ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ : Αφέλεια να θεωρούν κάποιοι εύκολη την αλλαγή της βάσης λύσης

Ο Τσαβούσογλου ή η ε/κ πλευρά δεν θέλει διαπραγματεύσεις πριν τον Μάη; Αποκαλυπτική συνέντευξη του ΓΓ ΑΚΕΛ για παρασκήνιο και τα ψέματα που λέει ο Πρόεδρος στο Ε. Συμβούλιο

Σειρά ζητημάτων δακτυλοδείχνουν προθέσεις του Προέδρου ως προς τη λύση

Αντρος Κυπριανού – Επικαιρότητα Αλλιώς

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ – AKEL Άντρος Κυπριανού εξηγεί τις ανησυχίες του κόμματος του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.Με την συμμετοχή των ακροατών με sms στο 2250 και τηλεφωνικώς στο 22368888 και στο 77771010.

Gepostet von Astra 92,8 am Donnerstag, 1. November 2018

Του Κώστα Α. Κωνσταντίνου

Είναι αφέλεια να νομίζει κάποιος ότι μπορεί εύκολα να αλλάξει η βάση λύσης του Κυπριακού, τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού την περασμένη Πέμπτη σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Άστρα» και με αφορμή τις αποκαλύψεις που έγιναν τελευταία ότι ο Πρόεδρος συζητά με ξένους κύκλους μέχρι και λύση δύο κρατών και τη δημόσια συζήτηση που γίνεται εδώ και βδομάδες για τη χαλαρή αποκεντρωμένη ομοσπονδία…
Τόνισε ενδεικτικά και δηκτικά ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα πρέπει, εάν διαφοροποιηθεί το πλαίσιο, να υπάρξει άλλη απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Εκτιμώ πως τουλάχιστον κάποιες χώρες θα αντιδράσουν. Στις επαφές που έχουμε με πρέσβεις κρατών μονίμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ η θέση τους είναι πως δεν θα αποδεχθούν αλλαγή της βάσης του Κυπριακού», τόνισε ο Α. Κυπριανού και στάθηκε ιδιαίτερα επικριτικά στους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Όταν έχουμε ένα αντίπαλο όπως η Τουρκία, πρέπει να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί, αποφεύγοντας λάθη και εξασφαλίζοντας ότι οι χειρισμοί μας είναι οι καλύτεροι δυνατοί. Λυπάμαι, αλλά τα τελευταία χρόνια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης περιέπεσε σε αντιφάσεις και σε παλινδρομήσεις, οι οποίες όχι απλά δεν μας επιτρέπουν να πάμε μπροστά, αλλά αντιθέτως διευκολύνουν την Τουρκία ως προς τους επιδιωκόμενούς της στόχους», τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ξεκίνησε μια αχρείαστη συζήτηση περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας.

«Σε σχέση με το τι λέγεται δημόσια, ο Πρόεδρος λέγει ότι θα προωθήσει την αποκεντρωμένη ομοσπονδία για να περιορίσει τη δυνατότητα της Τουρκίας να προωθήσει τους στόχους της. Αυτή τη στιγμή που ανοίχθηκε το θέμα, υπάρχουν οι συγκλίσεις για θέματα εξουσιών και αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης, θέμα το οποίο ο ΓΓ του ΟΗΕ θεωρεί πως είναι κλειστό, ενώ κλειστό θεωρείται αυτό το κεφάλαιο και από την Τουρκία και την τ/κ ηγεσία. Ξαφνικά εμείς το ανοίγουμε, για να πετύχουμε τι;», διερωτήθηκε ο Άντρος Κυπριανού, υπενθυμίζοντας ότι το πλαίσιο Γκουτέρες θα συνεχίσει να βρίσκεται στο τραπέζι ανεξαρτήτως του πότε θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για τις νέες ιδέες Αναστασιάδη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αν καταφέρουμε να το συζητήσουμε αυτό το θέμα -της αποκεντρωμένης Ομοσπονδίας- και να καταλήξουμε κάπου πρέπει να επανέλθουμε στα θέματα που καταπιάνεται το πλαίσιο Γκουτέρες, καθώς αυτά δεν θα φύγουν αυτόματα από το τραπέζι, θα μείνουν εκεί. Απλώς θα περιμένουν να τελειώσουμε με αυτή την ιστορία με την αποκεντρωμένη ομοσπονδία για να συζητηθούν κι αυτά». Ο Άντρος Κυπριανού κατέστησε σαφές ότι η συζήτηση περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας δεν θα επιλύσει τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως το πρόβλημα των εγγυήσεων, του εδαφικού, του περιουσιακού ή της εκτελεστικής εξουσίας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός τόσο επί της ουσίας όσο επί της διαδικασίας αλλά και της απουσίας ενημέρωσης και διευκρινίσεων από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως προς την ιδέα και τον προβληματισμό του. «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε το θέμα αυτό –περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας- στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών στη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, κι επειδή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διερωτήθηκε πού το ξέρω ότι του έθεσε κι αν έχω επαφές με οποιουσδήποτε, του απαντώ πως το έμαθα από τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Μου το είπε στο Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος και ήταν ειλικρινής. Διερωτώμαι γιατί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλει να κολλήσει ρετσινιές σε κάποιους ότι τάχα έχουν ύποπτες διασυνδέσεις. Και στη συνεδρία του Εθνικού, παρά το γεγονός ότι πιέσαμε τον Πρόεδρο τόσο εγώ όσο και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο κ. Παπαδόπουλος, δεν μας είπε ποιο είναι το περιεχόμενο που δίδει σε αυτό το θέμα», ανέφερε ο Α. Κυπριανού. Αντιθέτως, είπε, ζητούσε ο Πρόεδρος από τα κόμματα να δώσουν ιδέες και σκέψεις για το πώς μπορούσε να είναι μια αποκενρωμένη ομοσπονδία.
Υπό καθεστώς σύγχυσης

Στη συνέντευξη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απέδωσε στην κυβέρνηση αλλά και στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ καθεστώς σύγχυσης. «Αυτό που με εξέπληξε περισσότερο είναι πως όταν υπέβαλα ερωτήματα κι άκουγα παρεμβάσεις τόσο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο όσο και από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ υπήρχε μια σύγχυση ως προς το τι επιδιώκουν, καθώς άλλο είναι οι εξουσίες και οι αρμοδιότητες του ομοσπονδιακού κράτους κι άλλο τα όργανα τα οποία θα τις εφαρμόσουν», τόνισε ο Α. Κυπριανού. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σχολίασε και τη δήλωση Αναστασιάδη ότι εξήγησε στον Τ/κ ηγέτη το όραμά του για αποκενρωμένη ομοσπονδία κατά την πρόσφατή τους συνάντηση.
«Το Σάββατο είχα συνάντηση με τον ηγέτη του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Τουφάν Έρχιουρμαν, και τον παρακάλεσα να ρωτήσει τον Ακιντζί τι εννοούσε ο κ. Αναστασιάδης και ενημερώθηκα πως δεν του είπε το συγκεκριμένο για όργανα κι εξουσίες», είπε χαρακτηριστικά.

Ελιγμός με χρονικό όφελος

Ο Α. Κυπριανού απέδωσε στον Νίκο Αναστασιάδη ότι επιχειρεί κάποιου είδους ελιγμό για να κερδίσει χρόνο, εκφράζοντας δυσφορία για αναφορές του Προέδρου στο Εθνικό Συμβούλιο. «Στο Εθνικό Συμβούλιο μάς είπε κάτι που με ενόχλησε. Μας είπε ότι στη συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τού είχε θέσει θέμα ομοσπονδιακής λύσης αλλά του ξεκαθάρισε ότι δεν θα βρουν συναίνεση σε αυτό το θέμα και του ήγειρε στη συνέχεια ή λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών. Όπως μας ανέφερε ο Πρόεδρος, ο Τσαβούσογλου του είπε πως στην Τουρκία δεν είναι έτοιμοι για επανέναρξη του διαλόγου πριν τον ερχόμενο Μάη λόγω των τοπικών εκλογών. Υπενθύμισα στον Πρόεδρο ότι η τουρκική πλευρά είχε μεταβεί στο Κραν Μοντανά εν μέσω προεδρικών εκλογών που δεν τους εμπόδισαν. Μετά από μερικές μέρες, ο Τσαβούσογλου είπε δημόσια πως διαθέτουν την ετοιμότητα να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις, φτάνει ο κ. Αναστασιάδης να ξεκαθαρίσει τι θέλει. Οι Ε/κ, είπε τότε, δεν θέλουν επανέναρξη των συνομιλιών πριν τον Μάη. Υπέβαλλα για 2 μέρες ερωτήματα προς την κυβέρνηση, αφού μας είπαν ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που ακούσαμε από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών και τους υπέβαλλα να πουν ότι δεν λέγει ο Τσαβούσογλου την αλήθεια. Ωστόσο δεν σχολίασαν».

