Άντρος Καυκαλιάς: Σε χαμηλά επίπεδα η χρηματοδότηση της έρευνας και καινοτομίας

Τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφικής Πολιτικής για το 2023 εξέτασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συζήτηση ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς σημειώσε πως το ΑΚΕΛ σήμερα κατέθεσε εκ νέου μια σειρά από ζητήματα, τα οποία το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας οφείλει να δει άμεσα.

Αναλυτικά:

Εξετάσαμε σήμερα τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφικής Πολιτικής για το 2023. Θα ήθελα κατ’ αρχή να τονίσω ότι ως ΑΚΕΛ θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την επένδυση στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας, η οποία θα λύνει πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τον τόπο, όπως κοινωνικά, περιβαλλοντικά, θέματα δημόσιας υγείας και θα συμβάλει στην πρόοδο και ευημερία.

Σήμερα, καταθέσαμε εκ νέου μια σειρά από ζητήματα, τα οποία το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας οφείλει να δει άμεσα.

Αυτά συνοψίζονται ως εξής:

  1. Η μεγάλη εξάρτηση που έχουμε ως χώρα από τα ευρωπαϊκά ταμεία και η ελάχιστη επένδυση της κυβέρνησης στην έρευνα και καινοτομία από τα εθνικά ταμεία.  Η επένδυση της κυβέρησης στην Κύπρο φτάνει μόλις στο 1%, την στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 2,3%.
  2. Η απουσία σταθερής ροής χρηματοδότησης προς το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας, καθώς και η μειωμένη έμφαση στη βασική έρευνα, η οποία αποτελεί το φτωχό συγγενή της χρηματοδότησης.
  3. Επίλυση ζητημάτων διαχείρισης έρευνας και καινοτομίας. Το Υφυπουργείο θα πρέπει να εγκύψει και να καταγράψει τα σοβαρά προβλήματα καθημερινής φύσεως που απασχολούν όσους ασχολούνται με την έρευνα και καινοτομία και να προτείνει λύσεις.
  4. Στρατηγική αντιμετώπισης της φυγής ανθρώπινου κεφαλαίου. Παρά τις κατά καιρούς παραδοχές του Υφυπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, απουσιάζει ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για αντιμετώπιση του φαινομένου.
  5. Ανάγκη ενίσχυσης της προβασιμότητας στους ψηφιακούς ιστότοπους για τα ΑμεΑ.
  6. Ανάγκη για μείωση της γραφειοκρατίας και για αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία του Δημόσιου Τομέα, ώστε να έχουμε ένα φιλικότερο προς τους πολίτες κράτος, χωρίς καθυστερήσεις στη διαδικασία εξέτασης αιτήσεων για καταβολή συντάξεων και επιδομάτων.
Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy