Αόρατη πανδημία για Κύπριους τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Οι θάνατοι στην Κύπρο από καρδιαγγειακή νόσο αποτελούν το 35% των συνολικών θανάτων ετησίως, σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν ακόμα πως είναι εμφανές ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την αόρατη πανδημία, που απειλεί τον Κύπριο πολίτη ανά πάσα στιγμή και σε ανύποπτο χρόνο.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν την Παρασκευή, με αφορμή τη δημιουργία της πρώτης συμμαχίας για την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων «Cardiac Alliance», την οποία εξήγγειλαν το Αρεταίειο Νοσοκομείο, η Φαρμακευτική Εταιρεία Novartis Κύπρου και το Ερευνητικό Κέντρο Biolysis του ΤΕΠΑΚ. Σε ανακοίνωσή τους, οι τρεις φορείς αναφέρουν πως στόχος της «Cardiac Alliance» είναι η συνένωση δυνάμεων σε θέματα έρευνας, τεχνογνωσίας, εμπειρογνωμοσύνης και σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών, για τη θέσπιση Εθνικής Στρατηγικής αναφορικά με την πρόληψη και διαχείριση της υπερλιπιδαιμίας και της συνεπακόλουθης αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου.


Σύμφωνα με τα στοιχεία, η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτων και αναπηρίας παγκοσμίως, με 18 εκατομμύρια ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους ετησίως, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνεται και προβλέπεται ότι θα φτάσει σχεδόν τα 24 εκ. έως το 2030.

Σχετικά με την Αθηροσκληρωτική Καρδιαγγειακή Νόσο (ASCVD), τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι αποτελεί την κύρια αιτία πίσω από αυτούς τους θανάτους και ευθύνεται για τους 4 στους 5 θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 34 άνθρωποι που πάσχουν από Αθηροσκληρωτική Καρδιαγγειακή Νόσο (ASCVD) πεθαίνουν κάθε λεπτό από τα επακόλουθα ενός εμφράγματος του μυοκαρδίου ή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στην Κύπρο τα διεθνή στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι θάνατοι από καρδιαγγειακή νόσο αποτελούν το 35% των συνολικών θανάτων ετησίως (Global Burden of disease collaborative network study 2017). Επίσης, στην Έκθεση για το Προφίλ Υγείας των Κρατών-Μελών της ΕΕ 2021 αναφέρεται ότι στην Κύπρο η ισχαιμική καρδιοπάθεια και τα εγκεφαλικά επεισόδια έχουν αναγνωριστεί ως οι υπ’ αριθμόν 1 και 2 αιτίες θανάτου, αντίστοιχα. «Το θετικότερο εκ των στατιστικών της νόσου είναι ότι το 75% των υποτροπιαζόντων καρδιαγγειακών επεισοδίων θα μπορούσαν να προληφθούν», προστίθεται.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.