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ucy.ac.cy/pub_seatallocationcy το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στη Γ’ Κατανομή θέσεων, περί τα τέλη Αυγούστου. Η κατανομή θέσεων για τη Β’ και Γ’ Κατανομή θα γίνει βάσει των επιλογών που έχουν καταχωρίσει οι υποψήφιοι στο μηχανογραφικό σύστημα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) για την Α’ Κατανομή.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.