Άντρος Κυπριανού: «Μόνο με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα αναχαιτιστεί η τουρκική επιθετικότητα»

Μόνο με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα αναχαιτιστεί η τουρκική επιθετικότητα, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το παρατεταμένο αδιέξοδο, το οποίο έχει προκύψει μετά από τις συνομιλίες του Κραν Μοντάνα έχει δημιουργήσει τέτοια δεδομένα τα οποία δυσκολεύουν και δυσχεραίνουν την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και από την άλλη επιχειρούν να αλλοιώσουν το συμφωνημένο πλαίσιο της λύσης.

Ο κ. Κυπριανού κατήγγειλε «με όλη τη δύναμη της ψυχής μας», όπως είπε, «τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας. Αυτές οι ενέργειες είναι πάρα πολύ προκλητικές, δείχνουν την επιθετικότητα της Τουρκίας και προκαλούν τεράστια προβλήματα σε ό,τι αφορά την προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο τη λύση στο Κυπριακό».

Δεν σας κρύβω ότι ανησυχούμε ακόμα περισσότερο από το πώς εξελίσσονται τα πράγματα το τελευταίο διάστημα, είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι το παρατεταμένο αδιέξοδο το οποίο έχει προκύψει μετά από το Κραν Μοντάνα έχει δημιουργήσει δεδομένα τέτοια τα οποία από τη μια δυσκολεύουν και δυσχεραίνουν την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και από την άλλη επιχειρούν να αλλοιώσουν του συμφωνημένο πλαίσιο της λύσης.

Είπε ότι έχει τεράστια σημασία να συνειδητοποιήσουμε όλοι τους κινδύνους που υπάρχουν και ελλοχεύουν σε βάρος της Κύπρου και του συνόλου του κυπριακού λαού και να καταλάβουμε ότι η προσοχή μας θα πρέπει να εστιαστεί στο πώς επαναρχίζουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Συμφώνησε με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι αν θέλουμε να είμαστε πειστικοί, αν θέλουμε να διατηρούμε την αξιοπιστία μας όταν απευθυνόμαστε στη διεθνή κοινότητα, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το ποιο είναι το πλαίσιο στη βάση του οποίου διεκδικούμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι «η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ερμηνεύεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που προνοούν συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μια κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια», ανέφερε.

Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι υποχρέωση και των δύο ηγετών να επικεντρωθούν στο πώς επαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε.

Λυπούμαι να παρατηρήσω, είπε, ότι η εικόνα τουλάχιστον την οποία εμείς προσλαμβάνουμε από δημόσιες τοποθετήσεις που γίνονται και από τον κ. Ακιντζί αλλά δυστυχώς και από τη δική μας πλευρά, ενδιαφέρονται περισσότερο πώς θα παρουσιαστεί μια εικόνα θετική αντί για την ουσία που είναι ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Συνεχίζοντας, είπε ότι “ανησυχούμε γιατί κάθε μέρα που περνά με την προσπάθεια επιβολής των τετελεσμένων από την Τουρκία, με την περαιτέρω αύξηση βαθμού δυσκολίας επανέναρξης των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, θεωρούμε ότι κάθε μέρα διολισθαίνουμε προς την οριστική διχοτόμηση, η οποία θα είναι η αφετηρία για νέα δεινά για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό”.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε περαιτέρω ότι αν και έγιναν διεργασίες, δεν έχει πειστεί ότι έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. “Αυτό θα περιμένουμε να το δούμε από τις ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις που θα γίνουν από πλευράς του ΓΓ”, σημείωσε.

Ο ΓΓ ήταν σαφής μετά το Κραν Μοντάνα, στην έκθεσή του το Σεπτέμβριο 2017. Εβαλε τρεις προϋποθέσεις. Η πιο σημαντική, κατά την άποψή μου, ανέφερε, είναι ότι πρέπει να πεισθεί ότι υπάρχει η πολιτική βούληση αυτή τη φορά να πάμε μέχρι τέλους.
«Αλλά εφόσον ο κ. Ακιντζί απαιτεί να μπει ο όρος του για μια θετική ψήφο παντού, να βάλουμε και εμείς τη ρητή αναφορά για κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεων», είπε.

Δεν γίνεται να λέμε φραστικά κάτι και ουσιαστικά με τις απαιτήσεις τις οποίες προτάσσουμε και εμείς να κινούμαστε προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, δήλωσε

Εάν δημιουργηθούν προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων δεν θα μπορέσει η Τουρκία να συνεχίσει τις προκλήσεις της, είπε.

Σε ερώτηση αν έχει τεθεί από την ε/κ πλευρά το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι έτσι «μας έχει λεχθεί στο Εθνικό Συμβούλιο. Το αν εσείς ξέρετε κάτι διαφορετικό…»

Σε ερώτηση αν έχουν ενημερωθεί από τον Πρόεδρο για το ποια θα είναι η αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Κυπριανού παρέπεμψε στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

«Επαναλαμβάνω την ανησυχία του ΑΚΕΛ για τις εξελίξεις όπως διαμορφώνονται, για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, η οποία εξελίσσεται πολύ επικίνδυνα και χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτήν την επιθετικότητα.
Μόνο με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα αναχαιτιστεί αυτή η τουρκική επιθετικότητα», κατέληξε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.