Απαλλαγμένες από την οπτική ρύπανση που προκαλούν οι κάδοι σκουπιδιών θα είναι στο εξής οι μεγαλύτερες και πιο πολυσύχναστες παραλιακές περιοχές της Λάρνακας στις οποίες άρχισε η τοποθέτηση υπόγειων κάδων ανακύκλωσης.

Οι εργασίες ξεκίνησαν στις περιοχές Φοινικούδων, Μακένζι και λεωφόρου Τάσου Μητσόπουλου όπου θα τοποθετηθούν συνολικά 64 βυθιζόμενοι κάδοι σε 16 σημεία. Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα μείωσης δημοτικών στερεών απόβλητων παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων και συναφών χώρων μαζικής παραγωγής αποβλήτων, το οποίο υλοποιείται από το Τμήμα Περιβάλλοντος (Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος) και τον Δήμο Λάρνακας.

Η υλοποίηση ξεκίνησε από την ακτή Μακένζι και προσπάθεια είναι με δεδομένο ότι βρισκόμαστε μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου, οι εργασίες να εκτελεστούν όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα και χωρίς πρόκληση οχληρίας. Εκτίμηση των συντελεστών είναι ότι με την εγκατάσταση των κάδων θα επιλυθεί ριζικά το πρόβλημα της οπτικής ρύπανσης που προκαλούν αναπόφευκτα οι υφιστάμενοι πράσινοι κάδοι, καθώς επίσης και το πρόβλημα της δυσοσμίας το οποίο είναι ιδιαίτερα έντονο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης, θα αυξηθεί η ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών που συλλέγονται από παραλιακά κέντρα αναψυχής και ξενοδοχεία μέσω της διαλογής των στερεών απορριμμάτων στην πηγή.

Ο Δήμος Λάρνακας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανδρέα Βύρα, συμμετέχοντας σε αρκετά προγράμματα ανακύκλωσης και σε προγράμματα και δράσεις που αφορούν τη μείωση αποβλήτων, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών.

Τάσος Περδίος