Αντρέ Μαρτί (1886 – 1956)

 

Γάλλος κομμουνιστής πολιτικός, γεννή­θηκε στις 6 Νοεμβρίου 1886 στο Περπινιάν και απεβίωσε στις 23 Νοεμβρίου 1956 στα περίχωρα της Τουλούζης.


Τον Γενάρη 1908 εργαζόταν ως μηχα­νικός στον γαλλικό πολεμικό στόλο, ενώ έλαβε μέρος σε εκστρατείες στην Κίνα, την Ινδοκίνα, τα Βαλκάνια και το Μαρόκο. Τον Νοέμβριο 1918 το τορπιλικό στο οποίο υπη­ρετούσε συμμετείχε, μαζί με τον υπόλοιπο γαλλικό στόλο, στην ιμπεριαλιστική επέμβα­ση εναντίον της Σοβιετικής Ρωσίας. Στις 19 Απριλίου 1919 όμως ο Μαρτί ήταν ένας από τους ηγήτορες της εξέγερσης στον γαλλικό στόλο με αίτημα τον τερματισμό της εμπλο­κής της Γαλλίας στη στρατιωτική επέμβαση. Τελικά συνελήφθηκε και καταδικάστηκε σε εικοσαετή κάθειρξη στα κάτεργα.

Το 1923 ως αποτέλεσμα μας πλατιάς δι­εθνούς εκστρατείας αλληλεγγύης ο Μαρτί αμνηστεύεται και αποφυλακίζεται. Τον ίδιο χρόνο εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας. Το 1924 εκλέγεται μέλος της Κ.Ε. του ΚΚ Γαλλίας και μέλος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Από το 1931 εργάζεται στην ΚΟΜΙΝΤΕΡΝ στη Μόσχα και το 1936 εκλέγεται μέλος του Προεδρείου και της Γραμματείας της. Με το πραξικόπημα του Φράνκο και την έναρξη του εμφυλίου πο­λέμου ο Μαρτί στάλθηκε από την Κομμου­νιστική Διεθνή στην Ισπανία ως ένας από τους πολιτικούς καθοδηγητές των Διεθνών Ταξιαρχιών, που πολεμούσαν στο πλευρό των δημοκρατικών δυνάμεων.

Το 1943 ο Μαρτί ήταν ο εκπρόσωπος του ΚΚ Γαλλίας στο κίνημα του Ντε Γκολ «Ελεύ­θερη Γαλλία». Με την απελευθέρωση του Παρισιού επιστρέφει στη Γαλλία και προ­σπαθεί, μέσα στο χάος των πρώτων ημερών της απελευθέρωσης, να ωθήσει επαναστα­τικές διαδικασίες. Η προσπάθεια αποτυγχά­νει, επανεκλέγεται όμως μέλος της Εθνοσυ­νέλευσης με τα ψηφοδέλτια του ΚΚ Γαλλίας. Το 1952 αποβλήθηκε από το Κόμμα κατηγο­ρούμενος για υποθέσεις συνεργασίας με τις αστυνομικές Αρχές στο παρελθόν, ενώ λίγο αργότερα παραιτήθηκε και από τη βουλευ­τική έδρα. Το 1956 νικήθηκε από τον καρ­κίνο στους πνεύμονες.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.