Ανυπόφορη η καθημερινότητα που βιώνουν οι συνοικίες της πόλης

Του Χρήστου Χαραλάμπους

 

Οχληρές επαγγελματικές δράσεις και συμπεριφορές διαταράσσουν τη ζωή των κατοίκων και δημιουργούν κινδύνους στη διακίνηση πεζών και οχημάτων

 

Μια αφόρητη όσο και επικίνδυνη καθημερινότητα βιώνουν οι κάτοικοι αλλά και όσοι διακινούνται στην περιοχή που αποτελεί τα σύνορα των συνοικιών Αγίου Ιωάννη και Ομονοίας, ιδιαίτερα στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Φιλολάου – Λυκούργου Λογοθετίδη – Άριστου Καμπάνη και Τσακάλωφ, στα δυτικά της κεντρικής οδού Βασιλέως Παύλου.

Μια κατοικημένη περιοχή που περιβάλλεται από μεγάλο αριθμό συνεργείων αυτοκινήτων, επιδιόρθωσης και αλλαγής ελαστικών και διάφορα άλλα εργαστήρια και επαγγελματικά υποστατικά, τα οποία όχι μόνο προκαλούν οχληρία, αλλά δημιουργούν και κινδύνους με την ανεύθυνη και αυθαίρετη σε πολλές περιπτώσεις χρήση των δημοσίων χώρων.

Δρόμοι στους οποίους συχνά ρέουν μηχανέλαια και άλλα υλικά από τα παρακείμενα επαγγελματικά υποστατικά, πεζοδρόμια (όπου υπάρχουν ή δεν είναι φαγωμένα από το χρόνο και τις καιρικές συνθήκες) γεμάτα με άχρηστα αντικείμενα και ακινητοποιημένα οχήματα, εξαρτήματα ή εργαλεία και υλικά αποτελούν ένα μικρό μόνο δείγμα της εικόνας που παρουσιάζει αυτή η κεντρική περιοχή της πόλης. Μια εικόνα που φέρνει στο νου περιοχές πόλεων τριτοκοσμικών χωρών, όπου η μέριμνα για την ποιότητα ζωής είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Τα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν σε αυτή την περιοχή (και δυστυχώς δεν είναι η μόνη) θεωρείται από τον κόσμο που βιώνει αυτή την κατάσταση ότι αναιρούν τις όποιες εξαγγελίες προγραμμάτων για αναβάθμιση των συνοικιών της πόλης και επιπλέον αποδεικνύουν και την ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα της 24ωρης Υπηρεσίας Παρέμβασης που δημιούργησε πριν από ένα περίπου χρόνο ο Δήμος Λεμεσού με σκοπό την επίλυση καθημερινών προβλημάτων που απασχολούν τους δημότες.

«Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή και στόχος μας είναι τα συνεργεία του δήμου να επιλαμβάνονται με άμεση παρέμβαση θέματα της πόλης μας και να  προλαβαίνουν τον δημότη…» είχε δηλώσει ο ίδιος ο δήμαρχος ανακοινώνοντας την έναρξη λειτουργίας της Υπηρεσίας. Αυτό όμως που γίνεται στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την οδό Φιλολάου κάθε άλλο παρά ταυτίζεται με την πολιτική που επικαλείται ο δήμος για «εξυπηρέτηση των δημοτών και αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής στις συνοικίες». Κι αυτό αποδεικνύεται μέσα από την απαξιωτική αντιμετώπιση που τυγχάνουν οι δημότες από τον δήμο όταν καλείται να επιληφθεί σοβαρών προβλημάτων της καθημερινότητας.

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής αποτάθηκαν και στην Αστυνομία, επισημαίνοντας τους κίνδυνους που υπάρχουν από τα καθημερινά ανεξέλεγκτα παρκαρίσματα οχημάτων στα πεζοδρόμια που δεν επιτρέπουν την ασφαλή διέλευση από διασταυρώσεις αλλά και τη διακίνηση των πεζών.

«Στις διασταυρώσεις θα πρέπει να βγεις στη μέση του δρόμου για να δεις αν έρχεται αυτοκίνητο από την άλλη κατεύθυνση», όπως χαρακτηριστικά μας ανέφεραν οι κάτοικοι, επισημαίνοντας ότι σχεδόν καθημερινά σημειώνονται ατυχήματα. Από την Τροχαία, όπως μας λένε, τους διαβεβαιώσαν ότι υποδείχθηκε στο δήμο το σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας που δημιουργείται και ζητήθηκε να ληφθούν μέτρα. Φαίνεται όμως ότι ο δήμος ούτε τους κατοίκους ούτε την Τροχαία λαμβάνει υπόψη, αφού το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται.

Επανειλημμένα οι κάτοικοι επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με τον δήμαρχο και τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες σε μια προσπάθεια να πείσουν για τη σοβαρότητα των προβλημάτων που ταλανίζουν την περιοχή, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού «είτε δεν βγαίνει κανένας στα τηλέφωνα, είτε μας παραπέμπουν από τη μια υπηρεσία στην άλλη χωρίς να βρίσκουμε άκρη», όπως αναφέρουν. «Νιώθουμε σαν να ζούμε σε μια παραγκούπολη», λένε και βλέπεις στην έκφρασή τους το θυμό να ξεχειλίζει, καθώς αναζητούν το δίκιο τους χωρίς όμως να το βρίσκουν.

Τον περασμένο Δεκέμβριο αποτάθηκαν με μια εκτενή επιστολή προς τον ίδιο τον δήμαρχο, κάνοντας λεπτομερή περιγραφή των προβλημάτων που πνίγουν την  περιοχή, καθιστώντας την τριτοκοσμική και επικίνδυνη, εκφράζοντας την έντονη αγανάκτησή τους για την αδιαφορία που επιδεικνύεται.

«Στις προεκλογικές και τις μετεκλογικές εξαγγελίες σας είχατε υποσχεθεί ότι θα δείτε και τις υποβαθμισμένες  περιοχές, αλλά δυστυχώς μείνατε μόνο στις εξαγγελίες», αναφέρουν στην επιστολή τους προς τον κ. Νικολαΐδη, την οποία κατέθεσαν μέσω δημοτικού συμβούλου, αλλά και πάλι «ούτε φωνή ούτε ακρόαση», αν και έχουν περάσει τέσσερις μήνες.

Χρήστος Χαραλάμπους

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.