Δράσεις εντός κι εκτός Βουλής θα αναπτύξει το ΑΚΕΛ

 Συνέντευξη στον Δημήτρη Στρατή

 

Το ΑΚΕΛ θα ασκήσει αυστηρή αντιπολίτευση και θα κινηθεί με μόνο γνώμονα το καλό της Κύπρου, διαμηνύει ο Άντρος Κυπριανού και σκιαγραφώντας στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» τους βασικούς άξονες των ενεργειών της επόμενης μέρας των εκλογών, σημειώνει ότι το κόμμα του δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Κυπριακό. Με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ μιλήσαμε για το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, το οποίο δεν ικανοποιεί, αφού οι εκλογές δεν κερδήθηκαν. Επαναλαμβάνει, ωστόσο, ότι οι εκλογές αυτές θα μπορούσαν να κερδηθούν εάν τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου έμεναν πιστά στον πρωταρχικό τους στόχο, που ήταν η αλλαγή. Σημειώνει ακόμα ότι το ΑΚΕΛ δεν επαναπαύεται από το γεγονός ότι η υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά στηρίχθηκε από μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας. Ο στόχος, σημειώνει, είναι να κρατηθούν γέφυρες επικοινωνίας με αυτό τον κόσμο, ώστε να γίνει μέρος των προσπαθειών του κόμματος της Αριστεράς να μπορέσει να διεκδικήσει δικαιώματα για τους εργαζομένους και καλύτερες μέρες για την Κύπρο.

 

Τα συλλογικά όργανα του ΑΚΕΛ θα συνέλθουν για να εκτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Ποια είναι η δική σας πρώτη αποτίμηση;

Σίγουρα το αποτέλεσμα δεν μας ικανοποιεί. Δεν καταφέραμε να πετύχουμε τον πρώτο μας στόχο που ήταν να κερδίσουμε τις εκλογές. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να κερδηθούν εάν τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου έμεναν πιστά στο στόχο που είχαν καθορίσει ως προτεραιότητα, δηλαδή την αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου.

Πέραν αυτών όμως, δώσαμε μια εκλογική μάχη, με ήθος, ειλικρίνεια, σοβαρότητα και αξιοπρέπεια. Θεωρώ ότι αυτό οφείλεται πρωτίστως στον Σταύρο Μαλά και ταυτόχρονα οφείλεται και στο ΑΚΕΛ, το οποίο επίσης λειτούργησε με τον ίδιο τρόπο. Με αυτή την έννοια λοιπόν και ο Σταύρος και το ΑΚΕΛ έχουμε βγει από τις εκλογές ηθικά και πολιτικά κερδισμένοι.

 

«Βγάζω το καπέλο τόσο στον κ. Αναστασιάδη όσο και στον κ. Νεοφύτου, καθώς έχουν μια μοναδική ικανότητα να μεταλλάσσονται»

 

 

Από το πρώτο βράδυ των εκλογών Ν. Αναστασιάδης και Α. Νεοφύτου έκαναν λόγο για ενότητα με επίθεση συνεργασίας στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ποια να αναμένουμε ότι θα είναι η αντιπολίτευση που θα ασκήσει πλέον το ΑΚΕΛ, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής;

Προσωπικά βγάζω το καπέλο τόσο στον κ. Αναστασιάδη όσο και στον κ. Νεοφύτου, καθώς έχουν μια μοναδική ικανότητα να μεταλλάσσονται. Να μιλούν για ενότητα, την ίδια ώρα που υπονομεύουν άλλες πολιτικές δυνάμεις. Εκείνοι πρέπει να παραδεχτώ ότι τα καταφέρνουν να παρουσιάζονται με διαφορετικά πρόσωπα, ανάλογα με το πώς εξυπηρετούνται οι επικοινωνιακές τους ανάγκες. Εγώ θα καλέσω τον κόσμο να μη στέκεται στα επικοινωνιακά παιχνίδια του καθενός, αλλά να βλέπει την ουσία πίσω απ’ αυτά.

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής, θα πω ότι ως ΑΚΕΛ διαφωνούμε ριζικά με τις πολιτικές οι οποίες προωθούνται από τον ΔΗΣΥ, στα ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης, ενώ στο Κυπριακό δεν έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη στον Νίκο Αναστασιάδη για το πώς θα το χειριστεί. Με αυτή την έννοια, δεν μπορούμε να συζητούμε οτιδήποτε με τον ΔΗΣΥ και τον κ. Αναστασιάδη.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο που θα διαδραματίσουμε, είμαστε και θα παραμείνουμε στην αντιπολίτευση. Θα είμαστε πολύ αυστηροί, αλλά ταυτόχρονα αντικειμενικοί. Εκείνο που θα μας καθοδηγεί είναι το πώς εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας. Αυτές οι πολιτικές θα τυγχάνουν στήριξης. Και με αυτό τον τρόπο θα πολιτευθούμε και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Εκείνες τις ενέργειες που θεωρούμε ότι τείνουν να εξυπηρετήσουν κομματικές ή προσωπικές σκοπιμότητες ή μιας μικρής ομάδας του πληθυσμού, να είναι βέβαιοι ότι το ΑΚΕΛ θα τις αντιμετωπίζει πολύ αποφασιστικά και εντός αλλά και εκτός της Βουλής. Το λέω αυτό διότι έχουμε σκοπό να εντείνουμε τις κινητοποιήσεις για ζητήματα τα οποία θεωρούμε πολύ σημαντικά για την κυπριακή κοινωνία. Βρισκόμαστε σε ένα πολύ σημαντικό μεταίχμιο και θεωρώ ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μηνύματα ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να πολιτεύεται όπως τα τελευταία πέντε χρόνια.

 

 

Ο Πρόεδρος με την επανεκλογή του ανέφερε ότι θα επιδιώξει να συναντήσει τον Τ/κ ηγέτη για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Πόσο εφικτό είναι αυτό μέχρι το 2020 όπου λήγει και η θητεία του κ. Ακιντζί;

Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για πολύ απλούς λόγους. Ο κ. Γκουτέρες σε τρεις περιπτώσεις ξεκαθάρισε τι αναμένει από τους δύο ηγέτες για να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία. Τους είπε να μπουν σε μια περίοδο περισυλλογής. Τους είπε, πρώτα και κύρια, να συναποφασίσουν τι θέλουν, να συνεννοηθούν μεταξύ τους ότι θέλουν το ίδιο πράγμα. Να του αναφέρουν πώς σκοπεύουν να προχωρήσουν με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος. Και να τον πείσουν ότι όντως έχουν την πολιτική βούληση να προχωρήσουν σε αυτή τη βάση. Οι όροι που έθεσε ο ΓΓ είναι πολύ απλοί.

Υπενθυμίζω ότι στην έκθεσή του μετά το Κραν Μοντανά είπε ότι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία, γιατί δεν υπήρχε πολιτική βούληση από τους δύο ηγέτες. Τώρα θέλει να πειστεί, λοιπόν, ότι θα υπάρχει αυτή η πολιτική βούληση. Το θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο με δεδομένη τη στάση που τήρησαν και ο κ. Αναστασιάδης αλλά και ο κ. Ακιντζί όλη αυτή την τελευταία περίοδο. Και το πώς αντιλαμβάνονται τα ζητήματα. Μακάρι να διαψευσθώ.

 

«Ο Σταύρος Μαλάς έχει αποδείξει καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι πολύ σωστά τον έχει εμπιστευτεί το ΑΚΕΛ»

 

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το σκηνικό στην οικονομία με βάση όλα όσα προεκλογικά έλεγε ο Πρόεδρος; 

Οι προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Αναστασιάδη δεν πρέπει να λαμβάνονται καθόλου υπόψιν. Έχουμε την εμπειρία του 2013. Άλλα υποσχέθηκε προεκλογικά, άλλα έπραξε μετεκλογικά. Δεν μπορούμε να τρέφουμε ελπίδες ότι θ’ αλλάξει η φιλοσοφία της κυβέρνησης στα ζητήματα της οικονομίας και δεν το κρύβουν άλλωστε. Εάν θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, τίποτα δεν μπορεί ν’ αλλάξει. Έχουμε όμως τη δυνατότητα στη Βουλή και νομίζω ότι το εφαρμόσαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό και στο παρελθόν. Πολλά πράγματα τα διαφοροποιήσαμε ή τα ανατρέψαμε. Μπορούμε να συνεργαστούμε με τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου στη Βουλή για να ανατρέψουμε πολιτικές τις οποίες θα μεθοδεύσει ο ΔΗΣΥ, φτάνει και εκείνα τα κόμματα να θέλουν να προστατέψουν τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του κόσμου. Θα προσπαθήσουμε να λειτουργήσουμε όσο το δυνατό πιο συντονισμένα με τα άλλα κόμματα στη Βουλή.

Θέλουμε όμως να εντείνουμε και τις κινητοποιήσεις του κόσμου. Θέλουμε να πάρει μηνύματα η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτές τις πολιτικές. Και τα μηνύματα δεν μπορεί να τα πάρει μόνο από τη Βουλή, αλλά πρέπει να γίνουν και κινητοποιήσεις και αυτό είναι κάτι που θα μας απασχολήσει.

 

Στο Κυπριακό υπάρχει πεδίο συνεννόησης με τα υπόλοιπα κόμματα; 

Το κλειδί βρίσκεται στις διαχρονικές αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Εάν τυγχάνουν σεβασμού από όλα τα πολιτικά κόμματα, μπορεί να υπάρξει μια ελάχιστη έστω συνεργασία. Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι κάποια πολιτικά κόμματα δεν συμφωνούν πλέον με τις διαχρονικές αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου που μιλούν για Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία. Είναι κάποια πολιτικά κόμματα που επιμένουν σε άλλο πλαίσιο λύσης. Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε πάνω σε αυτή τη βάση. Θα είναι καταστροφική η εγκατάλειψη του συμφωνημένου πλαισίου και αναζήτηση ενός άλλου, το οποίο δεν ασπάζεται καθόλου η διεθνής κοινότητα. Το αποτέλεσμα θα είναι απλώς να παγιωθούν τα τετελεσμένα και η διχοτόμηση από de facto θα γίνει de jure. Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσει σε μια τέτοια εξέλιξη.

 

Η συνεννόηση με τον Σταύρο Μαλά υπήρξε πολύ καλή προεκλογικά, ενώ και οι δύο πλευρές φαίνονται να είναι ικανοποιημένες από τη συνεργασία. Ποια θα είναι η μετεκλογική σχέση σας, να αναμένουμε νέα συνεργασία;

Στο ανθρώπινο πεδίο η διαπροσωπική σχέση θα εξακολουθήσει να είναι πάρα πολύ καλή, όπως ήταν τα τελευταία χρόνια. Στο πολιτικό επίπεδο θα συναντηθώ με τον Σταύρο Μαλά, θα ακούσω τις απόψεις του, θα ανταλλάξουμε σκέψεις και προβληματισμούς και από τον ίδιο θα εξαρτηθεί το πώς θα αξιοποιηθεί μελλοντικά.

 

 

 

 

Σωστά εμπιστευτήκαμε τον Σταύρο Μαλά

«Θέλω να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στον Σταύρο Μαλά, λέγοντας ότι έχει αποδείξει καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι πολύ σωστά τον έχει εμπιστευτεί το ΑΚΕΛ να είναι υποψήφιος. Έχει συμπεριφερθεί με ένα τρόπο που ανεβάζει αρκετά ψηλά τον πήχη και αξίζει να γίνει ιδιαίτερη μνεία για την πολιτική του συμπεριφορά καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Θέλω ακόμα να απευθυνθώ για ακόμα μια φορά στις χιλιάδες των εθελοντών που βοήθησαν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση και οι οποίοι μερίμνησαν έτσι ώστε το μήνυμα του Σταύρου Μαλά αλλά και του ΑΚΕΛ να μεταφερθεί σε πάρα πολύ κόσμο. Όταν αναφέρομαι σε εθελοντές δεν είναι μόνο οι ΑΚΕΛιστές, που ήταν η καταπληκτική πλειοψηφία. Υπήρχαν και ανένταχτοι πολίτες αλλά και ψηφοφόροι ή μέλη άλλων κομμάτων.

Κάτι άλλο που επίσης θέλω να πω είναι η εξαιρετική δουλειά που έγινε από τον οργανωτικό μηχανισμό του ΑΚΕΛ. Τα οργανωτικά στελέχη ξεπέρασαν εαυτόν και κατάφεραν να ανταποκριθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό στις ανάγκες της προεκλογικής. Αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος για μας. Κέρδος είναι ακόμα και το γεγονός ότι όχι μόνο καταφέραμε να συσπειρώσουμε την ολότητα των ψηφοφόρων μας του 2016, αλλά καταφέραμε να φέρουμε πίσω και κόσμο που για διάφορους λόγους απείχε από τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Βέβαια το να έλθουν να ψηφίσουν δεν είναι αρκετό, πρέπει να βρούμε τρόπο να τους κρατήσουμε κοντά στις θέσεις μας, να τους αξιοποιήσουμε στην εξέλιξη των πραγμάτων, έτσι ώστε ενισχυμένο το ΑΚΕΛ να μπορέσει να διεκδικήσει δικαιώματα για τους εργαζόμενους του τόπου και για την ίδια την Κύπρο».