Συναντήσεις/ Ορίζοντας

Άντρια Αντωνίου:  Όσα φέρνουν τους ανθρώπους κοντά είναι πιο επίκαιρα από ποτέ

 Ο Αντώνης Γεωργίου συναντά την  Άντρια Αντωνίου και μιλάνε για την Wanderlust Andria Antoniou & friends μια παράσταση που συνδυάζει μουσική, χορό και αφήγηση και συμμετέχει στο 17 Rialto World Music Festival

Σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο ρατσισμός το Rialto World Music Festival, αποτελεί ανάγκη και παράδειγμα

Ριαλτο Εθνικ 1

Τι θα παρουσιάσετε στο 17th Cyprus Rialto World Music Festival;

Θα έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε για πρώτη φορά το καινούργιο μου πρότζεκτ “Wanderlust”. Η λέξη ‘Wanderlust’ σημαίνει να έχει κανείς την έντονη επιθυμία να γνωρίσει τον κόσμο, να εξερευνήσει με οδηγό την περιέργεια, την πνευματική ανησυχία και ένα ανοικτό μυαλό. Με αυτήν λοιπόν την ενέργεια θα οδηγήσουμε τους θεατές σε ένα μουσικό ταξίδι διασχίζοντας την Μεσόγειο θάλασσα και την Μέση Ανατολή και καταλήγοντας από την Αφρική στην Λατινική Αμερική. Η τζαζ και ο αυτοσχεδιασμός φέρνουν τα διάφορα μουσικά είδη κοντά και δρουν ως η κοινή γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ των μουσικών. Πέρα από επανεκτελέσεις τραγουδιών από διάφορες μουσικές του κόσμου, θα παρουσιάσουμε και δικές μου αυθεντικές συνθέσεις καθώς και συνθέσεις του Αργεντίνου μουσικοσυνθέτη Roman Gomez από τον τελευταίο μας δίσκο συνεργασίας ‘Encuentro’.

Σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ρατσισμός, ανισότητα και εκμετάλλευση, το Rialto World Music Festival, αποτελεί ανάγκη και παράδειγμα.

Ποιοι οι βασικοί συντελεστές;     

Το Wanderlust είναι καταρχήν ένα μακροπρόθεσμο δημιουργικό πρότζεκτ με μια ευρεία ομάδα μουσικών από διάφορα μέρη του κόσμου. Ανάλογα του συνόλου κάθε φορά, τις επιρροές και την καταγωγή των μουσικών, το ηχοτοπίο αλλάζει. Η πρώτη εμφάνιση του προτζεκτ θα γίνει στο Rialto World Music στην Κύπρο όπου συντελεστές της παράστασης θα είναι ο Αντρέας Ροδοσθένους στο μπάσο, ο Αντρέας Παντελή στο πιάνο, ο Ρόδος Παναγιώτου στα κρουστά και ο Μιχάλης Κουλούμης στο βιόλι. Η δημιουργία του πρότζεκτ, ο γενικός συντονισμός και οι ενορχηστρώσεις έγιναν από εμένα.

Η λέξη ‘Wanderlust’ σημαίνει να έχει κανείς την έντονη επιθυμία να γνωρίσει τον κόσμο

Πόσο σημαντικά είναι φεστιβάλ όπως το Rialto World Music Festival;  Πώς προσεγγίζεις αυτό που ονομάζουμε «world music”;

Ένα τέτοιο φεστιβάλ που αγκαλιάζει αυτό που ονομάζουμε “world music” είναι για εμένα σαν μια μικρογραφία ενός ιδανικού κόσμου που ζει αρμονικά, με σεβασμό και αποδοχή της διαφορετικότητας μεταξύ πολιτισμών, φυλών και χρωμάτων. Μια τέτοια προσπάθεια μπορεί να εκπαιδεύσει το κοινό, να του «ανοίξει» το μυαλό, να τον κάνει να νιώσει την ομορφιά που κρύβεται σε κάθε γωνιά του κόσμου, τη μοναδικότητα κάθε πολιτισμού αλλά συνάμα και τα κοινά που ενώνουν τους ανθρώπους. Όπως μέσα από τα ταξίδια μπορεί κανείς να βγει έξω από τη ζώνη ασφαλείας του, να επιδιώξει καινούργιες εμπειρίες και να αγκαλιάσει με περιέργεια τη διαφορετικότητα των πολιτισμών που συναντά, έτσι και ένα “world music” festival εμπνέει παρόμοιες διαθέσεις. Διάφορες μουσικές ταυτότητες έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν επί σκηνής και να συνυπάρξουν χωρίς σύνορα και δημιουργικούς φραγμούς. Οπότε σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ρατσισμός, ανισότητα και εκμετάλλευση, το Rialto World Music Festival, αποτελεί ανάγκη και παράδειγμα.

