Άντρος Κυπριανού: «Κόκκινη γραμμή» η πακετοποίηση του Κυπριακού

 

Ανησυχεί πάρα πολύ το ΑΚΕΛ για ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο. Ανησυχεί εξίσου για τις απειλές της Τουρκίας για τα Βαρώσια. Ανησυχεί για το ενδεχόμενο να «εκλεγούν» στην τ/κ κοινότητα δυνάμεις που επιδιώκουν λύση δύο κρατών, όπως και η Τουρκία. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Χαραυγή», εκφράζει ανησυχία και για το ενδεχόμενο να υπάρξει διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας και το Κυπριακό να μείνει σε δεύτερη μοίρα. Από την άλλη, θεωρεί ότι καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει να λύσει τα δικά της προβλήματα με την Τουρκία δίνοντας ανταλλάγματα στην Κύπρο. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν μπορεί κανένας να την ξεπεράσει. Δεν έχει κανένας δικαίωμα να μιλά εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού».

Άντρος Κυπριανού: Η Κύπρος Δυσφημίζεται Με Βάση Του Τι Κάνουν Οι Κυβερνώντες

Συνέντευξη στη Νίκη Κουλέρμου

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ υποστήριξε ότι η μερική άρση του εμπάργκο των όπλων για την Κύπρο δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας, αλλά κατά της Ρωσίας στην οποία αποδίδεται αποσταθεροποιητικός ρόλος στην περιοχή. Η κυπριακή κυβέρνηση απαντά ότι δεν είναι προσδεδεμένη ούτε στο άρμα της Δύσης ούτε της Ρωσίας. Πώς σχολιάζετε;
Η απόφαση για μερική άρση του εμπάργκο όπλων είναι ένα μικρό βήμα μπροστά σε μια απαράδεκτη απόφαση που λήφθηκε από τις ΗΠΑ το 1987. Τότε οι ΗΠΑ, αντί να τιμωρήσουν την Τουρκία για την επέμβασή της στην Κύπρο, τιμώρησαν την Κύπρο με το εμπάργκο. Σήμερα μιλούμε για άρση του εμπάργκο όπλων για ένα χρόνο σε μη φονικά όπλα, ό,τι κι αν αυτό σημαίνει. Την ίδια στιγμή αυτή η απόφαση συνοδεύεται από απαράδεκτες προϋποθέσεις για τις οποίες εμείς φωνάζουμε εδώ και πολύ καιρό. Και οι δύο υφυπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ και η πρέσβειρα της χώρας στη Λευκωσία ξεκαθάρισαν ότι για να προχωρήσει η απόφαση πρέπει η Λευκωσία να χαλάσει τις σχέσεις της με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Το να λέει η κυπριακή κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να κάνει τέτοιο πράγμα, να μου επιτρέψετε να πω ότι μας κοροϊδεύει. Γιατί αν δεν το κάνει, τότε δεν πρόκειται να υλοποιηθεί η απόφαση των ΗΠΑ. Οπότε δεν μπορεί να θριαμβολογούν για κάτι που μπορεί να μην εφαρμοστεί αν δεν συμμορφωθούν στις υποδείξεις των ΗΠΑ.
Δεύτερον: Επιχειρήθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών και την κυβέρνηση να περάσει ένα μήνυμα ότι έχει τεράστια σημασία, σ’ αυτή τη συγκυρία, το μήνυμα που αποστέλλεται στην Τουρκία. Και οι υφυπουργοί και η πρέσβειρα των ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν ότι η ενέργειά τους δεν στρέφεται εναντίον της Τουρκίας. Εξάλλου, ο κ. Τραμπ μόλις την περασμένη βδομάδα εγκωμίασε τον Ερντογάν χαρακτηρίζοντάς τον ως σημαντικό παίκτη στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα. Γι’ αυτό να μου επιτραπεί να πω ότι η κυβέρνηση θριαμβολογεί για θέματα που δεν έχουν αυτές τις διαστάσεις.

Άντρος Κυπριανού: Θετικές Οι Αποφάσεις Του Σ.α. Για Την Αμμόχωστο

«Η Τουρκία έχει γίνει προκλητικά επιθετική και συνιστά κίνδυνο για την ευρύτερη περιοχή και χρειάζεται να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά από τη διεθνή κοινότητα. Δυστυχώς δεν διακρίνουμε μέχρι στιγμής αυτή την αποφασιστικότητα»

Βέβαιος για «σημαντικές εξελίξεις» το φθινόπωρο στα εθνικά θέματα εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και μάλιστα δήλωσε ότι δεν τον ανησυχούν τυχόν προκλητικές ενέργειες για τα Βαρώσια, ακριβώς λόγω των επικείμενων εξελίξεων στο Κυπριακό. Στο ΑΚΕΛ γιατί ανησυχείτε;
Μακάρι να αποδειχτεί ότι έχει δίκαιο, αλλά εγώ δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία του κ. Νεοφύτου για πολλούς και διαφόρους λόγους. Πρώτα και κύρια γιατί κανένας δεν ξέρει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας στην τ/κ κοινότητα. Αν θα «εκλεγεί» είτε ο κ. Ακιντζί είτε ο κ. Ερχιουρμάν μπορούμε να ελπίζουμε σε επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Αν εκλεγεί ο κ. Τατάρ, όμως, με ποια δεδομένα και ποιες προοπτικές θα επαναρχίσει ουσιαστικός διάλογος; Ο κ. Τατάρ δημόσια -όπως και η Τουρκία- μιλούν για λύση δύο κρατών.

Δεύτερον, η στάση του κ. Αναστασιάδη μέχρι σήμερα, δεν είναι ξεκάθαρη. Ό,τι και να λέει φραστικά, στην πράξη εμείς διαπιστώνουμε ότι δεν ανταποκρίνεται σε όλα όσα ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ για να αναλάβει πρωτοβουλία επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Αντιθέτως, διαπιστώνουμε ότι ο κ. Αναστασιάδης παραπαίει, παλινδρομεί, αντιφάσκει με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πάρα πολλά ερωτηματικά στη διεθνή κοινότητα για το ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ας μη μας πουν και πάλι ότι το «κακό» ΑΚΕΛ στέλνει αρνητικά μηνύματα στη διεθνή κοινότητα. Τα αρνητικά μηνύματα αποστέλλονται από τις δικές τους ενέργειες και όχι γιατί τις αναδεικνύει το ΑΚΕΛ.
Τρίτον: Εμείς ανησυχούμε πάρα πολύ για το ποιες θα είναι οι πιθανές εξελίξεις στην Αμμόχωστο. Να θυμίσω ότι πριν ένα-ενάμιση χρόνο προειδοποιούσαμε για αρνητικές εξελίξεις στην Αμμόχωστο. Τότε ο Υπουργός Εξωτερικών μάς έλεγε ότι επρόκειτο για επικοινωνιακά τεχνάσματα της Τουρκίας. Σήμερα, είναι προφανές πως η Τουρκία όχι μόνο προτίθεται να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, αλλά φαίνεται πως έχει προβεί και σε συγκεκριμένο σχεδιασμό. Να μη θεωρούμε ότι είναι αφελής η Τουρκία και να νομίζουμε ότι θα προβεί σε ενέργειες που θα τη φέρουν σε ευθεία σύγκρουση με τη διεθνή κοινότητα. Η Τουρκία θα συμπεριφερθεί πονηρά. Θα πει στους νόμιμους ιδιοκτήτες «ελάτε πίσω στις περιουσίες σας», όχι κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ, όπως προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά κάτω από τ/κ διοίκηση.

Άντρος Κυπριανού: Με Παρακολουθεί Η Κυπ

Οπότε κάτι τέτοιο θα προκαλέσει διαμάχες ανάμεσα στην ε/κ κοινότητα και στους Βαρωσιώτες ειδικά…
Αυτό θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ανάμεσα στην ε/κ κοινότητα. Κάποιοι θα θέλουν να πάνε πίσω, οι υπόλοιποι θα τους αποκαλούν προδότες και θα εισέλθουμε σε μια εσωτερική διαμάχη μεταξύ μας. Το χειρότερο είναι ότι εκείνοι που δεν θα επιτρέψουν, να τους λεχθεί από την τ/κ κοινότητα ότι σε τέτοιο ενδεχόμενο θα δώσουν τις περιουσίες τους σε κάποιους άλλους…

 

Η εισήγηση του γνωστού νομικού Αχ. Δημητριάδη για προσφυγές στην επιτροπή αποζημιώσεων είναι μια λύση;
Θεωρούμε ότι και αυτή η εισήγηση εμπερικλείει κινδύνους. Το ζήτημα δεν είναι νομικό, είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό και θα επιλυθεί μόνο με πολιτικά μέσα. Ο μόνος τρόπος για να τερματιστούν οι σχεδιασμοί της Τουρκίας, του κ. Τατάρ και του κ. Οζερσάι για την Αμμόχωστο είναι επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και συγκεκριμένος σχεδιασμός να πάμε το συντομότερο δυνατόν, αν υπάρχει θετική ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς, σε συμφωνία για λύση.

«Φύγαμε από τις συνομιλίες λέγοντας ότι τα τίναξε στον αέρα η τουρκική πλευρά. Κάτι που δεν δέχεται ο ΓΓ του ΟΗΕ και η ΕΕ. Τώρα προσπαθούμε και θα είναι επιτυχία αν καταφέρουμε να πάμε σε συνομιλίες και να συνεχίσουμε από κει που μείναμε»

Τώρα έγινε «σύνθημα» η επιστροφή στις συνομιλίες από κει που έμειναν στον Κραν Μοντανά. Μπορεί να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες από κει που έμειναν;
Εμείς θεωρούσαμε ότι κάθε προηγούμενο και καλύτερο και δυστυχώς θα μας επαληθεύσει η ζωή ακόμα μια φορά. Φύγαμε από τις συνομιλίες λέγοντας ότι τα τίναξε στον αέρα η τουρκική πλευρά. Κάτι που δεν δέχεται ο ΓΓ του ΟΗΕ και η ΕΕ. Τώρα προσπαθούμε και θα είναι επιτυχία αν καταφέρουμε να πάμε σε συνομιλίες και να συνεχίσουμε από κει που μείναμε.

 

Μεσολάβησαν πάρα πολλές προκλήσεις της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο αυτό το διάστημα και γίνεται τώρα διπλωματική προσπάθεια για ελληνοτουρκικό διάλογο. Βλέπετε ενδεχόμενο πακετοποίησης του Κυπριακού σ’ αυτόν το διάλογο;
Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι η Τουρκία έχει γίνει προκλητικά επιθετική και συνιστά κίνδυνο για την ευρύτερη περιοχή και χρειάζεται να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά από τη διεθνή κοινότητα. Δυστυχώς, δεν διακρίνουμε μέχρι στιγμής αυτή την αποφασιστικότητα. Την ίδια στιγμή δεν βλέπουμε να γίνονται ενέργειες για εκτόνωση της κρίσης. Ακούμε και αντιφατικά πράγματα από πλευράς κυβέρνησης. Από τη μια εκφράζεται η άποψη ότι μόνο αποτελεσματικές κυρώσεις μπορούν να λύσουν το πρόβλημα και την ίδια στιγμή στοχεύεται να μπουν ακόμα πέντε άτομα και κάποιες θυγατρικές εταιρείες της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων της Τουρκίας στη μαύρη λίστα της ΕΕ. Αυτά δεν είναι αποτελεσματικές κυρώσεις. Και διερωτόμαστε ειλικρινά σε τι στοχεύει η κυβέρνηση. Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τι θέλει. Έχουμε απέναντί μας μια προκλητική, επιθετική και αδιάλλακτη Τουρκία. Εμείς ποιους στόχους έχουμε; Θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό, με τρόπο που να μας απαλλάσσει από την τουρκική κατοχή και να μην της παραχωρεί το δικαίωμα να επεμβαίνει στα εσωτερικά μας και θέλουμε να αξιοποιήσουμε τον φυσικό πλούτο που διαθέτουμε στην ΑΟΖ μας. Όλες μας οι ενέργειες πρέπει να εξυπηρετούν αυτόν το στόχο και την υλοποίησή του. Η κλιμάκωση της έντασης μπορεί να οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού; Όχι. Μόνο η αποκλιμάκωση και η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μπορούν να λύσουν το Κυπριακό. Γι’ αυτό επιμένουμε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης πρέπει να είναι συμβατές με τους στόχους που καθορίζουμε. Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι δυστυχώς δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Για το γενικότερο θέμα που θίγετε ανησυχούμε πάρα πολύ. Ανησυχούμε για το ενδεχόμενο να υπάρξει θερμό επεισόδιο. Θα είναι ανυπολόγιστες οι συνέπειες σε βάρος της ευρύτερης περιοχής. Ο πόλεμος ουδέποτε έλυσε προβλήματα, αντιθέτως πάντοτε προκαλεί πολύ περισσότερα.
Το δεύτερο. Ανησυχούμε, ναι, από το ενδεχόμενο να υπάρξει διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας και το Κυπριακό να μείνει σε δεύτερη μοίρα. Θεωρώ όμως ότι καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει να λύσει τα δικά της προβλήματα με την Τουρκία δίνοντας ανταλλάγματα στην Κύπρο. Κατ’ αρχάς δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα, αλλά θεωρώ ούτε και πρόθεση για μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να έχει η όποια ελληνική κυβέρνηση.

Αντροσ Κυπριανου: Αυστηρή Αντιπολίτευση Με Γνώμονα Το Καλό Της Κύπρου

Μπορούν όμως να ασκηθούν πιέσεις από τρίτους…
Δεν πρέπει να έχουμε καμιά αμφιβολία ότι θα ασκηθούν πιέσεις πάνω σε όλους. Αλλά θεωρώ ότι είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν μπορεί κανένας να την ξεπεράσει. Επαναλαμβάνω ότι δεν έχει κανένας δικαίωμα να μιλά εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού.

 

Η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο, όπως έχει διαμορφωθεί, είναι επικίνδυνη. Τι μπορεί να γίνει;
Θα επαναλάβω τη δική μας άποψη: Αν η Τουρκία συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, με τις απαιτήσεις της ΕΕ και αν επιδιώξει να λύσει τα προβλήματα που έχει με τις γειτονικές της χώρες -και για μας η λύση του Κυπριακού είναι εξαιρετικά σημαντική- τότε μπορεί να ξεκινήσει ένας διάλογος για να γίνει μέρος των ευρύτερων συζητήσεων για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου της ευρύτερης λεκάνης της Αν. Μεσογείου. Ας προβληματιστεί για όλα αυτά η Τουρκία και ας της στέλνουμε και εμείς τα σωστά μηνύματα για να γίνεται ο προβληματισμός της στη σωστή βάση.

 

Άντρος Κυπριανού: Στο Εξωτερικό Κανένας Δεν Συζητά Αλλαγή Του Συμφωνημένου  Πλαισίου Λύσης Του Κυπριακού

 

 


Συνεργασίες εκεί και όπου υπάρχει ελάχιστη συμφωνία στα βασικά ζητήματα

Το ΑΚΕΛ ουδέποτε απέκρυψε ότι η αλλαγή της διακυβέρνησης του τόπου είναι στις προτεραιότητές του. Από την άλλη οι συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι αυτοσκοπός;
Εκπλήττομαι ειλικρινά όταν ακούω τον ΔΗΣΥ να ξαφνιάζεται όταν ακούει την κριτική του ΑΚΕΛ απέναντι στην κυβέρνηση. Κι εκείνοι ήταν ενάντια στην κυβέρνηση Χριστόφια και δεν τους περιμέναμε να ήταν υπέρ. Περιμέναμε να συμπεριφερθούν με περισσότερο πολιτικό πολιτισμό. Αν κρίνει κάποιος τον τρόπο με τον οποίο εκείνοι συμπεριφέρθηκαν στον Δημήτρη Χριστόφια, τότε θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει καμία σύγκριση με τον τρόπο που εμείς συμπεριφερόμαστε. Εμείς συμπεριφερόμαστε με πολιτικό πολιτισμό και μας κατηγορούν ότι είμαστε ισοπεδωτικοί, εκείνοι ήταν παραπάνω από ισοπεδωτικοί και δεν υπήρχε ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι για την απομάκρυνση της κυβέρνησης ΔΗΣΥ από την εξουσία απαιτούνται συνεργασίες. Στο προγραμματικό συνέδριο του 2014 πήραμε αποφάσεις για το πότε θα γίνονται οι συνεργασίες. Συνεργασίες θα γίνονται εκεί και όπου υπάρχει το πολιτικό υπόβαθρο, η πλατφόρμα, δηλαδή, των πολιτικών θέσεων, πάνω στην οποία θα υπάρχει η ελάχιστη συμφωνία και εφόσον θα υπάρχει συμφωνία και στα πρόσωπα που θα αποτελούν και την υποψηφιότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Όλα αυτά θα τα εκτιμήσουμε όταν έρθει η ώρα.
Είναι προφανές πως σε ό,τι μας αφορά θα επιδιώξουμε συνεργασίες με κοινωνικά κινήματα που έχουν τις ίδιες προτεραιότητες μαζί μας, καθώς επίσης και με πολιτικά κόμματα, με τα οποία μπορεί να έχουμε διαφωνίες σε κάποια ζητήματα αλλά είναι έτοιμα να στηρίξουν ένα ελάχιστο πολιτικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο θα στηρίξουμε την όποια συνεργασία.

Εκτός από τον ΔΗΣΥ και η κυβέρνηση καταφεύγει στις προτεραιότητες του ΑΚΕΛ για αλλαγή της διακυβέρνησης ως επιχείρημα για να απαξιώσει ή να μηδενίσει την κριτική της αντιπολίτευσης.
Το ΑΚΕΛ απέδειξε κατ’ επανάληψη ότι ιεραρχεί σωστά τις προτεραιότητες που έχουν να κάνουν με τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και της Κύπρου. Όταν ο κ. Αναστασιάδης διαπραγματευόταν στη σωστή βάση για το Κυπριακό, το μόνο πολιτικό κόμμα που στήριζε τη διαδικασία και έπαιρνε τα εύσημα και από την κυβέρνηση και τον κ. Νεοφύτου ήταν το ΑΚΕΛ. Όταν προέκυψε η πανδημία, το μόνο πολιτικό κόμμα που υπέβαλε σωρεία προτάσεων ήταν το ΑΚΕΛ και του έδιναν εύσημα. Ως εκ τούτου, ας αφήσουν τις παιδιάστικες συμπεριφορές και επιχειρήματα περί υπονόμευσης του Προέδρου. Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να φιμωθεί. Θα διατυπώνει με παρρησία την άποψή του για όλα τα ζητήματα που απασχολούν το λαό. Να μην αναμένουν ότι το ΑΚΕΛ θα σιωπήσει.

Το πολιτικό πλαίσιο θα διαμορφωθεί στο προγραμματισμένο συνέδριο του κόμματος;
Όχι. Στο συνέδριο θα αποφασίσουμε τις πολιτικές θέσεις του ΑΚΕΛ για την επόμενη πενταετία. Όταν επιχειρείς μια συνεργασία δεν πας με το μέγιστο των θέσεών σου. Δεν απαιτείς από τους υπόλοιπους να συμφωνήσουν με τις θέσεις σου για να συνεργαστούμε. Θα βάλεις ένα αριθμό θεμάτων πάνω στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία. Ανάμεσα σε αυτά θα είναι σίγουρα τα πιο σημαντικά: Όπως είναι το Κυπριακό, η οικονομία, τα θέματα της διαφθοράς και της διαπλοκής που εξελίσσονται σε μεγάλα ζητήματα για την κυπριακή κοινωνία…

Υπάρχουν έντονες απόψεις ότι για παράδειγμα με το ΔΗΚΟ υπάρχει χάσμα θέσεων στο Κυπριακό και την Οικονομία και τα οποία δεν μπορούν να γεφυρωθούν…
Αυτά ας τα αφήσουμε να τα δούμε όταν έλθει η ώρα.

«Συνεργασίες θα γίνονται εκεί και όπου υπάρχει το πολιτικό υπόβαθρο, η πλατφόρμα, δηλαδή, των πολιτικών θέσεων, πάνω στην οποία θα υπάρχει η ελάχιστη συμφωνία και εφόσον θα υπάρχει συμφωνία και στα πρόσωπα που θα αποτελούν και την υποψηφιότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση»

Το Συνέδριο του ΑΚΕΛ θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί;
Τα πρωτόκολλα υγείας προκαλούν προβλήματα. Έχουμε απευθυνθεί γραπτώς στο Υπουργείο Υγείας και ζητούμε διευκρινίσεις ώστε να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε το Συνέδριό μας. Για μας έχει τεράστια σημασία η πραγματοποίηση του Συνεδρίου. Είμαστε σε αναμονή των απαντήσεων και θα συζητήσουμε μαζί με το Υπουργείο Υγείας.

Πώς θα αντιδράσει το ΑΚΕΛ στο ενδεχόμενο να κληθούν εκ νέου οι εργαζόμενοι να πληρώσουν το λογαριασμό της κρίσης;
Θα είναι έντονη η αντίδρασή μας και εντός και εκτός Βουλής. Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη πληρώσει πάρα πολλά. Όταν ξέσπασε η κρίση του 2012, η κυβέρνηση Χριστόφια κατέβαλε προσπάθεια να μην επωμιστούν το μεγάλο φορτίο μόνο οι εργαζόμενοι. Ανέλαβε η κυβέρνηση Αναστασιάδη και με λανθασμένες αποφάσεις και χειρισμούς φόρτωσε όλες τις συνέπειες στους εργαζομένους με αποτέλεσμα να υπάρξει διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των λίγων πλουσίων και όλων των υπολοίπων στην κυπριακή κοινωνία, με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί ουσιαστικά η μεσαία τάξη και όταν άρχισαν τα πράγματα να βελτιώνονται ήλθε η κρίση της πανδημίας. Αν φορτωθούν οι συνέπειες στους ώμους των εργαζομένων δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Οι λίγοι θα αυξήσουν και πάλι τα πλούτη τους. Και το είδαμε να συμβαίνει παγκόσμια. Ο Τζεφ Μπέζος αύξησε τα έσοδά του κατά 80 δις, ενώ ο Μπιλ Γκέιτς κατά 20 δις… Την ώρα που κάποιος κόσμος πραγματικά λιμοκτονεί. Θεωρούμε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης θα πρέπει να στοχεύουν στον δίκαιο καταμερισμό των επιπτώσεων. Να στηριχθούν όσοι έχουν ανάγκη και να πάρουν από όσους μπορούν να συνεισφέρουν.

Υπάρχει μεγάλος αναβρασμός για την ανετοιμότητα των σχολείων λόγω αστοχιών και προχειρότητας και του Υπ. Παιδείας. Πώς το σχολιάζετε;
Εξακολουθούμε να είμαστε πάρα πολύ ανήσυχοι. Τα πρωτόκολλα υγείας είναι προφανές πως δεν έχουν λάβει υπόψιν την πραγματική κατάσταση στα σχολεία και υπάρχει κίνδυνος να προκύψουν προβλήματα και δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Ενώ το Υπουργείο Παιδείας είχε όλο το χρόνο μπροστά του να διαβουλευθεί με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τους γονείς και τους μαθητές για να βρουν τις καλύτερες λύσεις, επέλεξε να μην κάνει τίποτε και την τελευταία στιγμή με μονομερείς αποφάσεις να δημιουργηθούν τόσα προβλήματα.

 

«Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, να δίνει οδηγίες στην Αστυνομία να πηγαίνει στη Βουλή για έρευνες. Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό αυτών των ενεργειών. Πρόκειται για προσπάθεια της κυβέρνησης να βελτιώσει την επικοινωνιακή της εικόνα στο εσωτερικό, αδιαφορώντας για τη ζημιά στην ομαλή λειτουργία του κράτους»

Πάρα πολύ επικίνδυνο να ταυτίζουν τον κ. Αναστασιάδη με το κράτος…

Με το χειρισμό του επενδυτικού προγράμματος πολιτογραφήσεων η Κύπρος έχει εκτεθεί διεθνώς και η μη ανοχή στην άσκηση κριτικής από την κυβέρνηση οδήγησε σε μια πρωτοφανή θεσμική κρίση. Τι πρέπει να γίνει; Υπήρξαν ακόμα και σκέψεις για διακοπή του προγράμματος;

Το ΑΚΕΛ ουδέποτε έβαλε θέμα διακοπής του προγράμματος. Εμείς από την αρχή υποστηρίξαμε ότι το πρόγραμμα ως ιδέα είναι σωστό, φτάνει να λειτουργήσει σωστά. Να γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι τα διαβατήρια θα παραχωρούνται σε ανθρώπους που πραγματικά επενδύουν και έχουν σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι το σύνολο της κοινωνίας θα αποκομίσει οφέλη από αυτό το πρόγραμμα. Όχι να αποκομίζουν οφέλη μια δράκα μεγαλοδικηγορικών γραφείων ή ελεγκτικών γραφείων ή επιχειρηματιών ανάπτυξης γης. Ως εκ τούτου, τα πονηρά επιχειρήματα περί τοποθέτησης αν θέλουμε ή όχι συνέχιση του προγράμματος δεν μας αφορούν.

Το πρόβλημα, τώρα, είναι πρόβλημα διαρροής εγγράφων ή πρόβλημα κατάχρησης του προγράμματος διαχρονικά από την κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ; Είναι πρόβλημα κατάχρησης και εκείνο που πρέπει να εξεταστεί είναι κατά πόσον υπάρχει διαπλοκή και διαφθορά για να γίνεται αυτή η κατάχρηση του προγράμματος. Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος με το θέμα των πολιτογραφήσεων.

Να ξεκαθαρίσω ακόμα μια φορά: Δεν εκτίθεται η Κυπριακή Δημοκρατία διεθνώς. Εκτίθεται ο Νίκος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ. Είναι επικίνδυνο, πάρα πολύ επικίνδυνο, να θεωρούν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είναι το κράτος, να ταυτίζουν τον εαυτό τους με το κράτος.

Άντρος Κυπριανού: Το Προεδρικό Προσπαθεί Να Ελέγξει Την Κοινή Γνώμη Στο  Κυπριακό

Το ΑΚΕΛ απαιτεί πλήρη διερεύνηση. Πώς θα γίνει διερεύνηση;

Λέει ο Πρόεδρος θα αναθέσει στον Γενικό Εισαγγελέα… Δεν έχουμε πρόβλημα με τον Γ. Εισαγγελέα ως άτομο. Πρέπει να εξεταστεί όμως: Το δικηγορικό του γραφείο είχε εκδώσει διαβατήρια; Αν ναι, θα ελέγξει τον εαυτό του ο Γ. Εισαγγελέας; Κατά δεύτερον, ήταν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου όταν γίνονταν πολιτογραφήσεις και λαμβάνονταν αποφάσεις; Θα ελέγξει τον εαυτό του ως μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου; Θα ελέγξει το Υπουργικό Συμβούλιο που τον διόρισε;
Όλα αυτά είναι ερωτήματα στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις.

Το πρωτοφανές είναι ότι εκτός από τη μετατόπιση της διερεύνησης στο θέμα της διαρροής εγγράφων, η κυβέρνηση έβγαλε διατάγματα για τη Βουλή…
Τέτοιες ενέργειες ούτε καν η πραξικοπηματική κυβέρνηση διανοήθηκε ότι μπορούσε να κάνει. Παραβιάζοντας το Σύνταγμα δόθηκαν οδηγίες να διεξαχθούν έρευνες ενάντια σε μέλη της Βουλής. Ο κ. Νεοφύτου δαχτυλόδειξε 18 πιθανούς ύποπτους βουλευτές! Πράγμα απαράδεκτο από πλευράς του ηγέτη του ΔΗΣΥ. Υπάρχει νομολογία του Ανωτάτου που προστατεύει και κατοχυρώνει τη Βουλή έναντι της όποιας άλλης εξουσίας. Η Βουλή είναι μια από τις τρεις εξουσίες που αντλεί μάλιστα τη δύναμή της από τη λαϊκή κυριαρχία. Υπάρχει διάκριση εξουσιών. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, να δίνει οδηγίες στην Αστυνομία να πηγαίνει στη Βουλή για έρευνες. Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό αυτών των ενεργειών. Πρόκειται για προσπάθεια της κυβέρνησης να βελτιώσει την επικοινωνιακή της εικόνα στο εσωτερικό, αδιαφορώντας για τη ζημιά στην ομαλή λειτουργία του κράτους.

Θεωρείτε και ολίσθημα της Νομικής Υπηρεσίας που έδωσε σχετικές οδηγίες;
Αν η Νομική Υπηρεσία έδωσε τέτοιες οδηγίες, ναι, θεωρώ ότι πρόκειται για ολίσθημα. Θα έπρεπε να είχαν δει καλύτερα τη νομολογία. Υπάρχει το προηγούμενο του πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Γεώργιου Γεωργίου. Το Ανώτατο αποφάνθηκε ότι δεν μπορούσε να ανακριθεί χωρίς να αρθεί η βουλευτική του ασυλία, γιατί παραβιάζεται η ασυλία της Βουλής.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.