Απαισιοδοξία Κούσιου για συναινετική συμφωνία επί της ΑΤΑ

Απαισιοδοξία, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο, για την επίτευξη συναινετικής συμφωνίας επί της ΑΤΑ, εξέφρασε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκος Κούσιος, ο οποίος την Τετάρτη απηύθυνε χαιρετισμό στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της ΔΕΟΚ, που έγινε στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία. Ο κ. Κούσιος ζήτησε από τους κοινωνικούς εταίρους να προσέλθουν σε διάλογο «με συναινετικές προσεγγίσεις».

Συγκεκριμένα, μιλώντας για την ΑΤΑ, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, για κατάληξη σε μια συναινετική συμφωνία. Από το βήμα της συνδιάσκεψης της ΔΕΟΚ κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να προσέλθουν σε διάλογο, που θα καταλήξει «σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση με συναινετικές προσεγγίσεις». Οι συνθήκες επιβάλλουν τη διατήρηση της εργασιακής ειρήνης, τόνισε.

Επιπλέον, ο Υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, πραγματοποιήθηκαν, από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, πέραν των 4.000 επιθεωρήσεων για έλεγχο της τήρησης των όρων εργοδότησης και γενικότερα της εργατικής νομοθεσίας. Πρόσθεσε ότι η Υπηρεσία Επιθεωρήσεων είχε διενεργήσει, το πρώτο ενιάμηνο του 2022, πέραν των 5.000 στοχευμένων επιθεωρήσεων για την αδήλωτη εργασία, αλλά και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Έκανε λόγο για «αξιοσημείωτη μείωση» στο ποσοστό της αδήλωτης απασχόλησης, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία των επιθεωρήσεων, το 2009 υπολογιζόταν στο 27% ενώ μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2022 επετεύχθη μείωση του ποσοστού αυτού στο 5% περίπου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, ανέφερε ο κ. Κούσιος, το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 έχει μειωθεί κατά 1,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 και ανέρχεται στο 6,8%. «Προς επαλήθευση της δέσμευσής μας για εκσυγχρονισμό και συμπλήρωση της νομοθεσίας και του θεσμικού πλαισίου, έχει ετοιμαστεί μια σειρά από προσχέδια νομοσχεδίων, σκοπός των οποίων είναι η εναρμόνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας με Ευρωπαϊκές Οδηγίες», επεσήμανε.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός χαρακτήρισε την προσφορά της ΔΕΟΚ στα εργασιακά πράγματα της Κύπρου ως «αδιαμφισβήτητη και μακρόχρονη, εδώ και 60 χρόνια». Οι αγώνες της ΔΕΟΚ, σε συνεργασία και με τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις του τόπου, επεσήμανε ο κ. Κούσιος, «έχουν συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων, στην τριμερή συνεργασία, στην εναρμόνιση των νέων ευρωπαϊκών πολιτικών απασχόλησης, στη βελτίωση του συστήματος των κοινωνικών ασφαλίσεων και στη συνεργασία για υιοθέτηση κατώτατου μισθού στην Κύπρο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου είπε στην ομιλία του ότι «η ΑΤΑ όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί ή να αποδυναμωθεί αλλά θα πρέπει να επεκταθεί, ώστε να καλύπτονται και οι εργαζόμενοι με κατώτατο μισθό, αλλά και αυτοί που σήμερα δεν καλύπτονται από ρυθμίσεις των συλλογικών συμβάσεων».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy