Ά. Κυπριανού: Απομακρυνθήκαμε περισσότερο από τη λύση

Φωτογραφία: Παύλος Βρυωνίδης

Συνέντευξη στους Μαρία Φράγκου και Δημήτρη Στρατή


* Στο Κρανς-Μοντάνα πήγαμε για να παίξουμε παιγνίδια τακτικής

Περισσότερο ανήσυχος, μετά τη διάσκεψη στο Κρανς-Μοντάνα, για το Κυπριακό, εμφανίζεται ο ΓΓ της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ. Αυτό φαίνεται και από όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του. Μιλά με πολλή σιγουριά για πράγματα που έγιναν ή δεν έγιναν κι αυτό δείχνει ότι ξέρει πολύ περισσότερα από όσα λέει. Κι αυτά που διατυπώνει, δημοσίως, ωστόσο, είναι αρκούντως ενδεικτικά της άσχημης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το Κυπριακό, αφού ο κίνδυνος στασιμότητας είναι περισσότερο από εμφανής.

Για όλα αυτά μιλά στη «Χαραυγή» ο Άντρος Κυπριανού κι επισημαίνει  ότι έχουν πλέον αρχίσει να αναπτύσσονται, πολύ πιο έντονα και στις δύο κοινότητες, φωνές ενάντια στη λύση της ομοσπονδίας και προειδοποιεί πως εάν εγκαταλείψουμε τη διαχρονικά συμφωνηθείσα μορφή λύσης, η άλλη επιλογή θα είναι τα δύο χωριστά κράτη ή ακόμα χειρότερα η προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, εμμέσως πλην σαφώς, αφήνει αιχμές για την επιμονή Αναστασιάδη να παραστεί στο Εθνικό Συμβούλιο ο Έλληνας ΥΠΕΞ, δεν βλέπει κέρδη από το Κρανς-Μοντάνα, σε αντίθεση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ εκφράζει φόβους και για επιδείνωση των σχέσεων Αθηνών και Άγκυρας, λόγω των εξελίξεων στο Κυπριακό.

Να σημειώσουμε ότι η συνέντευξη με τον Α. Κυπριανού έγινε πριν τη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές.


 Πιο ανησυχητικό και πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχουν πλέον αρχίσει να αναπτύσσονται, πολύ πιο έντονα και στις δύο κοινότητες, φωνές ενάντια στη λύση της ομοσπονδίας.

Εάν δεν υπάρξει μετακίνηση της Τουρκίας αλλά και μετακίνηση των Ε/κ και των Τ/κ από τις θέσεις που διατύπωσαν στον Κρανς-Μοντάνα, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Η διαμόρφωση της πολιτικής και της τακτικής του κ. Αναστασιάδη δεν διαμορφώνεται από το ελληνικό ΥΠΕΞ. Διαμορφώνεται από τον κ. Αναστασιάδη.

Πολύ φοβάμαι ότι υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης των σχέσεων Άγκυρας – Αθήνας.

Οι διαπραγματεύσεις στο Κρανς-Μοντάνα όχι απλά και μόνο δεν έχουν φέρει το Κυπριακό πιο κοντά στη λύση, αλλά το έχουν απομακρύνει, εκτιμάτε ως ΑΚΕΛ. Αυτή η διαπίστωση, που μόνο αγωνία και ανησυχία προκαλεί, πώς μπορεί να ανατραπεί;

Τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας πλέον δηλώνουν ότι η μπάλα είναι στα πόδια των δύο κοινοτήτων. Ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να αναμειχθούν σε άλλη προσπάθεια, εκτός εάν και εφόσον απαιτηθεί κάτι τέτοιο από κοινού και από τις δύο κοινότητες. Και αυτό από μόνο του λέει πολλά για το στάδιο στο οποίο εισέρχεται το Κυπριακό. Γι’ αυτό και ως ΑΚΕΛ εκφράζουμε αυτή τη θέση. Το δεύτερο, που είναι ίσως πιο ανησυχητικό και πιο σημαντικό, είναι το γεγονός ότι έχουν πλέον αρχίσει να αναπτύσσονται, πολύ πιο έντονα και στις δύο κοινότητες, φωνές ενάντια στη λύση της ομοσπονδίας.

Στην τουρκοκυπριακή κοινότητα από την πρώτη στιγμή το κόμμα των εποίκων ξεκαθάρισε ότι πρέπει να τελειώνουμε με την προσπάθεια για λύση ομοσπονδίας και να προχωρήσουμε σε λύση δύο κρατών. Κάτι παρόμοιο λέχθηκε από τον Σερντάρ Ντενκτάς, ενώ ο Κουτρέτ Οζερσάι λέει ότι εφόσον δεν μπορούμε να συνδιαχειριστούμε την εξουσία από κοινού με τους Ε/κ, θα πρέπει να δούμε πώς τη χωρίζουμε. Φωνές αυτού του τύπου ακούγονται και στη δική μας πλευρά. Φωνές οι οποίες καταγγέλλουν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως διχοτομική λύση. Το χειρότερο απ’ όλα βέβαια είναι ότι αυτοί επιρρίπτουν ευθύνες σε άλλους για τις αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό και όχι στον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι πολιτεύονται. Όλα αυτά, λοιπόν, μαζί με τις τουρκικές απειλές ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί λύση έξω από τα πλαίσια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τις τουρκικές απειλές για την άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, συνθέτουν ένα αρνητικό σκηνικό.

Πώς ανατρέπεται αυτό το σκηνικό;


Θεωρώ ότι η πιθανότητα λύσης έχει απομακρυνθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα για τη λύση και αυτό θα επιδιώξουμε το επόμενο διάστημα με τις επαφές που θα έχουμε με τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα.

Θα αναλάβετε, δηλαδή, κάποιες πρωτοβουλίες ως ΑΚΕΛ;

Σίγουρα είναι αναγκαίο να αναληφθούν πρωτοβουλίες, όμως στο στάδιο που βρισκόμαστε οι πρωτοβουλίες για επανέναρξη του διαλόγου πρέπει να ξεκινούν από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Υπάρχει αυτή η πρόθεση ή πάμε σε εκλογές και το Κυπριακό περνά σε δεύτερη μοίρα;


Εδώ και μήνες είχαμε τονίσει ότι ο κ. Αναστασιάδης έθεσε ως προτεραιότητά του τις επικείμενες εκλογές. Δεν έχω αμφιβολία ότι θα προσπαθήσει να συντηρήσει ζωντανό το ενδεχόμενο ανάληψης μιας πρωτοβουλίας. Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως, θα πρέπει να υπάρξει μετακίνηση των Ε/κ, των Τ/κ και ιδιαίτερα της Τουρκίας από τις θέσεις που διατύπωσαν στο Κρανς-Μοντάνα. Εάν δεν υπάρξει μετακίνηση της Τουρκίας από εκείνες τις θέσεις αλλά και μετακίνηση των Ε/κ και των Τ/κ,  πολύ φοβάμαι ότι δεν θα  επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Η αποτυχία κι αυτής της προσπάθειας, στην οποία επενδύθηκαν πολλές ελπίδες και προσδοκίες, δεν δυσκολεύει κι άλλο την προσπάθεια της λύσης;

Να πω κάτι που θεωρώ ίσως το χειρότερο απ’ όλες τις εξελίξεις. Οι συνεχείς παλινδρομήσεις και τα συνεχή σκαμπανεβάσματα σε ό,τι αφορά την ελπίδα του κόσμου και την επακόλουθη απογοήτευση εκτιμώ ότι θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο την προσπάθεια λύσης.

Άρα είναι ανοικτό και το ενδεχόμενο να βρει ακόμα περισσότερο έδαφος η εγκατάλειψη της ομοσπονδιακής λύσης;


Εάν εγκαταλείψουμε την ομοσπονδία, η άλλη επιλογή δεν θα είναι να πάμε σε ενιαίο κράτος, όπως λένε κάποιοι. Η άλλη επιλογή θα είναι να πάμε σε δύο χωριστά κράτη ή ακόμα χειρότερα στην προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία, κάτι που θα είναι καταστροφικό.

Θέλω να υπενθυμίσω  ότι πολλές φορές στο παρελθόν, και επί Γλαύκου Κληρίδη και επί Τάσσου Παπαδόπουλου και επί Νίκου Αναστασιάδη, επιχειρήσαμε να σκληρύνουμε τη θέση μας, είτε θεωρώντας ότι θα πετυχαίναμε κάτι καλύτερο από την ομοσπονδία είτε για προεκλογικούς λόγους. Το αποτέλεσμα σε όλες τις περιπτώσεις ήταν να βρεθούμε σε πορεία σύγκρουσης με τη διεθνή κοινότητα και να βγούμε ζημιωμένοι.

Τα Ηνωμένα Έθνη προτρέπουν όλους τους εμπλεκόμενους να αποφύγουν το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών, κάτι που βλέπουμε να το κάνει ιδιαίτερα η πλευρά μας με την επίρριψη ευθυνών στον Έιντε.

Νομίζω ότι όπως όλοι, έτσι και η Τουρκία προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες, ενώ ξέρει πολύ καλά ότι αυτή έχει τις περισσότερες ευθύνες. Είναι ο κ. Τσαβούσογλου που υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή σ’ εκείνα τα οποία έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Δηλαδή μηδέν επεμβατικά δικαιώματα, μηδέν εγγυητικά δικαιώματα και χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση του στρατού. Σε ό,τι αφορά τον κ. Έιντε, το σημαντικό είναι άλλο κατά την άποψή μου. Τον στήριξε σε μερικές περιπτώσεις ο ΓΓ του ΟΗΕ, τον στήριξε με τον πιο έντονο τρόπο ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά από τη συζήτηση που προηγήθηκε, μόλις τις προηγούμενες μέρες. Αυτό θα πρέπει να μας δώσει κάποια μηνύματα για το κατά πόσο είναι έξυπνη η τακτική μας να είμαστε σε αντιπαράθεση με τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα με τον ΟΗΕ.


Ο κ. Έιντε κατηγορείται και από το ελληνικό ΥΠΕΞ…

Σίγουρα η διαμόρφωση της πολιτικής και της τακτικής του κ. Αναστασιάδη δεν διαμορφώνεται από το ελληνικό ΥΠΕΞ. Διαμορφώνεται από τον κ. Αναστασιάδη.

Η πλευρά μας, πάντως, φαίνεται να επενδύει στην επίρριψη ευθυνών στην άλλη πλευρά…

Δεν ξέρω αν επενδύει, αλλά θα έπρεπε μέχρι σήμερα να κατανοήσει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι απομακρυσμένο, για διάφορους λόγους. Όπως, π.χ. γιατί τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να παραμείνει ανοικτή η πιθανότητα συνέχισης της διαδικασίας. Δεν ξέρω τι θα πει ο κ. Έιντε όταν επιστρέψει αύριο Δευτέρα στο νησί, αλλά είναι προφανές ότι τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να παραμείνει ανοικτή η διαδικασία. Ως εκ τούτου, θεωρώ πολύ δύσκολο, έως και απίθανο, να επιρρίψουν ευθύνες. Εκείνο που λένε είναι πως θα καταγράψουν αντικειμενικά τα δεδομένα.


Πιστεύετε ότι ο Σεπτέμβρης θα φέρει και την επανέναρξη της διαδικασίας;

Εάν δεν υπάρξει μετακίνηση από τις θέσεις που η κάθε πλευρά διατύπωσε στο Κρανς-Μοντάνα, θεωρώ πως πολύ δύσκολα θα επαναρχίσει η προσπάθεια.

Υπάρχουν κέρδη από το Κρανς-Μοντάνα; Και αν ναι, ποια είναι αυτά;

Εξαρτάται τι εννοεί ο καθένας κέρδη. Λένε κάποιοι ότι είναι θετικό το γεγονός ότι συζητήθηκε το κεφάλαιο της ασφάλειας. Και είναι θετικό. Δεν καταλήξαμε, όμως, πουθενά. Και το γεγονός ότι η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε με επιτυχία, είναι αρνητικό. Για ποια κέρδη, λοιπόν, μιλούμε; Κέρδος θα είχαμε αν καταφέρναμε να κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού. Και δεν το κάναμε το βήμα. Αντίθετα, απομακρυνθήκαμε περισσότερο από τη λύση.


Η Τουρκία διά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου απειλεί και με νέο οδικό χάρτη…

Νομίζω πως θα πρέπει να ανησυχούμε και με πολλή προσοχή να αναλύσουμε τις εξαγγελίες στις οποίες θα προβεί η Άγκυρα.

Τελικά στο Εθνικό Συμβούλιο τι έγινε; Για παρακάτω βήματα ακούγαμε, αλλά μόνο ενημέρωση έγινε. Χρειαζόταν η παρουσία Κοτζιά για την ενημέρωση;

Ο κ. Αναστασιάδης ήθελε το Εθνικό Συμβούλιο να συνεδριάσει στην παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, κάτι το οποίο εμείς θεωρούσαμε πως δεν ήταν σωστό. Δεν θα έπρεπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ να εμπλακεί στα εσωτερικά μας και στις δικές μας αντιπαραθέσεις. Έπρεπε να προστατευθεί ο κ. Κοτζιάς. Γι’ αυτό και έγιναν και οι δύο χωριστές συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου. Εμείς είχαμε καταλάβει ότι ο κ. Κοτζιάς θα ερχόταν για να συζητήσουμε τα περαιτέρω βήματα. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως αυτό ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Και θεωρώ ότι πολύ σωστά έγιναν έτσι τα πράγματα. Στο Εθνικό Συμβούλιο, λοιπόν, την Τρίτη, το μόνο που έγινε ήταν να μας πει ο κ. Κοτζιάς τις εμπειρίες του και για το τι συνέβηκε στη διάσκεψη για την Κύπρο.


Δεν ακούσατε κάτι νέο όμως. Τα γνωρίζατε έτσι κι αλλιώς όσα λέχθηκαν.

Τα είχαμε ακούσει προηγουμένως από τον κ. Αναστασιάδη.

Μιλάτε με πολλή σιγουριά για πράγματα που έγιναν ή δεν έγιναν στη διάσκεψη για το Κυπριακό… Αυτό δείχνει ότι ξέρετε πολύ περισσότερα από όσα λέτε…

Ξέρω, δυστυχώς, αλλά δεν μπορώ, τουλάχιστον τώρα, να τα πω.


Το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού παραμένει όπως έχει καθοριστεί από τον ΟΗΕ και έχει επαναβεβαιωθεί διαχρονικά από όλους τους Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Αυτή θα πρέπει να είναι η προσπάθειά μας, αυτό δήλωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας. Πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας, για να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Γιατί το ΑΚΕΛ λέει και επαναλαμβάνει πως η πλευρά μας δεν πήγε επαρκώς προετοιμασμένη στην Ελβετία και με πρόθεση για λύση;

Τα θέματα τα οποία έθεσε ο κ. Γκουτέρες είναι τα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την προσπάθεια λύσης του Κυπριακού. Από τον περασμένο Γενάρη, εμείς τα είχαμε επισημάνει στον κ. Αναστασιάδη. Και του είπαμε πως έπρεπε να τα βάλει σε ένα πακέτο, όπως τα πρότεινε ο κ. Γκουτέρες, και να επιδιώξει άτυπη συζήτησή τους με τον κ. Ακιντζί. Για να διερευνηθεί η δυνατότητα αν μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις. Δεν το έπραξε. Όταν το έκανε ο κ. Γκουτέρες στο Κρανς-Μοντάνα, αρχικά εκφράστηκε η έκδηλη ικανοποίησή μας. Δεν αξιοποιήσαμε, όμως, την κίνηση Γκουτέρες. Κι ενώ ξέραμε πως αυτά θα ήταν τα ζητήματα, δεν πήγαμε προετοιμασμένοι, δεν πήγαμε με έγγραφα που να αναπτύσσουν τη θέση μας ολοκληρωμένα σε κάθε κεφάλαιο. Και με εναλλακτικές επιλογές στο κάθε κεφάλαιο, ανάλογα με το τι θα έλεγε η κάθε πλευρά. Τρέχαμε την τελευταία στιγμή να προετοιμάσουμε έγγραφα και δεν είχαμε και εναλλακτικές επιλογές. Όταν δηλαδή ετίθεντο θέματα από την άλλη πλευρά, δεν ξέραμε πώς θα ελιχθούμε.


Και η καταγγελία σας ότι πήγαμε για να παίξουμε το παιγνίδι της επίρριψης ευθυνών στην άλλη πλευρά;

Από την πρώτη-πρώτη μέρα των συνομιλιών και από την ενημέρωση της οποίας είχαμε τύχει από τους κυρίους Μαυρογιάννη και Χριστοδουλίδη, είχα επισημάνει ότι επιχειρούσαμε να παίξουμε το παιγνίδι της επίρριψης ευθυνών. Και τους είχα προειδοποιήσει ότι είναι λανθασμένη αυτή η προσέγγιση. Τους είπα ότι πρέπει να στοχεύσουμε στη λύση κι αν δεν την πετύχουμε, θα έχουμε κερδίσει το παιγνίδι της επίρριψης ευθυνών. Το γεγονός ότι πέρασαν εφτά μέρες, χωρίς να γίνει ουσιαστική συζήτηση, με την κάθε πλευρά να επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια πράγματα και να περιμένει την άλλη να κάνει το πρώτο βήμα, επιβεβαιώνει ναι, ότι δεν πήγαμε για να δώσουμε ώθηση στο Κυπριακό αλλά πήγαμε για να παίξουμε παιγνίδια τακτικής.

Τέθηκαν θέσεις πέρα από τις γνωστές;

Η δική μας πλευρά κατέθεσε θέσεις στα θέματα της ασφάλειας, της εφαρμογής της συμφωνίας και στα θέματα που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Τίποτε άλλο δεν δόθηκε στις συνομιλίες. Να πω ότι η δική μας πρόταση κατατέθηκε η μια την Τρίτη το απόγευμα και η άλλη την Τετάρτη το πρωί.


Η πρόταση του Προέδρου, την οποία κατέθεσε έστω και αργά, υπάρχει στο τραπέζι;

Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι η πρόταση υποβαλλόταν υπό την αίρεση ότι θα καταλήγαμε συνολικά. Και ξεκαθάριζε ο κ. Αναστασιάδης, ότι εάν δεν καταλήξουμε, τότε η πρόταση θεωρείται ως μη γενομένη. Εμείς θεωρούμε ότι εκείνο που θα πρέπει να παραμείνει είναι το πλαίσιο που έθεσε ο κ. Γκουτέρες και ταυτόχρονα τα όσα έχουν επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις. Είναι κρίμα να χαθεί η δουλειά τόσων πολλών χρόνων και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από την αρχή.

Και κάτι για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, με αφορμή την αποτυχία της διάσκεψης για το Κυπριακό θέλετε να μας πείτε; Τι εκτιμήσεις κάνετε;

Πολύ φοβάμαι ότι υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης των σχέσεων Άγκυρας – Αθήνας.


Προεδρικές: Η ευθύνη μας είναι ακόμα μεγαλύτερη

Το σκηνικό στο Κυπριακό επηρεάζει και τις αποφάσεις του ΑΚΕΛ ενόψει των προεδρικών εκλογών;

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό σίγουρα θα επηρεάσουν τη συζήτηση που έχουμε σε ό,τι αφορά τον υποψήφιο που θα στηρίξουμε στις προεδρικές εκλογές. Όπως είχα κατ’ επανάληψη τονίσει, για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε υποψήφιο ο οποίος συμμερίζεται τις βασικές θέσεις του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό.

Αυτό καθίσταται πιο επιτακτικό τώρα, όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα. Είναι προφανές πως το ΑΚΕΛ παραμένει η μόνη δύναμη που μπορεί να δώσει ξανά ώθηση στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Και λόγω της συνέπειάς του σε θέσεις αρχών, λόγω των σχέσεών του με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, καθώς και την αξιοπιστία που διαθέτει στη διεθνή κοινότητα. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, το Κυπριακό αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Πέρα όμως από το Κυπριακό, όπως είπα και στο παρελθόν, μας ενδιαφέρει ο υποψήφιος να συμμερίζεται τις δικές μας θέσεις στα κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα, να ενδιαφέρεται ώστε να προωθηθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, να υπάρξει δηλαδή δικαιότερη κατανομή του εθνικού, του παραγόμενου πλούτου. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να είναι έτοιμος να προχωρήσει σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς επίσης και να συγκρουστεί με τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς που έχουν αναπτυχθεί πολύ έντονα στην κυπριακή κοινωνία εδώ και δεκαετίες και λαμβάνουν ιδιαίτερες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Έχουν, λοιπόν, τεράστια σημασία όλα αυτά, καθώς και το θέμα της εκλεξιμότητας.

Η ευθύνη του ΑΚΕΛ είναι ακόμα μεγαλύτερη με τα σημερινά δεδομένα και επομένως δεν μπορούν να περιοριστούν οι δυνατότητες επιλογής υποψηφίου…


Σίγουρα δεν μπορούν να περιοριστούν οι επιλογές. Έχουμε μπροστά μας διάφορα ονόματα, τα οποία συζητούμε. Η Κεντρική Επιτροπή θα ετοιμάσει την πρότασή της στο κομματικό σύνολο.

Την τελευταία φορά που έγινε συζήτηση επικρατούσα άποψη ήταν η εξεύρεση υποψηφίου πέραν του χώρου του ΑΚΕΛ. Παραμένουν έτσι τα πράγματα;

Δεν έχουν αλλάξει οι πολιτικές μας αναλύσεις αλλά τίποτε δεν αποκλείεται. Υπάρχουν συγκεκριμένα ονόματα, τα οποία εξετάζουμε.

Υπάρχει το όποιο, περιορισμένο έστω, ενδεχόμενο συνεργασιών;


Νομίζω πως όχι με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Τα πολιτικά κόμματα έχουν σχεδόν όλα εξαγγείλει τον υποψήφιο που θα υποστηρίξουν. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τον οποιονδήποτε συνεργασία, με την προϋπόθεση ότι θα αποσύρει την υποψηφιότητα που στηρίζει και να αναζητήσουμε από κοινού υποψήφιο.

Απευθύνεται στον κ. Λιλλήκα αυτό…

Ναι. Το είπαμε και δημόσια, το είπαμε και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαμε.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.