Απαγωγές προσφυγόπουλων Μπράιτον: Ο εφιάλτης της εξαφάνισης και η «διάτρητη» Κύπρος

  • Ορισμένα από τα παιδιά, που αγνοούνται από το ξενοδοχείο του Μπράιτον μπορεί να έχουν διακινηθεί σε περιοχές μέχρι το Μάντσεστερ και τη Σκoτία, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης που ερευνά η Μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου.
  • Στην Κύπρο δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής υποθέσεις απαγωγών, ωστόσο συχνά εξαφανίζονται παιδιά που συνήθως βρίσκονται μετά από κάποιο διάστημα με συγγενείς τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Αν και σε κάποιο βαθμό έγιναν κάποια βήματα, εξακολουθούν να εξαφανίζονται παιδιά, με τα περισσότερα από αυτά να μην επιστρέφουν.
  • Γνωρίζουμε για το περιστατικό στην Αγγλία και πρόκειται για κάτι πάρα πολύ σοβαρό. Διενεργούμε σχετικές έρευνες και στην Κύπρο για να δούμε εάν υπήρξαν ή υπάρχουν τέτοια περιστατικά.  

 

Του  Κυριάκου Λοΐζου

Θύματα απαγωγής από συμμορίες έπεσαν δεκάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που πρόσφατα έφτασαν στη Μεγάλη Βρετανία και αιτήθηκαν άσυλο, όπως δημοσίευσε την περασμένη βδομάδα ο Observer.

Σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα, τα παιδιά τα απήγαγαν από ξενοδοχείο του Μπράιτον που διευθύνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, ενώ πηγή που επικαλείται ο Observer αναφέρει ότι τα ανήλικα απήχθησαν έξω από το κτίριο, εξαφανίστηκαν και δεν έχουν εντοπιστεί. «Τους παίρνουν από το δρόμο διακινητές», είπε η πηγή.

Προέκυψε επίσης ότι το Υπoυργείο Εσωτερικών της χώρας είχε δεχτεί επανειλημμένα προειδοποιήσεις από την αστυνομία ότι οι ευάλωτοι ένοικοι του ξενοδοχείου θα γίνονταν στόχος εγκληματικών δικτύων.

Περίπου 600 ασυνόδευτα παιδιά έμειναν στο ξενοδοχείο του Σάσεξ τους τελευταίους 18 μήνες, ενώ 136 αγνοούνται. Περισσότερα από τα μισά από αυτά –79– παραμένουν άγνωστα.

Για «πραγματικά φρικτή και σκανδαλώδη» αποκάλυψη έκανε λόγο η Ιβέτ Κούπερ από τους Εργατικούς και κάλεσε την κυβέρνηση να αποκαλύψει πόσα παιδιά είχαν εξαφανιστεί και τι έχει γίνει για να τα βρουν, καταγγέλλοντας ότι η Υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπράβερμαν, απέτυχε να ενεργήσει ως όφειλε.

Το Υπουργείο Εσωτερικών απέτυχε πλήρως «να προστατεύσει την ασφάλεια των παιδιών ή να καταστείλει τις επικίνδυνες συμμορίες που τα θέτει σε τρομερό κίνδυνο. Οι υπουργοί πρέπει επειγόντως να θεσπίσουν νέες ρυθμίσεις προστασίας», τόνισε.

Πληροφοριοδότης της έρευνας, o οποίος εργάζεται για εργολάβο του υπουργείου, περιέγραψε ότι μάρτυρας εμπορίας παιδιών από άλλο ξενοδοχείο, που διευθύνει το Υπουργείο Εσωτερικών στο Κεντ, εκτιμά ότι το 10% των φιλοξενούμενων σε αυτό παιδιών εξαφανιζόταν κάθε εβδομάδα.

Άλλη πηγή είπε ότι ορισμένα από τα παιδιά που αγνοούνται από το ξενοδοχείο του Μπράιτον μπορεί να έχουν διακινηθεί σε περιοχές μέχρι το Μάντσεστερ και τη Σκoτία, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης που ερευνά η Μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου.

Στοιχεία που αποκαλύφθηκαν τον Οκτώβριο έδειξαν ότι 222 ασυνόδευτοι ανήλικοι που αιτούνταν άσυλο αγνοούνταν από ξενοδοχεία που διαχειρίζεται το υπουργείο, με τους αρμόδιους να παραδέχονται ότι δεν είχαν ιδέα για το πού βρίσκονταν. Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι δεν έχει εκδοθεί νέα εντολή στην αστυνομία για τον εντοπισμό εξαφανισμένων παιδιών.

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι τα νεοαφιχθέντα ασυνόδευτα παιδιά περνούν κατά μέσο όρο 16,5 ημέρες σε ξενοδοχεία του Home Office πριν μεταφερθούν αλλού.

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι «οι τοπικές Αρχές έχουν θεσμοθετημένο καθήκον να προστατεύουν όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως από το πού εξαφανίζονται. Έχουμε εφαρμόσει ισχυρές διαδικασίες διασφάλισης για να διασφαλίσουμε ότι όλα τα παιδιά στη φροντίδα μας είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερα και υποστηριζόμενα».

Περίπλοκη η κατάσταση στην Κύπρο

Άτομο το οποίο ζήτησε να μιλήσει υπό καθεστώς ανωνυμίας, ανέφερε ότι στην Κύπρο δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής υποθέσεις απαγωγών, ωστόσο «συχνά εξαφανίζονται παιδιά, αλλά συνήθως βρίσκονται μετά από κάποιο διάστημα με συγγενείς τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Όπως υπογράμμισε, φεύγουν από την Κύπρο με πλαστά έγγραφα για να βρεθούν με συγγενείς τους, ενώ γίνεται σαφές ότι εμπλέκονται διακινητές, αφού η μετάβαση σε άλλη χώρα γίνεται παράνομα.

Επιπλέον, τόνισε πως «επειδή ακριβώς δεν έχουμε επίσημα στοιχειά για τέτοιες περιπτώσεις, δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα και ως εκ τούτου δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν όλα τα παιδιά που εξαφανίζονται καταλήγουν σε συγγενείς τους».

Επιπλέον, ανέφερε η πηγή, πολλοί ενήλικες φεύγουν με πλαστά έγγραφα και είναι εξίσου ανησυχητικό, και φυσικά «είναι κάτι το οποίο πρέπει να διερευνηθεί».

Άλλη πηγή είπε στη «Χ» ότι είναι συχνό φαινόμενο να φεύγουν παιδιά από στέγες, ενώ στο παρελθόν δεν υπήρχε άμεση ανταπόκριση στις εξαφανίσεις. «Μόνο μετά την τραγική υπόθεση με τον κατά συρροή δολοφόνο στην Κύπρο θεσμοθετήθηκε μία διαδικασία, κατά την οποία όταν γίνει αντιληπτή μία εξαφάνιση ανηλίκου, κοινοποιείται “κατάσταση alert” από την αστυνομία για τον εντοπισμό του».

«Αν και σε κάποιο βαθμό έγιναν κάποια βήματα, εξακολουθούν να εξαφανίζονται παιδιά, με τα περισσότερα από αυτά να μην επιστρέφουν», υπογράμμισε.

Ωστόσο, πέρα από τις κρατικές ενέργειες ή ευθύνες, δυστυχώς στην Κύπρο δεν υπάρχει το προστατευτικό πλαίσιο από την κοινωνία.

Για να γίνουμε σαφείς, η πίεση εκ μέρους της κοινωνίας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε τέτοιες περιπτώσεις, αφού οι Αρχές «νιώθουν» την πίεση του κόσμου. Όταν το 2019 απήχθησαν από το σχολείο τους οι δύο μαθητές, σύσσωμη η κοινωνία ενεργοποιήθηκε, έψαχνε, απαιτούσε να βρεθούν σώα και αβλαβή τα παιδιά· όπερ και εγένετο, ευτυχώς για τα ίδια και τις οικογένειές τους.

Όταν όμως εξαφανιστούν προσφυγόπουλα, τα αντανακλαστικά αλλά και η αντιμετώπιση είναι εκ διαμέτρου αντίθετα. Από τις «ευχές» για θανάτους μέχρι το ότι «είναι ηθοποιοί και δεν είναι αληθινά παιδιά», η κοινωνία δεν ενδιαφέρεται (ευτυχώς όχι στη συντριπτική πλειοψηφία) αν το ανήλικο παιδάκι από τη Συρία ή την Γκάνα κινδυνεύει να βιαστεί, να δολοφονηθεί ή να πέσει θύμα εμπορίας οργάνων.

«Η αντίδραση στην εξαφάνιση παιδιών από τρίτες χώρες είναι διαμετρικά αντίθετη από την αντίδραση σε εξαφάνιση ανηλίκων από την Κύπρο», είπε η άλλη πηγή. Όπως τόνισε, πολλά κορίτσια κινδυνεύουν εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας και «δυστυχώς δεν υπάρχει διαφάνεια, δεν υπάρχουν στοιχεία για να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα».

Πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση, θα διενεργηθούν έρευνες

Η «Χ» επικοινώνησε με την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, η οποία ερωτηθείσα αν υπάρχουν παρόμοιες υποθέσεις ή καταγγελίες στην Κύπρο, είπε ότι επειδή πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, δεν μπορεί να πει κάτι συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή. «Γνωρίζουμε για το περιστατικό στην Αγγλία και πρόκειται για κάτι πάρα πολύ σοβαρό. Διενεργούμε σχετικές έρευνες και στην Κύπρο για να δούμε εάν υπήρξαν ή υπάρχουν τέτοια περιστατικά», ανέφερε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Καταληκτικά, η κα Μιχαηλίδου είπε πως «πρωταρχικό μέλημα είναι να προστατευθούν τα παιδιά» και ως εκ τούτου «όποια έρευνα διενεργηθεί, θα γίνει πολύ προσεκτικά».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy