Άντρος Κυπριανού: Μόνο ο Σταύρος Μαλάς αποδέχεται πραγματικά το πλαίσιο Γκουτέρες

«Θα ήταν εγκληματικό να εγκαταλείψουμε όλα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και να επιδιώξουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από την αρχή. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, απλούστατα δεν πρόκειται να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και το Κυπριακό σταδιακά θα διολισθαίνει προς τη διχοτόμηση».

«Η διχοτόμηση δεν θα είναι ανώδυνη όπως την περιγράφει ο Αρχιεπίσκοπος, το ΕΛΑΜ και άλλοι. Διχοτόμηση σημαίνει ξεπούλημα ενός μεγάλου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τουρκία. Σημαίνει ότι θα έχουμε σύνορα 180 χιλιόμετρα με την Τουρκία. Ότι παραχωρούμε το δικαίωμα στην Τουρκία να μεταφέρει στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου όσους έποικους και όσους στρατιώτες θέλει».

«Πώς τοποθετούνται έναντι των θέσεων του Αρχιεπισκόπου για την επιλογή της διχοτόμησης, πώς τοποθετούνται για την καταγγελία του ΕΛΑΜ ότι έκαναν επαφές μαζί τους για κερδίσουν την υποστήριξή τους; Πρέπει να τα πούνε αυτά τα πράγματα στον κόσμο για να ξέρει όταν ψηφίζει, τι ψηφίζει. Δεν γίνεται να ψηφίζει κάποιον και να του προκύπτει ΕΛΑΜ μετά τις προεδρικές εκλογές».

Συνέντευξη στους Δημήτρη Στρατή και Δημήτρη Χατζηιωσήφ

 

Μόνο ο Σταύρος Μαλάς τοποθετείται ξεκάθαρα υπέρ της υιοθέτησης του πλαισίου Γκουτέρες, τονίζει στο β’ μέρος της συνέντευξής του στη «Χ» ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Επικρίνει ακόμα έντονα τη λεγόμενη «Νέα Στρατηγική» του Νικόλα Παπαδόπουλου, χαρακτηρίζοντάς την μια συγγραφή παλαιών ιδεών σε ένα κείμενο που δεν αντέχει στη λογική. Ο Άντρος Κυπριανού εξηγεί γιατί έχει σημασία η φιλοσοφία του επόμενου Προέδρου στα ζητήματα της υγείας και την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Μιλά για τις προτάσεις του Σταύρου Μαλά στα εργασιακά και το φαινόμενο των εργαζόμενων φτωχών.

Ποια εκτιμάτε πως θα είναι η κατάσταση που θα παραλάβει ο επόμενος Πρόεδρος στο Κυπριακό; Το πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο σχεδόν όλοι αποδέχονται ως βάση συζήτησης, αποτελεί κεκτημένο ή θα ξεκινήσουμε από την αρχή;

Δεν είμαι βέβαιος αν αποδέχονται όλοι το πλαίσιο Γκουτέρες. Ο Νίκος Αναστασιάδης το αποδέχεται, αλλά θέτει όρους και προϋποθέσεις. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου στο Κραν Μοντανά δεν είχαν τοποθετηθεί αρνητικά έναντι του πλαισίου, με την επιστροφή τους όμως στην Κύπρο τοποθετούνται έντονα αρνητικά έναντι του πλαισίου. Εκείνος ο οποίος το αποδέχεται και λέει πως είναι έτοιμος να πάει σε διαπραγματεύσεις στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες αλλά και στη βάση του άτυπου εγγράφου για τον μηχανισμό εφαρμογής της λύσης είναι ο Σταύρος Μαλάς. Θα ήταν εγκληματικό να εγκαταλείψουμε όλα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και να επιδιώξουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από την αρχή. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, απλούστατα δεν πρόκειται να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και το Κυπριακό σταδιακά θα διολισθαίνει προς τη διχοτόμηση. Και η διχοτόμηση δεν θα είναι ανώδυνη, όπως την περιγράφει ο Αρχιεπίσκοπος, το ΕΛΑΜ και άλλοι. Διχοτόμηση σημαίνει ξεπούλημα ενός μεγάλου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τουρκία. Σημαίνει ότι θα έχουμε σύνορα 180 χιλιόμετρα με την Τουρκία. Σημαίνει ότι παραχωρούμε το δικαίωμα στην Τουρκία να μεταφέρει στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου όσους έποικους και όσους στρατιώτες θέλει. Αυτό θα δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση, η οποία ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μία ωρολογιακή βόμβα.

Θα βοηθήσει την υπόθεση της λύσης του Κυπριακού τυχόν υιοθέτηση των θέσεων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου και του Νικόλα Παπαδόπουλου;

Η «Νέα Στρατηγική» του Νικόλα Παπαδόπουλου δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία συγγραφή παλαιών ιδεών σε ένα κείμενο που περιέχει πράγματα που δεν αντέχει η κοινή λογική.  Ο κ. Παπαδόπουλος λέει πως θέλει να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Τουρκία για τα ζητήματα της ΑΟΖ και μετά να προχωρήσουμε στην εφαρμογή της όποιας συμφωνίας θα επιτευχθεί. Η Ελλάδα και η Τουρκία, οι οποίες αναγνωρίζουν η μία την άλλη, συζητούν σχεδόν για πέντε δεκαετίες τα θέματα της ΑΟΖ και δεν έχουν προχωρήσει ούτε ένα εκατοστό μπροστά. Η Ελλάδα με την Αίγυπτο που είναι φίλες χώρες συζητούν σχεδόν για έξι δεκαετίες και πάλι δεν έχουν προχωρήσει. Πώς είναι δυνατόν εμείς που δεν μας αναγνωρίζει η Τουρκία και δεν δέχεται να συζητήσει μαζί μας, να καταλήξουμε στα θέματα της ΑΟΖ και μετά να λύσουμε και το Κυπριακό; Είναι ενάντια στη λογική. Ακόμη κάτι που λέει το επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου, και είναι ενάντια στη λογική, είναι πως η συμφωνία Χριστόφια – Ταλάτ για τις ελευθερίες και ιδιαίτερα η αναφορά για παραχώρηση δικαιώματος εγκατάστασης σε Τούρκους πολίτες στην Κύπρο στη βάση της αναλογίας κάθε τέσσερις Ελλαδίτες και ένας Τούρκος, θα δώσει το δικαίωμα στα ογδόντα εκατομμύρια των Τούρκων, λέει το επιτελείο Ν. Παπαδόπουλου, να έρθουν στην Κύπρο. Αυτό να μου επιτρέψετε να πω πως είναι μία μεγάλη ανοησία. Για να μπορέσουν ογδόντα εκατομμύρια Τούρκοι να έρθουν στην Κύπρο, θα πρέπει η Ελλάδα να έχει πληθυσμό 320 εκατομμύρια και όλη η Ελλάδα να έχει αποφασίσει να έρθει στην Κύπρο. Ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι 9,5 εκατομμύρια. Από το 1960 μέχρι το 2017 εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο 37 χιλιάδες Ελλαδίτες. Δηλαδή τα τελευταία 57 χρόνια θα είχαν δικαίωμα 9.250 Τούρκοι να έρθουν στην Κύπρο και να εγκατασταθούν.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη «Χ» ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν μπορεί να απαγορεύσει στον Αρχιεπίσκοπο να μιλά, γιατί έχει δικαίωμα άποψης όπως κάθε πολίτης… Συμφωνείτε με αυτή τη στάση;

Πρέπει επιτέλους και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα πολιτικά κόμματα να αποφασίσουν εάν θα τοποθετούνται σε αυτά τα οποία λέει ο Αρχιεπίσκοπος. Όχι μόνο στο Κυπριακό, που μπορεί κάποια κόμματα να συμφωνούν μαζί του, αλλά και στα υπόλοιπα ρατσιστικά και ξενοφοβικά ζητήματα που κατά διαστήματα εκφωνεί. Λυπάμαι να παρατηρήσω πως κανείς από αυτούς τοποθετείται. Δεν τοποθετήθηκαν όταν ο Αρχιεπίσκοπος υποστήριξε πως η διχοτόμηση είναι μία καλή επιλογή. Ο ΔΗΣΥ τοποθετήθηκε, αλλά όχι ο κ. Αναστασιάδης.

Επίσης, το ΕΛΑΜ είχε πει πως δυο επιτελεία υποψηφίων επικοινώνησαν μαζί τους για το ενδεχόμενο να συνεργαστούν. Ο Σταύρος Μαλάς είπε από την πρώτη στιγμή ότι δεν αφορά τον ίδιο και δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφορά. Ο Γιώργος Λιλλήκας είπε πως δεν τον αφορά. Ο κ. Αναστασιάδης περίμενε να περάσουν αρκετές μέρες για να αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της «Χαραυγής» πως δεν τον αφορά. Το επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου δεν έχει τοποθετηθεί. Και διερωτώμαι, γιατί το επιτελείο Νίκου Αναστασιάδη καθυστέρησε τόσο πολύ να τοποθετηθεί; Πώς τοποθετούνται έναντι των θέσεων του Αρχιεπισκόπου για την επιλογή της διχοτόμησης, πώς τοποθετούνται για την καταγγελία του ΕΛΑΜ ότι έκαναν επαφές μαζί τους για κερδίσουν την υποστήριξή τους; Πρέπει να τα πούνε αυτά τα πράγματα στον κόσμο για να ξέρει όταν ψηφίζει, τι ψηφίζει. Δεν γίνεται να ψηφίζει κάποιον και να του προκύπτει ΕΛΑΜ μετά τις προεδρικές εκλογές.

Ο Σταύρος Μαλάς δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι μετά τις εκλογές θ’ ανοίξει ξανά το θέμα της εφαρμογής ΓεΣΥ, έτσι είναι τα πράγματα;

Αρχικά να πω πως στο μόνο θέμα που οι απόψεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη ήταν διαφορετικές με αυτές της Τρόικας, ήταν στο θέμα του ΓεΣΥ. Η Τρόικα σε όλες τις συναντήσεις που είχαμε συμφωνούσε μαζί μας, πως για τα δεδομένα της Κύπρου το ενδεικνυόμενο σχέδιο ήταν το μονοασφαλιστικό. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη επειδή διαφωνούσε πήρε τρεις με τέσσερις παρατάσεις για το θέμα του ΓεΣΥ, γιατί ήθελε να εισάγει το πολυασφαλιστικό. Οι αποφάσεις πάρθηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τον περασμένο Ιούνιο, αλλά η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε υλοποίηση, γιατί κατά την άποψή μου δεν είναι σίγουρη ότι θα εφαρμόσει το ΓεΣΥ όπως έχει εγκριθεί. Αυτό που λέει ο Σταύρος Μαλάς είναι ότι θα προχωρήσει αποφασιστικά στην εφαρμογή του ΓεΣΥ και πως δεν πρόκειται να ανοίξει συζήτηση για το περιεχόμενο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί. Εμείς λέμε πως πρέπει να προχωρήσουμε με την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει τα δημόσια νοσηλευτήρια να μπορούν να ανταγωνιστούν των ιδιωτικό τομέα, αλλιώς θα καταρρεύσουν όταν αυτονομηθούν. Για να μπορούν να είναι ανταγωνιστικά σημαίνει πως πρέπει να δημιουργηθούν οι απαραίτητες κλινικές, έτσι ώστε να μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες στους ασθενείς, υποδομές για να στεγάσουν τις νέες κλινικές και κατάλληλη στελέχωση με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Έχει μεγάλη σημασία η φιλοσοφία που θα καθοδηγεί τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ΓεΣΥ.

Άλλη μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα δείχνει ότι οι νέοι βλέπουν το μέλλον με αβεβαιότητα λόγω της ανεργίας και άλλων προβλημάτων. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να τους στείλετε;

Η ανησυχία των νέων ανθρώπων είναι δικαιολογημένη σε μεγάλο βαθμό. Πρώτα και κύρια βλέπουν ότι παραμένουν στην ανεργία και δεύτερο βλέπουν ότι ακόμη και ορισμένοι από εκείνους που εργάζονται αμείβονται με μισθούς φτώχειας. Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο έχουμε το φαινόμενο των εργαζόμενων φτωχών. Ενώ εργάζονται, οι μισθοί που παίρνουν είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο Σταύρος Μαλάς έχει συγκεκριμένες προτάσεις. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να δημιουργηθούν νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας και το δεύτερο, βέβαια, είναι να εξασφαλιστεί ότι εκεί και όπου υπάρχουν εργαζόμενοι προστατεύονται. Ο Σταύρος Μαλάς προτείνει αύξηση κονδυλίων από το 2019 κατά 80 εκ. ευρώ για την έρευνα και την καινοτομία. Ένας τομέας στον οποίο υστερούμε πάρα πολύ ως Κύπρος. Είχε υποσχεθεί ο κ. Αναστασιάδης το 2013 κάτι ανάλογο, αλλά δυστυχώς δεν έχει υλοποιήσει ούτε αυτή του τη δέσμευση. Ο Σταύρος Μαλάς λέει ότι θα διοχετεύσει αυτά τα 80 εκατ. στις επιχειρήσεις με την προϋπόθεση ότι θα επιλέγουν τους καλύτερους από τους άνεργους για να διεξάγουν την έρευνα και την καινοτομία. Με αυτόν τον τρόπο υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν έξι χιλιάδες ποιοτικές θέσεις εργασίας. Το δεύτερο που λέει ο Σταύρος Μαλάς είναι ότι πρέπει να υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες να γίνονται σεβαστές και να επεκταθούν. Εκεί όπου δεν υπάρχουν συμβάσεις, θα θεσπιστούν νομοθετικά κάποια βασικά δικαιώματα όπως ο μισθός, ο 13ος μισθός, συντάξεις και άλλα παρεμφερή δικαιώματα που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι.

Kyprianou (9)

“Οι ανθρώπινες ζωές είναι πιο πάνω από το χρήμα”

Ποια ευχή θα θέλατε να κάνετε για τη νέα χρονιά;

Να ευχηθώ σε όλους του Κυπρίους υγεία, χαρά, ευτυχία και επιτυχία στη ζωή τους και τις οικογένειές τους. Πάνω απ’ όλα όμως να ευχηθώ στον κυπριακό λαό το 2018 επιτέλους να φέρει την πολυπόθητη λύση στο Κυπριακό.  Μία λύση που θα δημιουργεί τις συνθήκες για να ζήσουμε με ειρήνη και ασφάλεια, όλα τα παιδιά της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι. Εύχομαι και στην ανθρωπότητα ολόκληρη να επικρατήσουν διαφορετικές πολιτικές παγκοσμίως. Πολιτικές οι οποίες θα προωθούν την ειρήνη και τη σταθερότητα, θα σέβονται το διεθνές δίκαιο, πολιτικές οι οποίες θα επιχειρούν να γεφυρώσουν το οικονομικό χάσμα σε παγκόσμια κλίμακα. Και επιτέλους, να κατανοήσουν οι πάντες ότι οι ανθρώπινες ζωές μετρούν περισσότερο από τα λεφτά, διότι τα τελευταία χρόνια, και εδώ στην Κύπρο, ορισμένοι μετρούν τις ανθρώπινες ζωές πιο φτηνά από το χρήμα, και αυτό είναι επικίνδυνο.

 

Διαβάστε εδώ το Α’μέρος της συνέντευξης:
Άντρος Κυπριανού: Η υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά αγκαλιάζεται από το λαό

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.