Θετική χαρακτήρισε την απόφαση του Σ.Α για την Αμμόχωστο ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ ο οποίος τονίζει ταυτόχρονα ότι τα Η.Ε έχουν μεγάλο ρόλο ως προς την εφαρμογή αυτών των ψηφισμάτων.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Άντρος Κυπριανού τόνισε ότι πρέπει να προβληματίσει όλους ότι ενώ η Τουρκία προβαίνει σε τέτοιες προκλητικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν υπάρχει ικανοποιητική στήριξη από μέρους της διεθνούς κοινότητας.

Αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις που είχε στις Βρυξέλλες ο κύριος Κυπριανού είπε ότι έχουμε πρόβλημα, αφού ενώ διαπιστώνεται το δίκαιο του αγώνα της Κύπρου, δεν διαφαίνεται να υπάρχει δυνατότητα τέτοιας παρέμβασης που να συμβάλει στο να αρθεί το αδιέξοδο.

Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ σημείωσε επίσης ότι μια σειρά από πολιτικές ομάδες εκφράζουν την άποψη ότι το θέμα του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα πρέπει να μείνει παγωμένο, και όχι να διαγραφεί από την λίστα των εκκρεμούντων ζητημάτων. Εκτιμούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί κάποιοι να απαιτήσουν στο τέλος αυτό το θέμα να συζητηθεί.

Ο κύριος Άντρος Κυπριανού σημείωσε ότι την διαγραφή του απευθείας εμπορίου από την λίστα των εκκρεμούντων ζητημάτων, ζήτησε ένας ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και ένας της Νέας Δημοκρατίας και φαίνεται ότι έγινε λάθος χειρισμός.