Απαγορεύεται η συλλογή μανιταριών με χρήση εργαλείων

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Ποινικό αδίκημα η πρακτική αυτή, που τιμωρείται μέχρι και με φυλάκιση ενός χρόνου

 

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις εξορμήσεις του κοινού για συλλογή μανιταριών αναφέρει ότι η χρήση εργαλείων για σκοπούς ανεύρεσης ή και συλλογής μανιταριών απαγορεύεται.

Σημειώνεται ότι πολλοί συλλέκτες στην προσπάθειά τους να είναι πιο αποτελεσματικοί χρησιμοποιούν εργαλεία, κυρίως τσουγκράνες (χτενιές), για απομάκρυνση της φυλλάδας που σκεπάζει τα μανιτάρια. Η πρακτική αυτή απαγορεύεται ρητά από τον περί Δασών Νόμο και σε περίπτωση καταδίκης επιφέρει ποινή φυλάκισης μέχρι ένα (1) έτος, ή χρηματική ποινή μέχρι πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000,00), ή και τις δύο (2) αυτές ποινές.

Όπως αναφέρεται, ο εντοπισμός των μανιταριών πρέπει να γίνεται μετά από προσεκτική παρατήρηση από συλλέκτες που είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα εδώδιμα είδη από τα δηλητηριώδη. Κατά τη συλλογή, να αφαιρείται η φυλλάδα μόνο από το μέρος που βρίσκεται πάνω από το μανιτάρι και στη συνέχεια το μανιτάρι να κόβεται με μαχαίρι λίγο πιο πάνω από το έδαφος. Ακολούθως να γίνεται επανατοποθέτηση της φυλλάδας που μετακινήθηκε.

«Η συλλογή πρέπει να γίνεται με προσοχή και με σεβασμό προς τη φύση. Εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι τόσο αν θα συλλεχθεί ή όχι το μανιτάρι (καρπός), όσο να μην καταστραφεί ο παραγωγικός μύκητας που βρίσκει προστασία κάτω από τη φυλλάδα», προστίθεται.

Το Τμήμα Δασών επισημαίνει ότι η σαρωτική απομάκρυνση της φυλλάδας προκαλεί ζημιά στο δασικό οικοσύστημα, αφού θανατώνει μικρά μανιτάρια που πρόκειται να βλαστήσουν.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.