Απανωτά χτυπήματα στη ραχοκοκαλιά της οικονομίας

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, δέχονται απανωτά χτυπήματα. Το κόστος των προϊόντων και των εμπορευμάτων που αγοράζουν έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Την ίδια ώρα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στις εισαγωγές των προϊόντων και των εμπορευμάτων λόγω των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να αντιμετωπίζουν ακόμη και ελλείψεις προϊόντων. Επίσης, έχει αυξηθεί το κόστος λειτουργίας τους λόγω των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και το κόστος μεταφοράς των προϊόντων τους λόγω των αυξήσεων στις τιμές των πετρελαιοειδών.

Για να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιχειρούν να εξασφαλίσουν δάνεια, αλλά εκεί δέχονται ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα, αφού οι τράπεζες επιβάλλουν όλο και πιο αυστηρά κριτήρια.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε χθες η εφημερίδα μας. Τους τελευταίους δεκατέσσερις μήνες (από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022) δόθηκαν στις επιχειρήσεις καθαρά νέα δάνεια συνολικού ύψους 1,8 δις ευρώ, αλλά σχεδόν όλα πήγαν στους πολύ μεγάλους. Μάλιστα ποσοστό 66% διοχετεύτηκε σε δάνεια τα οποία είναι άνω του 1 εκατ. ευρώ το καθένα (1,19 δις ευρώ), τα οποία προφανώς αφορούν τους καρχαρίες, ενώ μόνο 612.3 εκατ. ευρώ διοχετεύτηκαν σε δάνεια τα οποία είναι κάτω από 1 εκατ. ευρώ το καθένα. Σημειώνεται επίσης ότι με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι δόσεις τις οποίες καλούνται να πληρώσουν οι κυπριακές επιχειρήσεις, οι οποίες καταφέρνουν να πάρουν δάνεια από τις τράπεζες, είναι διπλάσιες και βάλε από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης του κόστους δανεισμού για νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις στην Κύπρο φτάνει στο 3,17%, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι μόλις 1,41%. Δηλαδή για ένα δάνειο ύψους 200 χιλ. ευρώ οι επιχειρήσεις στην Κύπρο καλούνται να πληρώσουν μόνο για τον τόκο 6.340 ευρώ το χρόνο ή 528 ευρώ το μήνα, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 2.820 ευρώ το χρόνο ή 235 ευρώ το μήνα.

Με αυτά τα δεδομένα είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο με ό,τι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά την αύξηση της ανεργίας και τις επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία.

Σε ανάλογες περιπτώσεις στις οποίες οι κίνδυνοι αφορούσαν τις τράπεζες, η κυβέρνηση ετοίμασε νομοσχέδια σε χρόνο ρεκόρ. Δόθηκαν λύσεις εν μια νυκτί και σε πολλές περιπτώσεις σε βάρος της κοινωνίας, με τη δικαιολογία ότι χωρίς τράπεζες δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία. Όμως το ίδιο ισχύει και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού χωρίς τη ραχοκοκαλιά δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία. Θα παραλύουν ο ένας τομέας μετά τον άλλο. Επιβάλλεται η άμεση λήψη αποφάσεων πριν να είναι αργά για όλους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy