Απαιτήσεις 5 εκατ. ευρώ για δημιουργία νέας τράπεζας – Αλλαγή της νομοθεσίας προωθούν κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.Αλλαγή της νομοθεσίας για την πρόσβαση στη δραστηριότητα πιστωτικών ιδρυμάτων και την προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων προωθούν η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα.

Το σχετικό νομοσχέδιο συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι μια τράπεζα η οποία ζητεί αδειοδότηση λειτουργίας ως χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, θα πρέπει να διαθέτει αρχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 5 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί τάχιστα, αφού σήμερα υπάρχει «εναρμονιστικό κενό» με τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ και ως εκ τούτου η Κύπρος κινδυνεύει να τεθεί από την Κομισιόν σε διαδικασία επί παραβάσει.

Εν τω μεταξύ στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών συζητήθηκε δεύτερο νομοσχέδιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην Κεντρική Τράπεζα να απαιτεί από τα νομικά πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση για εξασφάλιση άδειας λειτουργίας ως πιστωτικά ιδρύματα να καταβάλλουν τα έξοδα που σχετίζονται με την εξέταση της αίτησής τους. Σημειώνεται επίσης ότι αν και δεν αναφέρθηκε πόσα θα χρεώνει η ΚΤ για την εξέταση των αιτήσεων, λέχθηκε ότι στις περιπτώσεις των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων το κόστος είναι 5 χιλ. ευρώ.

Στη συνεδρία συζητήθηκε επίσης νομοσχέδιο αναφορικά με την επιβολή εγγυητικού τέλους ύψους μέχρι 6,2 εκατ. ευρώ σε πιστωτικό ίδρυμα που επωφελήθηκε από την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που δημιουργήθηκε από φορολογικές ζημιές. Το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου αφού διευκρινιστούν σειρά ζητημάτων που έθεσαν τα μέλη της Επιτροπής, μεταξύ των οποίων και τι θα γίνει με τράπεζες που ανακοίνωσαν ζημιές τα αμέσως προηγούμενα χρόνια.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.