Απαγόρευση εννέα πλαστικών προϊόντων στην Κύπρο



Η Κύπρος οδεύει προς οριστική απαγόρευση εννέα πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, σε μία προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των επιπτώσεων των πλαστικών στο περιβάλλον, ιδίως για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. 

Το Ευρωκοινοβούλιο στις 27 Μαρτίου 2019 είχε επικυρώσει την πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάργηση της χρήσης πλαστικών μίας χρήσης, καθώς, όπως σημειώνεται στην εν λόγω οδηγία, «τα συγκεκριμένα προϊόντα τείνουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο κλίμα ή στο περιβάλλον λόγω του σύντομου κύκλου ζωής τους». «Στις 3 Ιουλίου 2021 η Κύπρος, όπως και όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, θα κληθεί να θέσει σε ισχύ την καθολική απαγόρευση εννέα πλαστικών προϊόντων. Τα προϊόντα που συμπεριλαμβάνει η ευρωπαϊκή οδηγία είναι: τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια) και τα πιάτα, τις μπατονέτες, τα καλαμάκια, τους αναδευτήρες και τις βάσεις των μπαλονιών», ανέφερε στη «Χαραυγή» η λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος, δρ Νάσια Δικηγοροπούλου. Πέραν των εννέα πλαστικών προϊόντων που θα απαγορευθούν, θα εφαρμοστεί μία στρατηγική για τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικών σακουλών μεταφοράς, αλλά και μέτρα για τις υπόλοιπες πλαστικές ύλες. Ερωτηθείσα εάν έχουν πληροφορηθεί επαρκώς οι πωλητές χονδρικής και λιανικής των συγκεκριμένων πλαστικών προϊόντων, η δρ Δικηγοροπούλου απάντησε ότι κατόπιν έγκαιρων σχετικών ενημερώσεων που προέβησαν τα αρμόδια τμήματα, οι πωλητές είναι σε θέση να ρυθμίσουν τα αποθέματά τους στον αναγκαίο βαθμό, ούτως ώστε όταν εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή οδηγία να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εμπορεύματά τους. Για ορισμένα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης δεν υπάρχουν ακόμη κατάλληλες και βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις και η κατανάλωση των περισσότερων τέτοιων πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης αναμένεται να αυξηθεί στο προσεχές μέλλον. Η οδηγία που είχε υπερψηφιστεί, τονίζει ότι για να αναστραφεί η τάση αυτή και να προωθηθούν προσπάθειες για ασφαλείς και βιώσιμες λύσεις, θα πρέπει να τεθούν τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη σταθερής μείωσης στην κατανάλωση των εν λόγω προϊόντων.

Για το λόγο αυτό, καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να θέσουν στόχους στην κατανάλωση των εν λόγω προϊόντων χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η υγιεινή των τροφίμων, η ασφάλεια των τροφίμων, οι ορθές πρακτικές υγιεινής, οι κανόνες ορθής παρασκευαστικής πρακτικής, αλλά και η πληροφόρηση των καταναλωτών.

Κωστής Πιτσιλλούδης