“Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος” η ιστορία πίσω από το έργο

Ανοιχτός Ορίζοντας

ΑΝΤΡΟΝΙΚΟΣ Ή Ο ΖΩΓΚΡΑΦΟΣ,

η ιστορία πίσω από το έργο

Hταν  καλοκαίρι του 2000 όταν πρωτάκουσα  για τον Κωστή που «ζωγκράφιζε». «Είπα του μεν με ζωγκραφίζεις ρε Κωστή, γιατί τα ρούχα μου εν φτωσιηκά τζιαι έχουν πάνω τρύπες, μα τζιείνος εζωγκράφισεν τζιαι τες τρύπες του φουστανιού μου», μου είπε η Ελένη Παναγίδη, που είχε ξεπεράσει κατά πολύ τα ογδόντα, μια μέρα καθώς μιλούσαμε με άλλες συγχωριανές στη βεράντα του σπιτιού μας στο ορεινό Φτερικούδι. Η Δεσπούλα, πολύ νεότερη από την Ελένη,  θυμόταν κι εκείνη πολύ καλά τον Κωστή.  Μου είπε πως έκοβε πάντα ένα λουλούδι από τον κήπο της όταν περνούσε από εκεί, το έβαζε στο πέτο ή στο αυτί του κι άρχιζε να ζωγκραφίζει.

Κάτι έντονα επίμονο με έσπρωχνε να μάθω περισσότερα. Οι κουβέντες των γερόντων με γοήτευαν όλο και περισσότερο κι άρχισα να μαζεύω πληροφορίες, για τον άγνωστο ζωγράφο της Πιτσιλιάς. Δεν ήξερα πού θα με οδηγούσε αυτό αλλά άρχισα να γυρίζω τα γύρω χωριά- Παλαιχώρι, Ασκά, Φτερικούδι, Aλωνα, με ένα μαγνητόφωνο στο χέρι, να καταγράφω  ό,τι αφορούσε τον «ζωγκράφον», όπως επέμεναν να τον αποκαλούν. Εξ ου και ο τίτλος του θεατρικού έργου, O Αντρόνικος ή ο ζωγκράφος.

Oσα μου εκμυστηρεύονταν πήγαζαν από μια βαθιά αγάπη για τον Κωστή, αλλά και ένα είδος μυστηρίου σαν μιλούσαν γι’ αυτόν, που τον ένιωθαν δικό τους και κάτεχαν καλά το μυστικό του. Τους εντυπωσίαζε ο τρόπος που ζωγράφιζε με κείνα τα εκπληκτικά κομψά δάκτυλα, η ευκολία και η ταχύτητα με την οποία  ζωγράφιζε πορτραίτα, τοπία, ζώα, αλλά και η καλή γνώση της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας («άμαν επερνούσαν Eγγλέζοι που το χωρκόν εξηγέτουν μαζίν τους»), και η καθαρεύουσα που μιλούσε, πολλές φορές χωρίς να γίνεται κατανοητός από τους συγχωριανούς του.

Μα τι γινόταν; Eνας απλοϊκός  άνθρωπος του χωριού θα μπορούσε να μιλήσει έτσι; Η απάντηση από όλους στερεότυπη. «Ητουν μορφωμένος ο Κωστής. Μεν θωρείς ήνταν που έπαθεν ύστερης που αρρώστησεν». Ε! τότε ήταν που εντατικοποίησα την έρευνά μου γιατί ο ζωγράφος μου έγινε εμμονή κι επέμενε να τον αποκαλύψω.

Παράλληλα με την έρευνα, άρχισα να γράφω ένα πολυπρόσωπο θεατρικό έργο, που διαδραματιζόταν στον Ασκά, τη γενέτειρά του δηλαδή, στη Λευκωσία που τελείωσε το Παγκύπριο Γυμνάσιο και στην Αθήνα που σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών 1936- 1941. Το θεατρικό  τιμήθηκε με έπαινο από τον ΘΟΚ το 2005.

Η έρευνά μου έσμιξε με τις έρευνες τού τότε πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Στάθη Ορφανίδη και  Νικηφόρου Ορφανού, μέλους του Συμβουλίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος  της Τράπεζας Κύπρου από την ίδρυσή του το 1997, μέχρι και σήμερα, που ερευνούσαν παράλληλα  και οι δύο για τον ζωγράφο. Eτσι και οι τρεις τώρα, σε μια άριστη συνεργασία, αρχίσαμε το μεγάλο ταξίδι σαν «Ομάδα Πρωτοβουλίας» πλέον. Σκοπός μας  ένας και μοναδικός. Η ανάδειξη του «αφανούς πρωτοπόρου της σύγχρονης κυπριακής τέχνης», όπως  τον αποκάλεσε η Δρ Νίκη Λοϊζίδη.

Το 2014 μού δόθηκε η ευκαιρία μέσα από το πρόγραμμα Play Οn να ξαναπάρω στα χέρια μου το έργο αυτό, σαν πρόκληση με τον εαυτό μου μεταποίησα το αρχικό πολυπρόσωπο έργο Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος σε μονόλογο. Το εγχείρημα δεν ήταν καθόλου εύκολο, δεδομένου ότι έπρεπε να κρατηθούν ισορροπίες μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας για ευνόητους λόγους.

Τώρα πια στις 7 Οκτωβρίου του 2016 το έργο γίνεται παράσταση.Ο αγαπημένος μου Κώστας Στάθης ζωντανεύει στη σκηνή από μια ομάδα ταλαντούχων ανθρώπων. Καλή θέαση!

Ευρυδίκη Περικλέους Παπαδοπούλου

Το έργο ανεβάζει η θεατρική Ομάδα Σόλο για Τρεις, συνεχίζοντας την παρουσίαση κυπριακών θεατρικών έργων. Πρεμιέρα στις 7 Οκτωβρίου 2016, στον καινούργιο χώρο «Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού-Κοραή 1» (απέναντι από το Παγκύπριο Γυμνάσιο)

Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά. Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Σκηνικά: Κωνσταντίνος Κουννής. Κοστούμια: Μαρίνα Νικολαϊδου. Σχεδιασμός φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου.

Τον ζωγράφο υποδύεται ο Νεκτάριος Θεοδώρου.

Λευκωσία: «Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού-Κοραή 1»: Τετάρτη 12/ 19/ 26 Οκτωβρίου, Παρασκευή 7/ 14/ 21 Οκτωβρίου, Σάββατο 8/ 15/ 22 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 20:30 και Κυριακή  9/ 16/ 23 Οκτωβρίου και ώρα 18:30.

Λεμεσός: Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ: Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016,  ώρα 20:30 και Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016, ώρα 18:30

Πληροφορίες/ Κρατήσεις: 99 544934

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy