Έφτασαν στο όριό τους οι κάτοικοι του Παλαιομετόχου, αφού εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα υγείας και διαβίωσης λόγω των παράνομων χοιροτροφείων που υπάρχουν στην περιοχή.

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα εντείνεται, με την κατάσταση να είναι ανυπόφορη, αφού ειδικά το καλοκαίρι, όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, αναγκάζονται να είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους λόγω της έντονης δυσοσμίας.

Όπως δήλωσε ο κοινοτάρχης Παλαιομετόχου κατά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται λόγω των παράνομων κτηνοτροφικών υποστατικών και ειδικά των χοιροστασίων. Επεσήμανε ότι δεν υπάρχει χοιροτροφική ζώνη στην περιοχή, ωστόσο λειτουργούν 5 χοιροστάσια. Επίσης, ανέφερε ότι στο σύνολο των κτηνοτροφικών υποστατικών μόνο μερικά είναι αδειούχα. Ακόμα και αδειούχα, δεν τηρούν τους όρους που προβλέπει η νομοθεσία.

Σημείωσε ότι η δυσοσμία και οχληρία τα τελευταία χρόνια είναι ανυπόφορη και κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να αναλάβουν τις ευθύνες τους ελέγχοντας όλα τα κτηνοτροφικά και χοιροτροφικά υποστατικά και εντοπίζοντας τις παρανομίες να αναλάβουν τα αναγκαία μέτρα. Ζήτησε όπως τα υποστατικά μετακινηθούν σε περιοχές που δεν θα προκαλούν οχληρία.

Επίσης, όπως ανέφερε, κατά καιρούς τα Υπουργικά Συμβούλια αρνούνταν να δώσουν πολεοδομικές άδειες κατά παρέκκλιση, ωστόσο από το 2015 η κυβέρνηση τα αδειοδότησε, ενώ υπήρχαν και διατάγματα κατεδάφισης υποστατικών τα οποία δεν υλοποιήθηκαν.

Στην τοποθέτησή της η ομάδα των επηρεαζόμενων σημείωσε πως αυτό που τους εκνευρίζει περισσότερο είναι ότι παρά το γεγονός ότι τα υποστατικά είναι παράνομα, έχουν το θράσος να ζητούν και επέκταση των χοιροτροφικών τους μονάδων.

Επεσήμαναν επίσης ότι μέχρι σήμερα ουδέποτε έχουν υλοποιηθεί τα διατάγματα κατεδάφισης που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο. Πρόσθεσαν πως εδώ και αρκετά χρόνια είχαν αποστείλει επιστολές προς τους αρμόδιους για την επίλυση του προβλήματος, τα οποία είπαν πως θα εξετάσουν το ζήτημα και θα τους ενημερώσουν. Παρ’ όλα αυτά ακόμα αναμένουν…

Η ομάδα επηρεαζόμενων εξήγησε ότι η κατάσταση είναι ανυπόφορη, καθώς δεν μπορούν να βγουν έξω από τα σπίτια τους, αφού ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες αναγκάζονται να κλείνονται μέσα στα σπίτια τους. Όπως σημείωσαν, έχει αναπόφευκτα επηρεαστεί η ποιότητα διαβίωσής τους, γι’ αυτό απαιτούν την εφαρμογή του νόμου, ώστε να αναπνέουν καθαρό αέρα.

Γιάννης Κακαρής