Απαισιόδοξη η κοινή γνώμη στα κατεχόμενα για την οικονομία

Αρνητική άποψη έχει η κοινή γνώμη στα κατεχόμενα για τις οικονομικές συνθήκες, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας RUDEX, που δημοσιεύει η ιστοσελίδα Κίμπρις ποστασί.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στην έρευνα συμμετείχαν 1.231 άτομα από όλες τις «επαρχίες». Διεξήχθηκε με τη μέθοδο των κατ` ιδίαν συνεντεύξεων και αφορούσε την οικονομική κατάσταση, την κοινωνική δομή και την αντίληψη για την πανδημία και τις υπηρεσίες υγείας.

Διαπιστώθηκε στην έρευνα ότι το μέγεθος του νοικοκυριού αποτελείται από 3,9 άτομα κατά μέσον όρο, 2,7 ενήλικες και 1,2 άτομα κάτω των 18 χρονών. Τα νοικοκυριά που αποτελούνται από μόνο έναν άτομο είναι το 11% του πληθυσμού και τα νοικοκυριά με 4 άτομα και άνω κυμαίνονται γύρω στο 45%.

Τρεις στις τέσσερις οικογένειες δήλωσαν ότι δεν μπορούν να αποταμιεύσουν από τα εισοδήματά τους, ενώ αυτό το ποσοστό στην περιοχή της Μόρφου ξεπερνά το 80%. Το ποσοστό των οικογενειών που δήλωσαν ότι μπορούν να αποταμιεύσουν είναι λιγότερο του 20%.

Οι απόψεις των πολιτών για τις οικονομικές συνθήκες στα κατεχόμενα για το 2022 δεν είναι καθόλου θετικές. Οχτώ στους δέκα ερωτηθέντες πιστεύουν ότι οι οικονομικές συνθήκες θα χειροτερεύσουν το 2022. Μόνο 5% των συμμετεχόντων στην έρευνα έχουν θετική άποψη για την οικονομία και αυτό το ποσοστό αυξάνεται κατά 10%στους πολίτες των 60 χρονών και άνω.

Σε ερώτηση «ποιο νόμισμα θα ήταν κατάλληλο να χρησιμοποιείται στην τδβκ», το 38% ήταν υπέρ του ευρώ, το 36% υπέρ της συνέχισης χρήσης της τουρκικής λίρας, το 17% υπέρ της στερλίνας, το 6,7% δεν απάντησε ή δεν είχε άποψη για το θέμα και μόνο 2,1% τάχθηκε υπέρ της χρησιμοποίησης του αμερικάνικου δολαρίου.

Το 60% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε κακές ή πολύ κακές τις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στα περισσότερα «κρατικά» νοσοκομεία.

Αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας, δύο στους τρεις ερωτηθέντες δήλωσαν ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 είναι ανεπαρκή και μόνο το 23% πιστεύει ότι είναι επαρκή.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.