Εμμένει στην πολιτική του «φράκτη» ο Υπ. Εσωτερικών Νίκος Νουρής ο οποίος σήκωσε φράκτη συρματομπλέγματος χιλιομέτρων κατά μήκος της Νεκράς Ζώνης, προκειμένου «να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές».
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, δηλώνει έτοιμος να σηκώσει τον φράκτη στην Πράσινη Γραμμή, αν σταματήσουν οι ροές από τα κατεχόμενα.
Την ίδια ώρα, κινδυνολογεί κάνοντας λόγο για «διαφαινόμενο μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Κύπρος, δηλαδή την έλευση μεταναστών από τα κατεχόμενα μέσω των σημείων ελέγχων», γι’ αυτό και δηλώνει πως δεν κάνει πίσω με την απόφασή του να μην επιτραπεί σε τρεις Καμερινέζους να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές.
Στη συνέντευξη του ο Υπουργός, ανάφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το θέμα της διέλευσης δια της θαλάσσης στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ώστε η ΕΕ να δώσει πολιτική στήριξη στην υπηρεσία Frontex για επιτήρηση των νότιων παραλιών της Τουρκίας, «απ’ όπου έχουμε τον καθημερινό σχεδόν απόπλου μεταναστών». Μάλιστα το θέσαμε αυτό ως όρο για να συναινέσουμε στη νέα μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, αναφέρει στη συνέντευξη του.
Αναφερόμενος στους εικονικούς γάμους, ο κ. Νουρής δήλωσε στο Φιλελεύθερο πως το 2017 με το 2019 καταγράφηκαν 4.000 εικονικεί γάμοι. «Μετά την αλλαγή της νομοθεσίας αυξήθηκαν οι ποινές και προειδοποιήθηκαν οι δήμοι. Όπως σημειώνει, αμέσως σταμάτησαν οι εικονικοί γάμοι, ενώ αναγκάστηκα και αφαίρεσα την εξουσία τέλεσης πολιτικών γάμων από έναν δήμο που δεν συμμορφώθηκε».
Όσον αφορά τους εικονικούς φοιτητές, ο υπουργός είπε πως νεταξύ 2017-’19, υπέβαλαν αίτηση ασύλου 3.214 φοιτητές και 2.239 τέλεσαν εικονικό γάμο. Δηλαδή σε δύο χρόνια 5.500 πρόσωπα που ήρθαν ως φοιτητές, κατέληξαν αιτητές ασύλου. Αλλάξαμε τα κριτήρια και σταμάτησε το φαινόμενο.
Σε σχέση με τις διελέυσεις από τη θάλασσα, αναφέρθηκε στη συμφωνία με τον Λίβανο για επιστροφές μεταναστών αλλά και στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς της τουρκικής ακταιωρούς που πυροβόλησε κατά του σκάφους της Λιμενικής που περιπολούσε την περιοχή.
Δύο κατηγορίες μεταναστών
Όπως δήλωσε στο Φιλελεύθερο, η πολιτική της κυβέρνησης χωρίζει τους μετανάστες σε δύο κατηγορίες: Στους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες.
«Έτσι, σύμφωνα με την πολιτική μας, καθιερώσαμε μια λίστα με 28 ασφαλείς χώρες και όποιος έρχεται από αυτές ως μετανάστης, η αίτησή του θα θεωρείται προδήλως αβάσιμη και θα εξεταστεί με συνοπτικές διαδικασίες εντός 10 ημερών. Επίσης έχει δικαίωμα σε 15 μέρες να πάει στο Δικαστήριο και αν αποτύχει, κηρύσσεται ανεπιθύμητος μετανάστης και επιστρέφει στη χώρα του».
Σήμερα αυτός που κηρύσσεται ανεπιθύμητος πάει σε κέντρο κράτησης, πρόσθεσε.
Ίδρυση δομών
Αναφερθείς στους χώρους κράτησης των προσφύγων, είπε πως αυτοί είναι περιορισμένοι γι’ αυτό και το ΥΠΕΣ θα προχωρήσει με την ίδρυση δομής, τις Λίμνες στη Μεννόγεια.
«Το πρώτο εξάμηνο φέτος εκδώσαμε 5.555 απορρίψεις αιτήσεων ασύλου και λόγω έλλειψης χώρων, από αυτούς έφυγαν μόνο 177. Γι’ αυτό ζητούμε από την ΕΕ να κάνει συμφωνίες επιστροφής ώστε να επιστρέφουμε όσους απορρίπτονται οι αιτήσεις τους. Να πω ένα παράδειγμα: Έχει πέντε μήνες που έχουμε 447 Πακιστανούς που αποδέχθηκαν εθελοντικά να επιστρέψουν στη χώρα τους, αλλά επειδή δεν έχουμε διμερή συμφωνία με το Πακιστάν, δεν μπορούν να φύγουν».
Εμείς ως Κύπρος, λέει στη συνέντευξη του ο κ. Νουρής, προχωρήσαμε πρόσφατα στη σύναψη δύο σημαντικών συμφωνιών, μια με την Γερμανία και μια με την Ελβετία, όπου: Με την Γερμανία η συμφωνία προβλέπει την αποδοχή μετεγκατάστασης προσφύγων. Δηλαδή συμφωνήσαμε όπως για τρεις συγκεκριμένες χώρες που δεν θέλω να κατονομάσω, όπου θα έρχονται αεροπλάνα από τη Γερμανία στην Κύπρο, θα παραλαμβάνουν μετανάστες σε συνεργασία με τη Frontex και θα τους μεταφέρουν στις χώρες τους. Με την Ελβετία συμφωνήσαμε να συνδράμει με οικονομική βοήθεια 10 εκατομμυρίων ευρώ για θέματα υποδομών ασύλου.
