Ανυπόστατες οι αναφορές βουλευτών για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, λέει ο Υπουργός Υγείας

ΓΤΠ – ΓεΣΥ – Απαντήσεις σε ερωτήματα πολιτών για το ΓεΣΥ από τον Υπουργό Υγείας Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία, Κύπρος Ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου απαντά σε ερωτήματα πολιτών με θέμα «ΓεΣΥ: Οι 4 πρώτοι μήνες και τα επόμενα βήματα» κατά τη διάρκεια ζωντανής σύνδεσης μέσω του facebook // PIO – General Healthcare System – Answers to citizens’ questions on General Healthcare System by the Minister of Health Press and Information Office, Lefkosia, Cyprus The Minister of Health, Mr Constantinos Ioannou, answers citizens’ questions on the “General Healthcare System: The first four months and next steps”, during a live facebook streaming.


Ως ανυπόστατες και παραπλανητικές χαρακτήρισε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναφορές βουλευτών σχετικά με την εφαρμογή του ΓεΣΥ στο πλαίσιο της συζήτησης ενώπιον της Ολομέλειας για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως το ΓεΣΥ άρχισε τη λειτουργία του πριν έξι μήνες, προσθέτοντας πως το σύστημα αναβαθμίζεται συνεχώς και η πορεία του μέχρι στιγμής έχει θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την κοινωνία.

Χαρακτηρίζοντας ως «κινδυνολογία» τα όσα λέγονται τις τελευταίες μέρες από συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα σχετικά με την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων είναι μια εξίσου μεγάλη και σημαντική μεταρρύθμιση, που εφαρμόζεται ανεξάρτητα και παράλληλα με το ΓεΣΥ.

«Τα όποια προβλήματα πιθανόν να υπάρχουν στη διαδικασία αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, δεν πρέπει να τυγχάνουν κομματικής εκμετάλλευσης και να συνδέονται με την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ», ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Ιωάννου.

Απέρριψε επίσης «κατηγορηματικά» τις τοποθετήσεις βουλευτών ότι η κυβέρνηση δεν επενδύει στα δημόσια νοσηλευτήρια και παρέπεμψε στον κρατικό προϋπολογισμό που βρίσκεται υπό συζήτηση, και συγκεκριμένα στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, που αποτελεί το 10% του συνολικού προϋπολογισμού του κράτους.

«Εγώ θα αρκεστώ να επαναλάβω», ανέφερε, «ότι στον προϋπολογισμό του 2020, περιλαμβάνονται επιπλέον 119 νέες θέσεις λογιστικών, διοικητικών και γραμματειακών λειτουργών, επιπρόσθετα στις 300 νέες θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και γραμματειακού/διοικητικού προσωπικού που δόθηκαν το 2019, ενώ τόσο το κονδύλι για την αγορά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού όσο και εκείνο για τα αναπτυξιακά έργα ήταν αυξημένα ήδη στον Προϋπολογισμό του 2019, και το ίδιο συμβαίνει στον προϋπολογισμό του 2020».

Ο κ. Ιωάννου χαιρέτισε την πρόθεση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη για συζήτηση επί του ΓεΣΥ.

«Παρά τις τακτικές ενημερώσεις που τόσο εγώ προσωπικά όσο και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας πραγματοποιούμε και προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, αλλά και σε εκπροσώπους κομμάτων σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, αναμφίβολα μια τέτοια συνάντηση θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση επιμέρους ζητημάτων που πιθανόν να προβληματίζουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα», είπε ο κ. Ιωάννου, προσθέτοντας πως σε κάθε περίπτωση, ο ΟΑΥ, ως η καθ’ ύλην αρμόδια Αρχή για την υλοποίηση του ΓεΣΥ, βρίσκεται πάντα στη διάθεση οποιουδήποτε επιθυμεί περαιτέρω πληροφόρηση.