Αντίστροφη μέτρηση για νέο Αρχιεπίσκοπο

Το Σάββατο το πρωί θα ξεκινήσει τελικά η διαδικασία για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου.

Όπως δήλωσε ο Τοποτηρητής του Θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, την απόφαση αυτή έλαβε ομόφωνα η Ιερά Σύνοδος στη χθεσινή συνεδρίασή της. Κατά τη συνεδρία εξετάστηκαν και δύο ενστάσεις που είχαν υποβληθεί για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, τις οποίες η Σύνοδος απέρριψε. Η τρίτη ένσταση, σύμφωνα με τον ίδιο, αποσύρθηκε πριν την ανοίξουν. Επικυρώθηκε επίσης το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής και έτσι οριστικοποιήθηκαν οι υποψηφιότητες των Λεμεσού Αθανάσιου, Πάφου Γεωργίου και Ταμασού Ησαΐα.

Ο Τοποτηρητής είπε ότι η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου θα γίνει όποτε το αποφασίσει ο εκλεχθέντας, τοποθετώντας την μετά τα Θεοφάνια. Εξέφρασε επίσης άγνοια για το ποιες είναι οι συνεργασίες μέχρι στιγμής. Σ

το μεταξύ, έκπληξη αποτέλεσε η χθεσινή ανακοίνωση του Κύκκου Νικηφόρου, με την οποία γνωστοποίησε τη στήριξή του προς τον Λεμεσού Αθανάσιο. Όλοι ανέμεναν ότι ο Κύκκου θα στήριζε τον Ταμασού Ησαΐα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το αποτέλεσμα των εκλογών έστειλε σαφές και πλήρες μήνυμα υπέρ του Αθανάσιου και προστίθεται ότι «ως εκ τούτου και ακολουθώντας την ετυμηγορία κλήρου και λαού, όπως και για λόγους, τους οποίους μου υπαγορεύει η αρχιερατική μου συνείδηση, δηλώνω, πέρα από σκοπιμότητες και μεθοδεύσεις, ότι τάσσομαι ανεπιφύλακτα υπέρ της εκλογής του Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανάσιου και ανάδειξής του ως του νέου Αρχιεπισκόπου».

Μετά την απόφαση του Μητροπολίτη Κύκκου να ανακοινώσει δημόσια πως τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της εκλογής του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, έγκυρες πληροφορίες που δημοσίευσε χθες το OMEGA αναφέρουν πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας να μην ψηφίσει τον εαυτό του και να ταχθεί υπέρ του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου. Κάτι το οποίο θα τον έφερνε ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Ενώ την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεδομένη δεν μπορεί να θεωρείται ούτε και η ψήφος του Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομου.

Το Σάββατο η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 9:30 που θα ολοκληρωθεί η Θεία Λειτουργία. Ο Γραμματέας της Συνόδου θα φωνάξει έναν προς έναν τα μέλη για να ψηφίσουν, δίνοντάς τους το ψηφοδέλτιο. Αρχιεπίσκοπος θα εκλεγεί εκείνος που θα συγκεντρώσει 9 ψήφους. Εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο, τότε γίνεται νέα ψηφοφορία με αποκλεισμό του τρίτου και εάν υπάρξει ισοψηφία, τότε γίνεται κλήρωση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy