«Ανύπαντρη Κύπρος»: Ψάχνουν ημερομηνίες με το…κερί τα ζευγάρια που ανέβαλλαν γάμουςΟ ένας μετά τον άλλο συνεχίζουν να αναβάλλονται οι γάμοι και οι βαφτίσεις ως αποτέλεσμα της αμφιβολίας που υπάρχει γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού και κατά πόσο θα επιστρέψουμε μελλοντικά σε ένα νέο lockdown.

Ήδη εκατοντάδες γάμοι έχουν αναβληθεί τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο-Μαϊο ενώ την ίδια πορεία φαίνεται πως παίρνουν και οι γάμοι της τριμηνίας του καλοκαιριού, αφού εκτός από την αμφιβολία για την εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού, τα μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, δημιουργούν πονοκέφαλο στους μελλόνυμφους αλλά και σε όσους συμβάλλουν στην πραγματοποίηση ενός γάμου, δηλαδή των επιχειρηματιών κέντρων δεξίωσης, φωτογράφους, διοργανωτές γάμων ακόμα και..ιερωμένων.

Όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι επιδημιολόγοι, πρέπει να ξεχάσουμε την πραγματοποίηση των γάμων όπως τους γνωρίζαμε αφού ελλοχεύουν κίνδυνοι για ομαδική διασπορά του ιού στην κοινότητα. Και αυτό λόγω του μέγεθος των κυπριακών γάμων και τη μάζα κόσμου που προσκαλείται σε αυτούς.

Πονοκέφαλος στους επιχειρηματίες χώρων δεξιώσεων

Ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, επεσήμανε ότι σε πρώτο χρόνο, οι χειραψίες, τα φιλιά αλλά και η χρήση της ίδια λαβίδας για σερβίρισμα πρέπει να θεωρούνται απαγορευμένα. Δηλαδή σημαίνει το τέλος του μπουφέ και την εξεύρεση διαφορετικού τρόπου διάθεσης του φαγητού.

Οι ιδιοκτήτες κέντρων δεξιώσεων έχουν ήδη ξεκινήσει να καταστρώνουν εναλλακτικούς τρόπους διεξαγωγής του δείπνου.

Ανάμεσα στις επιλογές είναι το σερβίρισμα των καλεσμένων από σερβιτόρους κάτι που θα σήμαινε μεγαλύτερο όγκο προσωπικού από τους επιχειρηματίες κάτι που θα σήμαινε…αύξηση των εξόδων τους.

Αυτό βέβαια θα έχει αλυσιδωτές συνέπειες για τους μελλόνυμφους οι οποίοι στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να επωμιστούν τα επιπλέον έξοδα ή θα αναγκαστούν να μειώσουν τον όγκο των καλεσμένων τους.

Την ίδια ώρα, πολλοί επιχειρηματίες βρίσκονται εγκλωβισμένοι ανάμεσα στα μέτρα γιατί δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους δεξιώσης αλλά μόνο εσωτερικούς. Συνεπώς δεν μπορούν να ξέρουν μετά βεβαιότητας πότε θα μπορούν να διαθέσουν τους χώρους τους για δεξιώσεις.

Δεν ξέρουν πότε θα…παντρευτούν

Κάτω από το πρίσμα της περιρρέουσας ατμόσφαιρας και της δυσκολίας εξεύρεσης ημερομηνιών, πολλά ζευγάρια έχουν αναβάλλει την ομορφότερη μέρα της κοινής τους ζωής επ΄ αόριστον καθότι ο κίνδυνος ενός αποτυχημένου γάμου είναι ορατός και είναι κάτι που θέλουν να αποφύγουν. Ταυτόχρονα έχει καταστεί δύσκολο για πολλούς να βρουν διαθέσιμη ημερομηνία, αφού όλοι προσπαθούν να προλάβουν το Φθινόπωρο προτού έρθει το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας και οι ημερομηνίες έχουν…στερέψει.

Τάσος Αναστάση