Συναντήσεις/ Ορίζοντας

Νέοι Χορογράφοι στη Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου

Ο Αντώνης Γεωργίου συναντάει νέες και νέους χορογράφους που συμμετέχουν στην  21η Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου η οποία διοργανώνεται στο Θέατρο Ριάλτο στις 10, 11 και 12 Δεκεμβρίου.  

Αντώνης Αντωνίου: Ο χορός υπήρχε πάντα στην ζωή μου

Τι θα παρουσιάσεις στην Πλατφόρμα Χορού; Πως διάλεξες αυτό το «θέμα» να ασχοληθείς;

Η ιδέα το έργου ξεκίνησε μέσα από μια έντονη επιθυμία μου να καταλάβω πως όλες αυτές οι μνήμες, που έχω μέσα μου και τις φέρω από μικρό παιδί μέχρι σήμερα, με καθορίζουν ως άνθρωπο. Σημαντικά γεγονότα σημάδεψαν την ιστορία του τόπου μου καθώς επίσης προσωπικά βιώματα συνεχίζουν να με συντροφεύουν με το πέρασμα των χρόνων. Ένα κράμα από αναμνήσεις που χυτεύονται μέσα στην μνήμη μου.

Στην πλατφόρμα  χορογραφίας οι δύο ηρωίδες του έργου βρίσκονται σε ένα περιβάλλον αναζήτησης της προσωπικής τους ταυτότητας. Προκειμένου να μπορέσουν να τοποθετηθούν ορθά—με νόημα—απέναντι στις αξίες και τα ιδανικά τους έρχονται αντιμέτωπες με τις μνήμες τους. Κάθε απόφαση, κάθε ενέργεια, κάθε πράξη, διαμορφώνει και αναδιαμορφώνει την ταυτότητα τους. Αποφασισμένες να προχωρήσουν μπροστά, θα πρέπει να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο, για να διακρίνουν τα σημάδια που χρειάζονται, έτσι ώστε να αισθάνονται ότι συνεχίζουν στο σωστό μονοπάτι.

Για να καταλάβω πως όλες αυτές οι μνήμες, που έχω μέσα μου από μικρό παιδί με καθορίζουν ως άνθρωπο

Είναι σημαντικός ο ρόλος της Πλατφόρμας, με την νέα μορφή της, στη στήριξη των νέων χορογράφων; Ποια περαιτέρω μέτρα θα πρότεινες για στήριξη της χορογραφίας στην Κύπρο;

Ο ρόλος της Πλατφόρμας είναι πολύ σημαντικός για τους νέους χορογράφους καθώς δίνεται ο χώρος και  ο τρόπος για να μπορέσουν να παρουσιάσουν τους προβληματισμούς και τις σκέψεις τους. Μια πολύ σημαντική προσθήκη που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια είναι η παρουσία ενός μέντορα για τους νέους χορογράφους. Εμένα προσωπικά με βοήθησε πάρα πολύ όχι μόνο δραματουργικά αλλά και στην λήψη αποφάσεων που έπρεπε να πάρω για διάφορα θέματα. Από την άλλη εύχομαι στο μέλλον αυτή η πολύτιμη ευκαιρία που προσφέρεται μέσα από την Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με μεγαλύτερες χορηγίες  για τους καλλιτέχνες.

Γιατί ασχολήθηκες με τον χορό, τι είναι ο χορός για σένα;

Ο χορός υπήρχε πάντα στην ζωή μου. Από μικρή ηλικία μέσα από την παράδοση και αργότερα ως επαγγελματίας χορευτής ο χορός ήταν ο τρόπος για να εκφραστώ, να επικοινωνήσω, να προβληματιστώ. Μου αρέσει να παρατηρώ κάποιον που χορεύει ή κινείται για οποιονδήποτε λόγο και σε οποιοδήποτε μέρος.

Ποια ήταν η μέχρι σήμερα πορεία σου στον χώρο. Ποια τα επόμενα σχέδια σου;

Ως χορογράφος έχω παρουσιάσει τα έργα “Home Story”, “Δωμάτιο 1”, “Trailer”, “Exi” και “Πουθενά, κανένα σώμα” καθώς επίσης έχω επιμεληθεί την κίνηση στα θεατρικά έργα “65 Λεπτά” και “Ωραίο μπαλκόνι” της ομάδας Θέατρο Δέντρο. Έχω παρουσιάσει τα έργα μου σε φεστιβάλ της Κύπρου, της Ελλάδας και της Γερμανίας. Ως περφόρμερ έχω συμμετάσχει σε παραγωγές άλλων καταξιωμένων χορογράφων στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Τα επόμενα σχέδια μου είναι να συνεχίσω να επικοινωνώ μέσα από την τέχνη μου, σαν χορογράφος, σαν χορευτής είτε σαν δάσκαλος χορού.

Αντώνης Αντωνίου: KTHSIS, 15’

Θέατρο Ριάλτο

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, 20:30

Platforma15103 Scaled

 

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.