 

Οι προθέσεις Αναστασιάδη

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι μια σειρά ζητημάτων φανερώνουν τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ως προς τη λύση του Κυπριακού.
«Ξένοι διπλωμάτες και άλλες προσωπικότητες διερωτώνται εάν η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας, την ίδια ώρα που είχαμε το περιστατικό με τη δήλωση του Παναγιώτη Σαββίδη της Συμμαχίας Πολιτών. Τόσο ο κ. Λιλλήκας όσο και το ΔΗΚΟ χαρακτηρίζουν ως θετικό το γεγονός πως ο Πρόεδρος σκέφτεται άλλες λύσεις πέραν από από την ΔΔΟ. Αυτά είναι μηνύματα που δείχνουν ποιες είναι οι προθέσεις του Προέδρου», ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος προειδοποίησε για ζητήματα που θα κριθούν, όπως είπε, σύντομα. «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η Τουρκία να προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ και η κυβέρνησή μας λέγει για σχέδιο Β. Μήπως το σχέδιο Β είναι να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους; Τι είπε προεκλογικά ο Πρόεδρος ως προς την ύπαρξη δύο ξεχωριστών ΑΟΖ; Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ είναι πολύ πιεστικές. Θα απαιτήσουν δραστική μείωση ή ακόμη και αποχώρηση της ΟΥΝΦΙΣΥΠ σε περίπτωση που δεν υπάρξει ειρηνευτική διαδικασία. Συνειδητοποιούμε τι σημαίνει αυτό κι ότι δεν θα έχουμε οτιδήποτε ενδιάμεσο με τα τουρκικά στρατεύματα;»
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σχολίασε και τα όσα λέγονται για συνάντησή του με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. «Έχω προσκληθεί από ένα ερευνητικό κέντρο για να μιλήσω για το Κυπριακό και είμαστε σε επικοινωνία με την Τουρκία για να δω τον κ. Τσαβούσογλου».

 

Και Τ/κ στο ευρωψηφοδέλτιο;

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και στους σχεδιασμούς του κόμματός του ενόψει ευρωεκλογών, εκφράζοντας προβληματισμούς ως προς τη συμπερίληψη τ/κ προσωπικότητας στο ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές του 2019.

Όπως ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού, το ΑΚΕΛ έχει πρόθεση για συμπερίληψη στο ευρωψηφοδέλτιο προσωπικότητας από την τ/κ κοινότητα και είναι κάτι το οποίο, όπως ανέφερε, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης με τα τ/κ κόμματα. «Έχει εκφραστεί επιθυμία με κάποια από αυτά να συμπεριληφθεί κάποια προσωπικότητα και θα την στηρίξουν. Θα μιλήσουμε και θα ερευνήσουμε τις πιθανότητες να έχουμε Τ/κ υποψήφιο πολύ σοβαρά. Το ψηφοδέλτιο θα είναι έτοιμο το 3ο δεκαήμερο του Γενάρη. Ωστόσο υπάρχει μια επιφύλαξη από Τ/κ για μια τέτοια υποψηφιότητα, καθώς εκτιμούν πως μια τέτοια εξέλιξη είναι σαν να στέλνει το μήνυμα ότι παραμερίζεται ο αγώνας για ομοσπονδία».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.