Απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία για τον δημοσιογράφο Ουλάς Μπαρίς

Απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία για τον δημοσιογράφο Ουλάς Μπαρίς

Σύμφωνα με την Kıbrıs Postası (15.04.23, kibrispostasi.com), οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στην Τουρκία στον  Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο Ουλάς Μπαρίς επικαλούμενες τον κωδικό «Ν-82»

Ο δημοσιογράφος Ουλάς Μπαρίς,  ένας από τους συγγραφείς και παρουσιαστές της διαδικτυακής εφημερίδας και τηλεόρασης Kıbrıs Postası, ο οποίος αναχώρησε από τα κατεχόμενα το Σάββατο το πρωί προορισμό την Κωνσταντινούπολη, εμποδίστηκε να εισέλθει στην Τουρκία.

Τα ονόματα στα οποία μέχρι στιγμής έχει απαγορευτεί η είσοδος στην Τουρκία με βάση τον κωδικό «Ν-82» είναι τα εξής:

-Αλί Μπιζντέν, πρώην συντονιστής Τύπου του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί

-Αχμέτ Τζαβίτ Αν, ερευνητής

-Οκάν Νταγκλί, πρώην «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP)

-Aλί Κισμίρ, πρόεδρος της συντεχνίας  εργαζομένων στον Τύπο (BASIN-SEN)

-Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν, γενικός γραμματέας του Αριστερού Κινήματος

-Αϊσου Μπασρί Ακτέρ, δημοσιογράφος, πρώην διευθύντρια του παράνομου Bayrak

-Mουνούρ Ραχβαντζίογλου, γενικός γραμματέας του κόμματος «Δρόμος Ανεξαρτησίας»

-Μπασιαράν Ντουζγκιούν, δημοσιογράφος, διευθυντής της εφημερίδας Havadis

Τι είναι ο Ν-82;

Υπενθυμίζεται ότι με τον κωδικό Ν-82, ένας αλλοδαπός πρέπει να λάβει προηγούμενη άδεια για να εισέλθει στην Τουρκία. Ωστόσο, η άδεια αυτή δεν χορηγείται σχεδόν ποτέ στην πράξη. Πρόκειται για εφαρμογή της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα. Στην περίπτωση αυτή, δεν είναι δυνατή η είσοδος ενός αλλοδαπού στην Τουρκία έως ότου κατατεθεί αγωγή και ακυρωθεί ο κωδικός.

 

Αντιδράσεις για την απαγόρευση εισόδου του Ουλάς Μπαρίς στην Τουρκία

Η Avrupa (17.04.23) αναφέρεται σε αντιδράσεις που υπήρξαν στα κατεχόμενα για την απαγόρευση της εισόδου του δημοσιογράφου Ουλάς Μπαρίς στην Τουρκία.

Ακιντζί

Σύμφωνα με την εφημερίδα, την θέση ότι «δεν θα διαρκέσει εσαεί αυτή η σκοτεινή αντίληψη» στην Τουρκία που εκτείνεται μέχρι την κατεχόμενη Κύπρο εξέφρασε ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ακιντζί επισημαίνει ότι έμαθε από ανάρτηση του ίδιου του Ουλάς Μπαρίς ότι ο δημοσιογράφος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και προσθέτει:

«[…] Τελικά αποτελεί απειλή για την ασφάλεια κοτζάμ χώρας όπως η Τουρκία αυτός ο φίλος μας δημοσιογράφος στον οποίο απαγορεύθηκε η είσοδος στην πόλη που γεννήθηκε. Ακριβώς όπως ο Αλί Μπιζντέν, ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος Τύπου μου κατά την διάρκεια της προεδρίας μου και άλλοι.

Ενώ ακόμα σαπίζουν στις φυλακές πολλοί αθώοι άνθρωποι στην Τουρκία όπου δεσπόζει το καθεστώς του ενός και μόνου ανδρός, το οποίο στερείται δημοκρατικής αντίληψης και ανοχής στις διαφορετικές απόψεις, μήπως θα επεδείκνυε σεβασμό στην ελευθερία ταξιδιού ενός δημοσιογράφου που υπερασπίζεται την ειρήνη στην Κύπρο, όπως ο Ουλάς; Αυτές οι σκοτεινές αντιλήψεις που εκτείνονται μέχρι την Κύπρο δεν θα διαρκέσουν εσαεί βεβαίως.  […]»

TDP

Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP), Ερσέν Σουρουρί δήλωσε ότι τάσσονται στο πλευρό του Ουλάς Μπαρίς και θεωρούν ως ένδειξη πλήρους παράδοσης το γεγονός ότι παρέμειναν σιωπηλές σε αυτή την κατάσταση οι «μαριονέτες συνεργάτες», όπως αποκαλεί την «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα.

Χαρακτηρίζοντας τον Ουλάς Μπαρίς ως «το τελευταίο θύμα της φασιστικής πρακτικής της κυβέρνησης του ΑΚΡ να μην δέχεται στην Τουρκία Τουρκοκύπριους διανοούμενους και αντιπολιτευόμενους», ο Σουρουρί σημείωσε ότι περιορίστηκε η ελευθερία διακίνησης του Μπαρίς προβάλλοντας ως δικαιολογία τον κωδικό Ν 82, που ακόμα δεν έγινε ξεκάθαρα κατανοητό τι είναι.

Κίνημα επίλυσης του προβλήματος των μεικτών γάμων

Εξάλλου, σε δήλωση που εξέδωσε για το θέμα το κίνημα επίλυσης του προβλήματος των μεικτών γάμων ανέφερε ότι ο Ουλάς Μπαρίς δεν θα μπορεί να ταξιδεύει μαζί με τα παιδιά του, τα οποία γεννήθηκαν σε μεικτό γάμο και ότι αυτό καθίσταται πολύ δύσκολο πλέον.

Σημειώνοντας ότι ο ίδιος ο Μπαρίς είναι Τουρκοκύπριος και κατέχει διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, το κίνημα επισημαίνει ότι τα παιδιά του Μπαρίς δεν μπόρεσαν να πάρουν κυπριακό διαβατήριο διότι η μητέρα τους είναι αλλοδαπή που εισήλθε στο νησί από το κατεχόμενο βόρειο τμήμα. Τα παιδιά δεν μπορούν να ταξιδέψουν μέσω Λάρνακας ή Πάφου, ενώ ο πατέρας τους δεν μπορεί να ταξιδέψει μέσω Τουρκίας, αναφέρει η ανακοίνωση εκφράζοντας αλληλεγγύη στον Μπαρίς και ζητώντας ενημέρωση και στήριξη σε αυτό το θέμα από το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του καθεστώτος.

Αριστερό Κίνημα

Το μέλος του κεντρικού εκτελεστικού συμβουλίου του Αριστερού Κινήματος, Λεμά Γκιοζάϊ δήλωσε ότι δεν μπορούν να φιμωθούν οι Τουρκοκύπριοι διανοούμενοι με αυτές τις μεθόδους.

Σε γραπτή δήλωση, η Γκιοζάι χαρακτήρισε απαράδεχτο το γεγονός ότι παρουσιάζονται ως εγκληματίες Τουρκοκύπριοι πατριώτες όπως ο Μπαρίς εκ μέρους του καθεστώτος του ΑΚΡ και της φασιστικής νοοτροπίας του ενός και μόνου ανδρός, που φεύγει, κατά την έκφρασή της.

«Δεν φοβόμαστε, δεν θα σωπάσουμε», κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy