Απαιτείται επειγόντως η λήψη μέτρων κατά των εκποιήσεων λέει ο Μ. Σιζόπουλος αφότου η ΕΔΕΚ απείχε από τη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή

Απαιτείται επειγόντως η λήψη μέτρων κατά των εκποιήσεων και της αύξησης των επιτοκίων, αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος λίγες μέρες μετά αφότου το κόμμα του απείχε από τη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή για παράταση της αναστολής των εκποιήσεων.

Ο κ. Σιζόπουλος σημειώνει ότι “οι άδικες εκποιήσεις των ακινήτων έχουν καταστεί τα τελευταία χρόνια ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα της πατρίδας μας”, προσθέτοντας ότι “η αναστολή των εκποιήσεων τα τελευταία δυόμιση χρόνια όπως έχει πραγματοποιηθεί, έχει επιβεβαιώσει ότι δεν λύνει το πρόβλημα”. Ως εκ τούτου, συνεχίζει, “επιβάλλεται η αναβολή των εκποιήσεων, να συνδυαστεί ταυτόχρονα και με άλλα κοινωνικά μέτρα τα οποία να μπορούν να στηρίξουν αποτελεσματικά τους ευάλωτους δανειολήπτες, κυρίως να τους στηρίξουν από τις άδικες εκποιήσεις οι οποίες γίνονται καθώς επίσης και από τις άδικες υπερχρεώσεις”.

“Από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχουμε πολλές φορές τονίσει ότι ανάμεσα στα μέτρα θα πρέπει να περιλαμβάνονται η άμεση σύσταση του ειδικού τμήματος στα Επαρχιακά Δικαστήρια στα οποία να μπορούν να προσφεύγουν οι δανειολήπτες οι οποίοι διαφωνούν είτε με τις άδικες υπερχρεώσεις είτε με την διαδικασία εκποίησης της περιουσίας τους”, τονίζει ο Πρόεδρος του κόμματος, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να συνδυαστεί επίσης το σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης για να καλύπτει όσο το δυνατόν μεγάλο αριθμό δανειοληπτών.

“Τέλος, λόγω της μεγάλης αύξησης των επιτοκίων το τελευταίο χρονικό διάστημα, τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η βιωσιμότητα σημαντικού αριθμού δανείων, κυρίως στεγαστικών και επαγγελματιών δανείων. Ως εκ τούτου θα πρέπει άμεσα να υπάρξει ρύθμιση, ένα μέρος της αύξησης του επιτοκίου να απορροφηθεί από τις τράπεζες και ένα μέρος από τον δανειολήπτη”, αναφέρει ο Μαρίνος Σιζόπουλος. “Σε περιπτώσεις ευάλωτων δανειοληπτών να εξεταστεί και το ενδεχόμενο μερικής χορηγίας από την πλευρά του κράτους”, προσθέτει.

“Στο πλαίσιο αυτών των μέτρων τα οποία θα πρέπει ως ένα ενιαίο πακέτο να ψηφιστούν από την βουλή, η ΕΔΕΚ εκτιμά ότι μπορούμε να δώσουμε αν όχι απόλυτη, μια σημαντική και αποτελεσματική προστασία στους ευάλωτους δανειολήπτες της πατρίδας μας”, καταλήγει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy