Άντζελα ΝΤΕΙΒΙΣ (1944 – )

Αµερικανίδα κοινωνιολόγος, παιδαγωγός, συγγραφέας, ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωµάτων και του διεθνούς κοµµουνιστικού κινήµατος, γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1944 στο Μπέρµιγχαµ της Αλαµπάµα.

Νεαρή η Άντζελα έγινε µέλος του µαρξιστικού κύκλου στο σχολείο της. Σηµαντική επίδραση στις πολιτικές και ιδεολογικές της θέσεις άσκησε ο Μαρκούζε, τον οποίο γνώρισε στις διαδηλώσεις κατά την περίοδο της κρίσης στην Καραϊβική το 1961. Συνέχισε τις σπουδές της στη Γαλλία και ∆υτική Γερµανία, όπου είχε ενεργό δράση στη Σοσιαλιστική Ένωση Γερµανών Φοιτητών.

Η ριζοσπαστικοποίηση του Κινήµατος για τα πολιτικά δικαιώµατα αλλά και η αυξανόµενη ακροδεξιά ρατσιστική βία της Κου Κλουξ Κλαν στις ΗΠΑ την ώθησαν να επαναπατριστεί. Με την επιστροφή της η Άντζελα γίνεται µέλος του Κοµµουνιστικού Κόµµατος των ΗΠΑ. Άρχισε να παραδίδει µαθήµατα στο Πανεπιστήµιο της Καλιφόρνιας, αλλά εκδιώχθηκε αµέσως µετά από οδηγίες του τότε Κυβερνήτη της Πολιτείας και µετέπειτα Προέδρου της χώρας, Ρόναλντ Ρέιγκαν, γιατί ήταν κοµµουνίστρια.

Μετά από ένα ένοπλο επεισόδιο σε αίθουσα δικαστηρίου για την απελευθέρωση τριών κρατούµενων που ανήκαν στην οργάνωση «Μαύροι Πάνθηρες», οι Αρχές κατηγόρησαν την Ντέιβις για συνωµοσία, σύλληψη οµήρων και δολοφονία. Συνελήφθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου κατέφυγε και κρατήθηκε στην αποµόνωση Η σύλληψή της προκάλεσε την οργίλη αντίδραση της διεθνούς κοινής γνώµης. Μετά από 18 µήνες κράτησης οι διωκτικές Αρχές δεν µπόρεσαν να αποδείξουν τη συµµετοχή της στα επεισόδια για τα οποία την κατηγορούσαν.

Με την απελευθέρωσή της εκλέγεται µέλος της Κ.Ε. του ΚΚ ΗΠΑ και στις εκλογές του 1980 και 1984 διεκδίκησε τη θέση του αντιπροέδρου, όταν ο τότε Γ.Γ. του ΚΚ ΗΠΑ, Γκας Χολ, ήταν υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ. Στη συνέχεια αφιερώθηκε στον αγώνα για τα δικαιώµατα των γυναικών και των φυλακισµένων, ενάντια στην οµοφοβία και για την κατάργηση της θανατικής ποινής. Σήµερα είναι καθηγήτρια Ιστορίας της Ανάπτυξης της Νοηµοσύνης και Φεµινιστικών Σπουδών στο Πανεπιστήµιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Κρουζ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.