Αόρατος ο εναέριος χώρος του ψευδοκράτους, λέει ο πρόεδρος της συντεχνίας «ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας»


«Η ύπαρξη του εναέριου χώρου της βόρειας Κύπρου είναι όπως η ύπαρξη του κράτους της τδβκ. Δηλαδή δεν είναι κάτι ορατό. Είναι ισχυρισμός το να λέγεται ότι έχουμε εναέριο χώρο» ανέφερε ο ο πρόεδρος της συντεχνίας των Τ/κ «ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας», Τζεμ Καπισίζ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε χθεσινό δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο κ. Καπισίζ δήλωσε πως εκεί που τελειώνει ο εναέριος χώρος της Τουρκίας αρχίζει ο εναέριος χώρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και διερωτήθηκε πού πάνε τα χρήματα από αυτά τα αεροπλάνα αν διαθέτει «εναέριο χώρο» το ψευδοκράτος και αυτός ανήκει στους Τουρκοκύπριους.

Η Τουρκία, πρόσθεσε, δεν τους χάρισε την περιοχή που τους χάρισε για τα «μαύρα τους τα μάτια». Το εσωτερικό του καθορισμένου χώρου είναι ολοκληρωτικά εναέριος χώρος της Τουρκίας, όμως εμείς φροντίζουμε ένα μέρος του, ανέφερε. «Όταν περάσει την κόκκινη γραμμή το μεταβιβάζουμε στην Τουρκία. Η Τουρκία δεν δίνει στην τδβκ εκείνη την περιοχή για να κάνει και το εδώ κράτος τις επενδύσεις που κάνει η Τουρκία στους δικούς της ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Αν την έδινε, ούτε οι τουρκοκυπριακές αερογραμμές θα χρεοκοπούσαν, ούτε θα θέλαμε άλλον για το τερματικό ούτε θα είχαν προβλήματα οι εργαζόμενοι στην πολιτική αεροπορία».

Ο κ. Καπισίζ πρόσθεσε ότι ο «εναέριος χώρος» της «βόρειας Κύπρου» εξυπηρετεί καθημερινά 700 αεροπλάνα και μόνο τα 60 από αυτά προσγειώνονται στο «αεροδρόμιο» της Τύμπου. «Όταν κοιτάξει κανείς την ιστορία, αυτή η στρατηγική θέση της Κύπρου είναι ο λόγος που χώρες ήθελαν να την κατακτήσουν».

Επισημαίνοντας ότι κάθε χώρα έχει διαφορετικές τιμές για τον εναέριο χώρο της, ο κ. Καπισίζ ανέφερε ότι ο ανώτατος μηχανισμός κάθε χώρας συλλέγει τα χρήματα από τις αεροπορικές εταιρείες και υποστήριξε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «σκαρφίστηκε έναν μανδύα» – κατά την έκφρασή του – για να ζητά χρήματα από κάθε αεροπλάνο των Τουρκικών Αερογραμμών που προσγειώνεται στο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου.

«Τα αεροπλάνα που θα έρθουν στο Ερτζιάν από την Τουρκία στέλνουν τα σχέδια πτήσεις τους στο Ερτζιάν και όχι στις Βρυξέλλες. Δηλαδή, ουσιαστικά δεν υπάρχει τέτοια αεροπορική κίνηση». Η Τουρκία, συνέχισε, δημιούργησε για τους Τ/κ έναν χωριστό άλλο κόσμο και καμία απολύτως πληροφορία δεν πηγαίνει στο Eurocontrol σε σχέση με τα αεροπλάνα που θα προσγειωθούν στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.