ΑΝΤΡΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι όλοι ίδιοι

Αξιοποίηση χαλίτικης γης για τις στεγαστικές ανάγκες των νέων και φτωχών ζευγαριών

Συνέντευξη στην Αθηνά Ξενοφώντος

andros karagiannis

Οι τοπικοί άρχοντες δεν είναι όλοι ίδιοι, τονίζει ο νυν δήμαρχος Δερύνειας και υποψήφιος για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, Αντρος Καραγιάννης, σημειώνοντας πως παρά τα οικονομικά προβλήματα, ο προϋπολογισμός του δήμου είναι πλεονασματικός λόγω της νοικοκυρεμένης οικονομικής πολιτικής που ασκήθηκε. Στόχος του Α. Καραγιάννη είναι να παραμείνουν οι δημότες στις ρίζες τους επισημαίνοντας πως για έναν ακριτικό δήμο όπως η Δερύνεια του οποίου το 75% των εδαφών του είναι υπό κατοχή είναι πολύ δύσκολη τόσο η επαγγελματική αποκατάσταση όσο και η μόνιμη στέγαση. Οι νέοι, τονίζει, χρειάζονται στεγαστικά κίνητρα, γι’ αυτό και το Δημοτικό Συμβούλιο έχει προτείνει στο Υπουργείο Εσωτερικών λύσεις, όπως η αξιοποίηση χαλίτικης γης για τις στεγαστικές ανάγκες των νέων και φτωχών ζευγαριών.

Ο δήμαρχος της Δερύνειας αναφέρεται στο πλούσιο έργο που επιτεύχθηκε και αυτό που βρίσκεται στο σκαριά, τονίζοντας πως παρότι μειώθηκε δραστικά η κρατική χορηγία, εντούτοις αξιοποιήθηκαν κονδύλια από την ΕΕ, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του δήμου. Μελανό σημείο, όπως αναφέρει, είναι οι διάφορες κακοτεχνίες στο αποχετευτικό, οι οποίες έχουν καταστρέψει σχεδόν ολοκληρωτικά το οδικό δίκτυο και ήδη καταγγέλθηκαν στον Γενικό Ελεγκτή. Τέλος, ο Α. Καραγιάννης αναφέρεται στα οφέλη ολόκληρης της περιοχής από το άνοιγμα του οδοφράγματος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το μεγαλύτερο όφελος θα προκύψει από την πολυπόθητη λύση του Κυπριακού.

Ποιο είναι το όραμά σας για τον ακριτικό δήμο της Δερύνειας;

Το όραμά μας για τον ακριτικό και ημικατεχόμενο δήμο μας είναι να κρατήσουμε τους δημότες στα δημοτικά μας όρια, δίπλα ακριβώς από το συρματόπλεγμα της ντροπής. Το έργο μας είναι πολύ δύσκολο, γιατί η Δερύνεια έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες. Εμείς ζούμε καθημερινά την αγωνία των δημοτών μας για επιβίωση δίπλα από τον κατοχικό στρατό. Οι νέοι μας χρειάζονται στεγαστικά κίνητρα για παραμονή στη Δερύνεια, οι εργαζόμενοι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατηθούν στις δουλειές τους, ενώ οι συνταξιούχοι θέλουν να νιώθουν την Τοπική Αρχή κοντά τους. Στόχος μας είναι η παραμονή του κόσμου μας στις ρίζες του, αλλά και να του προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες για να έχει μια αξιοπρεπή ζωή.

Διεκδικείτε τη δημαρχία της πόλης για ακόμη μια πενταετία. Ποιες εξαγγελίες σας έχουν υλοποιηθεί, πόσο ικανοποιημένος είστε και πού νομίζετε ότι υστερήσατε;

Εμείς συνεχίζουμε το έργο που άρχισαν οι προκάτοχοί μας, εξάλλου δεν σταματήσαμε κανένα έργο το οποίο δρομολογήθηκε πριν από εμάς. Ολοκληρώσαμε τη δημιουργία του Υπαίθριου Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Παραδοσιακών Επαγγελμάτων, το οποίο διδυμοποιήθηκε πρόσφατα με το Μουσείο Καφέ Τεργέστης στην Ιταλία, καθώς και τη δημιουργία βιοτεχνικής περιοχής για στέγαση των βιοτεχνών μας, αποκτήσαμε τη δική μας Λαϊκή Αγορά, η οποία εντάχτηκε για χρηματοδότηση στα Ταμεία Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, δημιουργήσαμε Πάρκα Δραστηριοτήτων, Υπαίθρια Γυμναστήρια, ενώ σύντομα ολοκληρώνεται το έργο της Λέσχης Συνταξιούχων.