Εισχωρώντας κανείς στη μουσική ενός άλλου λαού του δίνεται η ευκαιρία να κατανοήσει τους κώδικες που αποτελούν την ταυτότητα του

Αναφέρεται στο δελτίο τύπου πως πρόκειται για ένα πρότζεκτ που “φέρνει στην επιφάνεια αυτά που ενώνουν όλους τους ανθρώπους». Ποια είναι αυτά που ενώνουν τους ανθρώπους; Στην εποχή μας παραμένουν επίκαιρα ή φαντάζουν ουτοπικά;

Αυτά που ενώνουν όλους τους ανθρώπους είναι η αγάπη, ο χωρισμός, η μετανάστευση, η φτώχεια, ο θάνατος, οι καθημερινές ανάγκες του ανθρώπου, ο πόθος, η λαχτάρα. Είναι οι στιγμές που μαζευόμαστε γύρω από ένα τραπέζι με φίλους ή με την οικογένεια για φαγητό ή για γλέντι, είναι τα συναισθήματα που πηγάζουν από ιστορίες απλών ανθρώπων που συνήθως αφορούν θέματα διαχρονικά, ανεξαρτήτως καταγωγής και εθνικότητας. Αυτά που φέρνουν τους ανθρώπους κοντά είναι κατά τη γνώμη μου πιο επίκαιρα από ποτέ. Ζούμε σε ένα κόσμο διχασμένο, αποξενωμένο, όπου η μοναξιά αποτελεί μια καινούργια πανδημία. Οπότε τέτοιες ευκαιρίες αρμονικής συνύπαρξης είναι απόλυτα αναγκαίες και έρχονται σε αντιδιαστολή γύρω από τα πολιτικά, ιατρικά και κοινωνικά θέματα του σήμερα.

Η μουσική (και η τέχνη γενικότερα) τι ρόλο παίζει (ή μπορεί να παίξει) στην κατανόηση μεταξύ λαών και διαφορετικών πολιτισμών;

Η μουσική μπορεί να αποτελέσει ισχυρό μέσο διαπολιτισμικού διαλόγου. Καταρχήν η μουσική του κάθε λαού κρύβει μέσα της τον τρόπο έκφρασης τους, τα κοινωνικά θέματα που τους απασχολούν, θεματολογία τραγουδιών που σκιαγραφεί το φυσικό περιβάλλον που τους περιτριγυρίζει και τις καθημερινές ασχολίες τους. Αποτελεί λοιπόν αναπόσπαστο μέρος της πολιτισμικής ταυτότητας ενός λαού. Οπότε με το να εισχωρήσει κανείς στη μουσική ενός άλλου λαού του δίνεται η ευκαιρία να κατανοήσει τους κώδικες που αποτελούν την ταυτότητα του και να δημιουργηθεί με αυτόν τον τρόπο πιο ουσιαστικός διάλογος μεταξύ τους.

Πόσο εύκολο είναι στην Κύπρο να ασχολείται κάποιος επαγγελματικά με τη μουσική;

Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω καθαρή εικόνα του πώς είναι να ασχολείται κάποιος επαγγελματικά με τη μουσική στην Κύπρο γιατί τα τελευταία 12 χρόνια ζω και εργάζομαι στο Λονδίνο. Παρόλα αυτά κρατώ επαφή με τους μουσικούς εδώ και παρακολουθώ την εξέλιξη της μουσικής σκηνής στο νησί. Με πολύ αγώνα όμως συγκεκριμένες ομάδες μουσικών που επέστρεφαν από το εξωτερικό σταδιακά, χρόνο με χρόνο επέμειναν και οραματίστηκαν την αλλαγή και κατάφεραν να διευρύνουν τη μουσική σκηνή στην Κύπρο.

Ποια είναι επόμενα σου μουσικά σχέδια; 

Τα επόμενα μου μουσικά σχέδια εστιάζουν στην προώθηση του πρότζεκτ “Wanderlust” και στη δημιουργία καινούργιων συνεργασιών μέσω αυτού. Επίσης ετοιμάζουμε καινούργιες παραστάσεις με την μπάντα μας “Babesa Cubana”. Έχουμε επίσης κλειστές παραστάσεις για την καινούργια σεζόν με την μπάντα “Classico Latino” και τον φιλανθρωπικό οργανισμό “Rebetiko Carnival”.

@Πάρκινγκ ΣΕΚ (πίσω από Θέατρο Ριάλτο)

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022 στις 21:00

25.7 Wanderlust Band 300Dpi Andria

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.