Άντρος Κυπριανού: Αυτή η προσπάθεια, αν και εφόσον επαναρχίσει, πρέπει να πετύχει«Η Τουρκία πάντοτε θα επιδιώκει να παίρνει όσα περισσότερα μπορεί. Και στη διαδικασία και στην ουσία. Το θέμα είναι εμείς να έχουμε τη δική μας επιχειρηματολογία για να αντιμετωπίσουμε τις επιδιώξεις της Τουρκίας και να προωθήσουμε τις δικές μας θέσεις»

«Εμείς ως ΑΚΕΛ, σε αντίθεση με το τι λέγεται από άλλα κόμματα, θεωρούμε ότι το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ περιέχει αναφορές που μάς θωρακίζουν σε σημαντικά ζητήματα. Υπάρχουν κάποιες αναφορές που δεν μας ικανοποιούν πλήρως, αλλά δεν θα έπρεπε κανένας να αναμένει ότι θα είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι από το σύνολο των αναφορών του ΓΓ»

 

«Μπαίνοντας σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων -αν θα μπούμε- είναι απαραίτητο από τη δική μας πλευρά να γίνονται απόλυτα σωστοί χειρισμοί, να μην υπάρχουν αντιφάσεις και παλινδρομήσεις, γιατί θα ζημιώσουμε πάρα πολύ το στόχο μας, και την ίδια στιγμή να υπάρχει και πάρα πολύ καλή προετοιμασία από τη δική μας πλευρά».
Αυτό τονίζει στη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επισημαίνοντας πως το κόμμα της αντιπολίτευσης δηλώνει μεν ότι θα είναι θετικό και εποικοδομητικό, αλλά δεν δίνει λευκή επιταγή στον κ. Αναστασιάδη. «Είμαστε πολύ συγκρατημένοι και ταυτόχρονα πολύ αποφασιστικοί. Αυτή η προσπάθεια αν και εφόσον επαναρχίσει πρέπει να πετύχει. Γι’ αυτό και ο καθένας θα πρέπει να διαδραματίσει τον δικό του ρόλο», τονίζει και δεν αποκλείει αν και όταν χρειαστεί να αναλάβει ξανά πρωτοβουλίες και προς την κατεύθυνση της Τουρκίας.
«Η Τουρκία πάντοτε θα επιδιώκει να παίρνει όσα περισσότερα μπορεί. Και στη διαδικασία και στην ουσία. Το θέμα είναι εμείς να έχουμε τη δική μας επιχειρηματολογία για να αντιμετωπίσουμε τις επιδιώξεις της Τουρκίας και να προωθήσουμε τις δικές μας θέσεις», τονίζει ο Άντρος Κυπριανού σημειώνοντας ότι υπάρχουν κίνδυνοι στη διαδικασία διαπραγμάτευσης όπως κίνδυνοι εκτροπής από τη σωστή βάση λύσης ή και κίνδυνοι να οδηγηθούμε σε ένα νέο αδιέξοδο.
Το ΑΚΕΛ, σε αντίθεση με το τι λέγεται από άλλα κόμματα, θεωρεί ότι το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ περιέχει αναφορές που μας θωρακίζουν σε σημαντικά ζητήματα.


Συνέντευξη στη Νίκη Κουλέρμου

Τι θα σημαίνει μια άτυπη διεθνής διάσκεψη, διαδικαστικού χαρακτήρα για να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς; Κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχουν παγίδες και άλλοι ότι πρόκειται για ροκάνισμα χρόνου για να μην ξεκινήσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις παρά μόνο μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;
Τώρα που μιλούμε δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κατάληξη με τους όρους αναφοράς. Η πρόθεση, εξ όσων έχω καταλάβει από την ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Αναστασιάδη, είναι να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία στους όρους αναφοράς κι αν χρειαστεί να οριστικοποιηθούν στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και αν ούτε εκεί θα γίνει κατορθωτό, θα επιδιωχθεί να γίνει ξεκαθάρισμα αυτών των όρων στην παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων σε μια άτυπη διεθνή διάσκεψη.
Υπάρχουν κίνδυνοι αν και εφόσον επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις; Διότι αυτό πρέπει να μας ενδιαφέρει και όχι τόσο μια άτυπη διάσκεψη. Υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι. Έχουμε δύο επιλογές αυτή τη στιγμή. Η μια επιλογή είναι να μην πάμε σε διαπραγματεύσεις. Αυτή η επιλογή με μαθηματική ακρίβεια μάς οδηγεί σε διχοτόμηση. Από το 1974 είπαμε ότι ο μόνος τρόπος να λυθεί το Κυπριακό είναι με διαπραγματεύσεις. Αν δεν έχουμε διαπραγματεύσεις, θα διολισθαίνουμε. Ήδη έχουμε διολισθήσει αρκετά. Αναπτύσσονται ιδέες για διχοτόμηση και δύο κράτη, η Τουρκία εντείνει την προκλητικότητά της στην ΑΟΖ και αν παρατείνεται το αδιέξοδο αυτά τα πράγματα θα εντείνονται. Η άλλη επιλογή είναι να πάμε σε διαπραγματεύσεις. Και εκεί θα υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι. Σίγουρα. Κίνδυνοι εκτροπής από τη σωστή βάση λύσης, κίνδυνοι να οδηγηθούμε σε ένα νέο αδιέξοδο κ.ο.κ. Γι’ αυτό και εμείς επιμένουμε ότι μπαίνοντας σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων -αν θα μπούμε- είναι απαραίτητο από τη δική μας πλευρά να γίνονται απόλυτα σωστοί χειρισμοί, να μην υπάρχουν αντιφάσεις και παλινδρομήσεις, γιατί θα ζημιώσουμε πάρα πολύ το στόχο μας, και την ίδια στιγμή να υπάρχει και πάρα πολύ καλή προετοιμασία από τη δική μας πλευρά.
Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους οι οποίοι θα υπάρχουν σε αυτή τη διαδικασία.
Σε ό,τι αφορά το ερώτημά σας αν αυτό που γίνεται είναι για να υπάρξει καθυστέρηση, δεν μπορώ να γνωρίζω. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μάς έχει δώσει κάποιες εξηγήσεις γιατί έχουν καθοριστεί οι συγκεκριμένες ημερομηνίες και κάποιες απαιτήσεις από την πλευρά του κ. Ακιντζί. Θα επιδιώξουμε να μιλήσουμε με τον κ. Ακιντζί, να ενημερωθούμε για το ποιες είναι οι δικές τους προθέσεις και απόψεις, δίχως να αμφισβητούμε αυτά που έχει πει ο κ. Αναστασιάδης, και θα επιδιώξουμε να πείσουμε για την ανάγκη να καταλήξουμε στη σωστή βάση το συντομότερο δυνατό.

Ρωτώ για τους κινδύνους στη διαδικασία γιατί αιωρείται μια θεώρηση ότι η Τουρκία θα επιδιώξει να δώσει στα διαδικαστικά για να πάρει στις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Δεν ξέρω αν όλα αυτά είναι σενάρια…
Είναι κάτι περισσότερο από σενάρια, να μου επιτρέψετε να πω. Είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Η Τουρκία πάντοτε θα επιδιώκει να παίρνει όσα περισσότερα μπορεί. Και στη διαδικασία και στην ουσία. Το θέμα είναι εμείς να έχουμε τη δική μας επιχειρηματολογία για να αντιμετωπίσουμε τις επιδιώξεις της Τουρκίας και να προωθήσουμε τις δικές μας θέσεις.

Έχουμε αυτή την επιχειρηματολογία;
Εμείς ως ΑΚΕΛ, σε αντίθεση με το τι λέγεται από άλλα κόμματα, θεωρούμε ότι το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ περιέχει αναφορές που μάς θωρακίζουν σε σημαντικά ζητήματα. Υπάρχουν κάποιες αναφορές που δεν μας ικανοποιούν πλήρως, αλλά δεν θα έπρεπε κανένας να αναμένει ότι θα είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι από το σύνολο των αναφορών του ΓΓ. Γι’ αυτό ακριβώς θα πρέπει να πάμε στις διαπραγματεύσεις καλά προετοιμασμένοι, να επιχειρηματολογήσουμε και να επιχειρήσουμε να βελτιώσουμε.


Ξενίζει ωστόσο το γεγονός ότι άλλα κόμματα αμφισβητούν εξ υπαρχής το πλαίσιο Γκουτέρες θεωρώντας ότι είναι κακή βάση διαπραγμάτευσης. Πόσο πίσω πρέπει να πάμε στην ιστορία των διαπραγματεύσεων για να θεωρείται καλή η βάση διαπραγμάτευσης;
Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποια κόμματα αμφισβητούν το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ. Νομίζω ότι είναι λανθασμένες οι αναλύσεις στις οποίες προβαίνουν. Για μας το ανησυχητικό κομμάτι του πλαισίου είναι το πώς επιχειρεί να επιλύσει το Περιουσιακό και εκείνο θα πρέπει να επιδιώξουμε να βελτιώσουμε. Στα υπόλοιπα ζητήματα θεωρώ ότι ο ΓΓ απαντά σε δικές μας ανησυχίες και θα πρέπει να θέσουμε ως ασπίδα προστασίας μας τις θέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ. Το κυρίαρχο για μας ζήτημα είναι το θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας και η θέση του ΓΓ του ΟΗΕ μάς θωρακίζει.

Δεν σας ανησυχεί ότι μιλούν για συγκλίσεις μέχρι το Κραν Μοντανά και δεν διευκρινίζεται για ποιο πλαίσιο Γκουτέρες μιλά η κάθε πλευρά;
Είναι τρία τα στοιχεία που συνυπολογίζονται για να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς. Το ένα είναι το Κοινό Ανακοινωθέν του Φλεβάρη του 2014. Είχαμε εκφράσει τότε μια άποψη. Γενικά το θεωρήσαμε ικανοποιητικό. Κρίναμε ότι υπήρξε ένα μικρό πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά την κυριαρχία. Από τη «μια και μόνη κυριαρχία» που υπήρχε στο Ανακοινωθέν Χριστόφια – Ταλάτ απαλείφθηκε το «μόνη». Αυτό μπορεί να ικανοποιηθεί στις διαπραγματεύσεις. Το δεύτερο ήταν η αναφορά σε «συνιστώσες πολιτείες» αντί «συνιστώσες οντότητες», το οποίο και δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Το δεύτερο στοιχείο είναι το πλαίσιο Γκουτέρες. Υπάρχει γραπτώς αυτό το πλαίσιο. Υπάρχει αυτό το πλαίσιο στην Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, του Σεπτέμβρη του 2017. Και διερωτώμαι γιατί θέλουν κάποια κόμματα να κατατεθεί γραπτώς.
Το τρίτο είναι οι συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μέχρι το Κραν Μοντανά. Εκεί πιθανόν και εμείς να έχουμε κάποιες ανησυχίες για κάποιες τροποποιήσεις που επέφερε η κυβέρνηση Αναστασιάδη στις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ, όπως είναι το Γενικό Σχέδιο Υγείας, το θέμα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ.ά. Θα τα δούμε όλα και θα πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις με βάση την τελική κατάληξη.

Έχετε δηλώσει ότι το ΑΚΕΛ σ’ αυτή τη νέα προσπάθεια που ξεκινά θα είναι εποικοδομητικό και θετικό. Αυτό δεν σημαίνει λευκή επιταγή στους χειρισμούς του κ. Αναστασιάδη…
Σε καμιά περίπτωση. Αυτό σημαίνει πολλά άλλα πράγματα. Κατ’ αρχάς διατηρούμε ακέραιο το δικαίωμα να κρίνουμε κάθε βήμα, το οποίο θα γίνεται από τον κ. Αναστασιάδη. Δεν θα διστάσουμε να ασκήσουμε και έντονη κριτική αν διαπιστώσουμε ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Τρεχούσης της διαδικασίας; Αυτό δεν το κάνατε στο παρελθόν.
Τρεχούσης της διαδικασίας. Έχουμε αντλήσει διδάγματα από το παρελθόν. Αυτό δεν πρόκειται να μας αποτρέψει να λέμε τη δική μας διαφορετική άποψη εκεί και όπου γίνονται πράγματα. Και δημόσια. Γιατί στο παρελθόν λέγαμε την άποψή μας στο Εθνικό Συμβούλιο. Τώρα θα τη λέμε και δημόσια.

Πόση αξιοπιστία διατηρεί τώρα ο Πρόεδρος για να τον εμπιστευθεί κάποιος μετά από δύο χρόνια απορριπτικής ρητορικής;
Αυτό το ερώτημα τίθεται από πολλούς και κατά την άποψή μου είναι δικαιολογημένο. Τι μεσολάβησε για να διαφοροποιήσει τις προσεγγίσεις του ο κ. Αναστασιάδης; Δεν έχει μεσολαβήσει κάτι συγκεκριμένο πέρα από την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, και πέρα από το γεγονός ότι έχει καταρρεύσει η ιδέα για λύση δύο κρατών.
Είναι γι’ αυτόν το λόγο που λέω ότι εμείς είμαστε πολύ συγκρατημένοι και ταυτόχρονα πολύ αποφασιστικοί. Αυτή η προσπάθεια αν και εφόσον επαναρχίσει πρέπει να πετύχει. Γι’ αυτό και ο καθένας θα πρέπει να διαδραματίσει τον δικό του ρόλο.

Στο παρελθόν είχατε αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της Τουρκίας. Σκέφτεστε κάτι ανάλογο ενόψει των δηλώσεων των Τούρκων αξιωματούχων που παραπέμπουν σε εποχές του 1974;
Ας δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και βλέπουμε. Αν χρειαστεί, σίγουρα θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες.

Κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι η Τουρκία επιμένει να μπουν στο τραπέζι όλες οι μορφές λύσης…
Αυτό δεν το ξέρω. Αυτό λένε δημόσια. Το τι θα μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τι θα καταγραφεί στους όρους αναφοράς, δεν το ξέρω αυτή τη στιγμή. Από τον κ. Αναστασιάδη μάς έχει λεχθεί ότι έχει συμφωνήσει με τον κ. Ακιντζί ότι συζητούν για λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Συμφωνείτε με μια πιθανή προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την Αμμόχωστο και τις απειλές για εποικισμό;
Πρέπει να μελετηθεί πάρα πολύ σοβαρά αυτό το θέμα. Αν δεν είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα συγκρατημένοι και προσεκτικοί. Δεν είμαστε από θέση αρχής εναντίον, αλλά το θέμα πρέπει να μελετηθεί πάρα πολύ καλά και να εξασφαλιστεί πως αν προσφύγουμε θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα.

Αύριο, στο β’ μέρος της συνέντευξης του ΓΓ του ΑΚΕΛ το θέμα της διαφθοράς και οι καταγγελίες που εμπλέκουν το όνομα του Προέδρου Αναστασιάδη.

 

«Δεν πρόκειται να κάνουμε συνεργασίες, οι οποίες θα κινδυνεύουν να καταρρεύσουν την επομένη των εκλογών. Θέλουμε να υπάρχει μια στέρεη βάση στην οποία θα στηρίξουμε αυτές τις συνεργασίες»

Θα επιδιώξουμε συνεργασίες για να απομακρύνουμε τον ΔΗΣΥ και τον κ. Αναστασιάδη από την εξουσία

Πώς ερμηνεύετε τις αντιδράσεις που προέκυψαν μετά τις δηλώσεις ότι επιδιώκετε απομάκρυνση του κ. Αναστασιάδη και το δημοσίευμα για συνάντησή σας με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ; Κάποιοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο το ΑΚΕΛ να ξανακερδίσει την εκτελεστική εξουσία με συνεργασίες;

Το ότι θα επιδιώξουμε στις επόμενες προεδρικές εκλογές να έχουμε συνεργασίες για να απομακρύνουμε τον ΔΗΣΥ και τον κ. Αναστασιάδη από την εξουσία πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Διερωτώμαι γιατί κάποιοι εκπλήττονται γι’ αυτό το πράγμα, το οποίο θα έπρεπε να θεωρείται φυσιολογικό. Έτσι λειτουργεί η πολιτική ζωή σε όλες τις χώρες.
Ξεκαθαρίζω για πολλοστή φορά ότι οι συνεργασίες που θα επιδιώξουμε θα βασίζονται σε ένα πλαίσιο πολιτικών θέσεων. Δεν πρόκειται να κάνουμε συνεργασίες, οι οποίες θα κινδυνεύουν να καταρρεύσουν την επομένη των εκλογών. Θέλουμε να υπάρχει μια στέρεη βάση στην οποία θα στηρίξουμε αυτές τις συνεργασίες.
Με τον κ. Παπαδόπουλο συναντήθηκα και είπα και δημόσια ότι είχαμε μια ολιγόλεπτη συνάντηση στην οποία συζητήσαμε το Κυπριακό. Είναι μεγάλο λάθος να θεωρεί κάποιος ότι επειδή τα κόμματα έχουν διαφορές δεν πρέπει να μιλούμε μεταξύ μας. Συζητήσαμε μια κοινή ανησυχία την οποία είχαμε. Ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πάμε σε διχοτόμηση. Και αυτό μας ενώνει, ναι. Ότι δεν θέλουμε ούτε εμείς ούτε το ΔΗΚΟ τη διχοτόμηση. Ως προς τι λοιπόν η έκπληξη; Και με τον κ. Λιλλήκα και άλλους πολιτικούς αρχηγούς έχουμε συναντήσεις και συζητήσεις για ζητήματα που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής και απασχολούν την κοινωνία.