Σίγουρα θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε και άλλα πολλά μικρά έργα, τα οποία επίσης υλοποιήσαμε, όμως υστερήσαμε στη βελτίωση του οδικού δικτύου. Αυτό οφείλεται στην κατασκευή του αποχετευτικού έργου, το οποίο έχει πραγματικά καταστρέψει το οδικό δίκτυο και δικαιολογημένα ο κόσμος διαμαρτύρεται. Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να προωθήσει άμεσα τη βελτίωση του οδικού δικτύου, κάτι που θα επιβαρύνει τα ταμεία του δήμου.

Ποια έργα ανάπτυξης και υποδομής είναι στα σκαριά, τα οποία θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την ποιότητα ζωής των δημοτών;

Προχωρούμε στη μελέτη και στο σχεδιασμό της Λαϊκής Αγοράς, η οποία λειτουργεί με επιτυχία εδώ και τρία χρόνια. Προωθείται επίσης η δημιουργία Αίθουσας Πολιτισμού και Συνεδριακού Κέντρου για προώθηση τόσο του Πολιτισμού, όσο και του συνεδριακού τουρισμού. Τα πιο πάνω έργα έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση από τα Ταμεία Αγροτικής Ανάπτυξης ή από άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια. Εμείς προσπαθούμε με κάθε τρόπο να εξεύρουμε κονδύλια για να μην επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του δήμου μας. Δεν θα κουραστούμε να διεκδικούμε τη δημιουργία Περιφερειακού Κολυμβητηρίου ολυμπιακών προδιαγραφών, όπως και άλλα έργα Αθλητισμού και Νεολαίας, ενώ σύντομα αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του δρόμου Δερύνειας Σωτήρας.

Σε ποια έργα θα δώσετε έμφαση τα οποία αφορούν ειδικότερα τους νέους και τα φτωχά ζευγάρια;

Οι νέοι για να παραμείνουν στον δήμο μας χρειάζονται πρώτα απ’ όλα επαγγελματική αποκατάσταση και μόνιμη στέγαση. Γι’ αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο έχει προτείνει στο Υπουργείο Εσωτερικών λύσεις, όπως η αξιοποίηση χαλίτικης γης για τις στεγαστικές ανάγκες των νέων και φτωχών ζευγαριών. Οταν οι νέοι έχουν εργασία και σπίτι τότε μπορούν να ασχοληθούν και με άλλες δραστηριότητες και να ενταχθούν στα κοινωνικά δρώμενα του δήμου. Εμείς τους προσφέρουμε επίσης ευκολίες άθλησης και ψυχαγωγίας μέσω των Πάρκων Δραστηριοτήτων, των Αθλητικών Κέντρων, αλλά και μέσω των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Φροντίζουμε επίσης να είμαστε δίπλα τους, στους χώρους εργασίας και ψυχαγωγίας, για να ακούμε τους προβληματισμούς τους, αλλά και τις πολύτιμες συμβουλές και εισηγήσεις τους.

Πού βρίσκονται οι καταγγελίες σας για τις διάφορες κακοτεχνίες στο αποχετευτικό σύστημα και ποια μέτρα θα λάβει ο δήμος;

Το έργο του αποχετευτικού έχει καταστρέψει σχεδόν ολοκληρωτικά το οδικό δίκτυο, όχι μόνο της Δερύνειας αλλά και των υπόλοιπων δήμων και κοινοτήτων της επαρχίας Αμμοχώστου. Εμείς το ζούμε καθημερινά, αφού οι δημότες μας βλέπουν τα αυτοκίνητά τους να καταστρέφονται από τις κακοτεχνίες, τις καθιζήσεις και τις λακκούβες. Ως πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων, αλλά και ως Δήμος Δερύνειας έχουμε καταγγείλει, τόσο τις κακοτεχνίες όσο και την καθυστέρηση στην παραλαβή του έργου στον Γενικό Ελεγκτή και αναμένουμε ότι σύντομα θα παραλάβουμε το έργο για να προχωρήσουμε επιτέλους στην επίστρωση δρόμων υψίστης σημασίας.

Πώς επηρέασε η περικοπή της κρατικής χορηγίας τον ακριτικό Δήμο Δερύνειας που, εκτός των άλλων, το μεγαλύτερο μέρος του είναι ημικατεχόμενο και δεν μπορεί να το αξιοποιήσει;

Το 2011 λάβαμε €1,7 εκ. κρατική χορηγία και το 2016 γύρω στο €1 εκ. Για ένα δήμο όπως η Δερύνεια, η οποία έχει χάσει το 75% της γης και ολόκληρη την παραλιακή της περιοχή, αυτή η μείωση μάς προκαλεί αρκετά λειτουργικά προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά εμείς συνεχίζουμε τη νοικοκυρεμένη οικονομική πολιτική την οποία εφάρμοζαν και οι προκάτοχοί μας και ο προϋπολογισμός μας είναι πλεονασματικός. Εμείς προσπαθούμε να είμαστε πάντα μελετημένοι για όποιες κινήσεις κάνουμε. Ξέρουμε και τολμούμε να κτυπήσουμε πόρτες, ακόμα και για ένα μικρό κονδύλι. Εστω και με μικρές χορηγίες εμείς προσπαθούμε να κάνουμε έργα, τα οποία θα αξιοποιούν οι δημότες μας.

Αν και ο Δήμος Δερύνειας βρίσκεται μια ανάσα από τη θάλασσα, εντούτοις δεν απολαμβάνει τα οφέλη από τον τουρισμό. Σε ποια διαβήματα προβαίνετε ώστε να τοποθετηθεί στον τουριστικό χάρτη ο δήμος σας;

Σίγουρα η απώλεια της παραλιακής μας περιοχής, μας εντάσσει στην ενδοχώρα και γι’ αυτό προσπαθούμε να προσελκύσουμε τουρίστες από τις παραλιακές περιοχές. Τα Μουσεία, οι Εκκλησίες, οι φραουλοφυτείες, οι πορτοκαλεώνες και οι ταβέρνες της Δερύνειας προσελκύουν αρκετούς ξένους και ντόπιους τουρίστες, όπως και η Λαϊκή Αγορά την οποία επισκέπτονται και αρκετοί Τουρκοκύπριοι. Για εμάς αποτελεί μεγάλο επίτευγμα που καταφέραμε να έχουμε επισκέπτες ολόχρονα.

Η Δερύνεια είναι γνωστή για την παραγωγή φράουλας και κάθε δύο χρόνια διοργανώνουμε το Φεστιβάλ Φράουλας, το οποίο προσελκύει γύρω στις 15.000 επισκέπτες και βασίζεται στην πολύτιμη συμβολή των εθελοντών της Δερύνειας. Εμείς προσφέρουμε στον επισκέπτη ποιοτικές υπηρεσίες, κυπριακή φιλοξενία, παράδοση και πολιτισμό για να μας ξανάρθουν.

Πού βρίσκεται το φλέγον θέμα για το άνοιγμα του οδοφράγματος και ποια θα είναι τα οφέλη που θα αποκομίσει ο Δήμος Δερύνειας;

Το οδόφραγμα Δερύνειας αναμένεται να ανοίξει αρχές του νέου έτους. Εμείς ευελπιστούμε και ευχόμαστε ότι η διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας θα αποτελέσει ως ΜΟΕ ένα σημαντικό βήμα επίλυσης του Κυπριακού. Τα οικονομικά οφέλη από τη διάνοιξη του οδοφράγματος θα είναι πολλά για ολόκληρη την επαρχία Αμμοχώστου και όχι μόνο για τη Δερύνεια, αλλά το μεγαλύτερο όφελος για όλους μας θα είναι η πολυπόθητη λύση του Κυπριακού και η ειρηνική συμβίωση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Πώς σχολιάζετε τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πώς επηρεάζει τον Δήμο Δερύνειας;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κύπρο δυστυχώς δεν έχει και την καλύτερη φήμη και αυτό οφείλεται σε διαφόρους παράγοντες, σε λάθη και παραλείψεις ακόμα και από μέρους των αιρετών. Ομως δεν πρέπει να γενικεύουμε, γιατί δεν είναι όλοι οι τοπικοί άρχοντες ίδιοι. Είναι όμως άδικο να αφαιρούνται εξουσίες από τους δήμους και να παραχωρούνται σε οργανισμούς τους οποίους δεν γνωρίζουμε. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κύπρο χρειάζεται περαιτέρω στήριξη και όχι αποδυνάμωση.

Μας λυπεί το γεγονός ότι κάποιοι κάνουν συχνά λόγο για «μικρούς» και «μεγάλους» δήμους ή ακόμα χειρότερα για δήμους «γειτονιές». Η Δερύνεια δεν θα ήταν «μικρή» αν δεν έχανε τη γη και τη θάλασσά της, στερώντας της έτσι την οικονομική ανάπτυξη. Εμείς που εδώ και τέσσερις δεκαετίες ζούμε και ασφυκτιούμε από την παρουσία του κατοχικού στρατού, αρκετά υποφέραμε και ευχόμαστε κάποιοι να λάβουν σοβαρά υπόψιν τη συμβολή, αλλά και τον ηρωισμό των ακριτικών και ημικατεχόμενων δήμων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy