Άντρος για «πρόσκληση» Αβέρωφ: Όταν δεν καθοδηγείται από επικοινωνιακές ανάγκες, πάντα είμαστε πρόθυμοι

Απάντηση στην δημόσια πρόσκληση του προέδρου του ΔΗΣΥ προς το ΑΚΕΛ για επαφές γύρω από το Κυπριακό, έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος ο οποίος χαρακτήρισε «εκπληκτικό» τον τρόπο πρόσκληση του και άφησε να νοηθεί ότι αυτή έγινε από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ για καθαρά επικοινωνιακούς σκοπούς.

«Του απαντώ με τον ίδιο τρόπο λέγοντας το αυτονόητο. Το ΑΚΕΛ ουδέποτε αρνήθηκε να συναντηθεί με τον οποιοδήποτε με στόχο να προωθήσει τα εθνικά συμφέροντα. Φτάνει αυτός να είναι ειλικρινής και συνεπής. Να μην καθοδηγείται από ευκαιριακές ή επικοινωνιακές ανάγκες.»

«Λέγοντας αυτά παραμένουμε στη διάθεση του Προέδρου του ΔΗΣΥ. Ξέρει πως να επικοινωνήσει μαζί μας για να διευθετηθεί μια συνάντηση».

«Κατανοεί και στηρίζει«  αποκεντρωμένη Ομοσπονδία

Θέλω να απαλλαχτώ από την τουρκική κατοχή, τα κατοχικά στρατεύματα, τις καταραμένες συνθήκες εγγυήσεων του ’60, να πάρω εδάφη πίσω, τη Μόρφου, τα Βαρώσια και άλλες περιοχές, θέλω μια δίκαιη διευθέτηση του περιουσιακού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας πως «για να τα πάρω όλα αυτά, χρειάζεται να δώσω στους Τουρκοκύπριους την πολιτική ισότητα».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απηύθυνε πρόσκληση προς την ηγεσία του ΑΚΕΛ «να συναντηθούμε σύντομα, να μιλήσουμε για το μέλλον του τόπου, γιατί εθνική προτεραιότητα είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας να απαλλαχτούμε από την τουρκική κατοχή».

Ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος είχε σήμερα συναντήσεις με Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, Στίβεν Λίλι, και την Πρέσβειρα της Ολλανδίας, Elke Merks – Schaapveld, επεσήμανε σε δηλώσεις του πως «εμείς χαιρετίζουμε το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα. Εμείς βλέπουμε θετικά το ότι χώρες  -μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενδιαφέρονται για το Κυπριακό. Αυτό είναι πάρα πολύ θετικό γιατί χωρίς το διεθνές ενδιαφέρον δεν μπορεί ποτέ να λυθεί το Κυπριακό».

Είπε ακόμη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, πως «είμαστε θετικοί, θετικότατοι, να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό. Το πρόβλημα είναι να περνά ο χρόνος και να χρειαστούν χρόνια και άλλες δεκαετίες για την επίλυση του Κυπριακού». «Ύστερα από 47 χρόνια αδιέξοδα, το να ακούω φωνές που ανησυχούν μπας και λυθεί το συντομότερο δυνατό το κυπριακό, εμένα δεν με βρίσκουν σύμφωνο», ανέφερε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως θέλει για οποιοδήποτε θέμα ν’ ακούει τι θέλουμε και πως μπορούμε να το πετύχουμε. «Κουράστηκα στην πολιτική εδώ και δεκαετίες για όλα τα ζητήματα, από το Κυπριακό μέχρι την οικονομία, μέχρι εσωτερικά ζητήματα ν’ ακούω από το πρωί μέχρι το βράδυ το τι δεν θέλουμε. Δεν είναι λύση στο πρόβλημα με το να επαναλαμβάνουμε καθημερινά τι δεν θέλουμε», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «δεν λύνεται κανένα πρόβλημα με το να απορρίπτουμε πάντα οποιεσδήποτε ιδέες ή απόψεις στην προσπάθεια της επίλυσης ενός προβλήματος. Και για αυτό το ζήτημα, ξέρω ως Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και ως Συναγερμός, τι θέλω για το Κυπριακό».

«Θέλω να απαλλαχτώ από την τουρκική κατοχή. Θέλω ν’ απαλλαχτώ από τα κατοχικά στρατεύματα. Θέλω ν’ απαλλαχτώ από τις καταραμένες συνθήκες εγγυήσεων του ’60. Θέλω να πάρω εδάφη πίσω, τη Μόρφου, τα Βαρώσια και άλλες περιοχές. Θέλω μια δίκαιη διευθέτηση του περιουσιακού», είπε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας πως «για να τα πάρω όλα αυτά, χρειάζεται να δώσω στους Τουρκοκύπριους την πολιτική ισότητα».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως κατανόησε και στήριξε την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για να σπάσουμε το αδιέξοδο, με την αποκεντρωμένη Ομοσπονδία.

«Λέχθηκαν και δεν διαφωνώ, πως πολλές εξουσίες στην κεντρική κυβέρνηση κάνουν το κράτος μη λειτουργικό. Γι’ αυτό και ακούστηκε η σωστή και σοφή θέση για αποκεντρωμένη Ομοσπονδία», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως αυτό που δεν μπορεί να δεχτεί είναι «από τη μια όταν υπάρχουν πολλές εξουσίες στην κεντρική κυβέρνηση, να λέμε και να απορρίπτουμε ότι αυτό θα είναι ένα μη λειτουργικό μόρφωμα και όταν πάμε να συζητούμε για αποκεντρωμένη Ομοσπονδία και πάλι να την απορρίπτουμε γιατί έχει συνομοσπονδιακά δήθεν στοιχεία».

«Επιτέλους σ’ αυτόν τον τόπο πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Διαφορετικά, τ’ αδιέξοδα θα παραμένουν και τα εθνικά προβλήματα θα πολλαπλασιάζονται», ανέφερε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως θέλει να στείλει πρόσκληση και να κάνει έκκληση προς στη ηγεσία του ΑΚΕΛ «να συναντηθούμε σύντομα, να μιλήσουμε για το μέλλον του τόπου, γιατί εθνική προτεραιότητα είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας να απαλλαχτούμε από την τουρκική κατοχή».

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που ο τόπος αντιμετωπίζει. Ανοιχτός για συναντήσεις είμαι με όλες τις πολιτικές ηγεσίες που μοιράζονται τις ίδιες έγνοιες κι ανησυχίες, για να δούμε επιτέλους επανενωμένο τον τόπο μας στο συμφωνημένο πλαίσιο της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος», κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy