Europol: €10 εκ. από πλασματικές μεταγραφές ποδοσφαιριστών που ξεπλύθηκαν στην Ισπανία

 

Επανήλθε χθες η Europol σχετικά με τα ισπανικά δημοσιεύματα που εμπλέκουν ατζέντηδες ποδοσφαιριστών και ομάδες, μεταξύ των οποίων και τον Απόλλωνα Λεμεσού, σε πλασματικές μεταφορές ποδοσφαιριστών, ώστε να αυξηθεί η αξία των αθλητών και να αποφύγουν την πληρωμή φόρων. Μάλιστα η ανακοίνωσή της μπορεί να θεωρηθεί και ως έμμεση απάντηση στον αντιπρόεδρο της ΚΟΠ και εκπρόσωπο του ΑΠΟΕΛ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Europol σε γραπτή της ανακοίνωση για επιχείρηση την οποία διεξήγαγε στις 18 Φεβρουαρίου στην Ισπανία, υπήρξαν «10 εκατ. ευρώ σε κέρδη από πλασματικές μεταγραφές ποδοσφαιριστών που ξεπλύθηκαν σε πολυτελή περιουσιακά στοιχεία στην Ισπανία».

Συγκεκριμένα, η Europol διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών και συντονίζει τις επιχειρησιακές δραστηριότητες μεταξύ εμπλεκόμενων εθνικών Αρχών. Οι εμπειρογνώμονες της Europol παρείχαν επίσης αναλυτική και εξειδικευμένη υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας και επί τόπου κατά τη διάρκεια της ημέρας δράσης.

Επίσης η Europol σημειώνει πως η έρευνα αποκάλυψε ότι «εξέχοντες εκπρόσωποι ποδοσφαίρου διοργανώνουν πλασματικές μεταγραφές ποδοσφαιριστών μέσω κυπριακού ποδοσφαιρικού συλλόγου για να ξεπλύνουν ένα μεγάλο ποσό χρημάτων και να αποφεύγουν τους φόρους». Όπως αναφέρει η Europol σε γραπτή ανακοίνωση «οι μεταγραφές παικτών έγιναν μόνο στα χαρτιά και με μοναδικό σκοπό την αποφυγή φόρων από την κερδοφόρα επιχείρηση και χρησιμεύουν ως λόγος για τις μεγάλες μεταφορές χρημάτων. Αυτό το αδικαιολόγητο κέρδος μετατράπηκε στη συνέχεια σε περιουσιακά στοιχεία τα οποία κατέχουν αντιπρόσωποι με εταιρικό όνομα για να αποκρύψουν την ταυτότητά τους», σημειώνει η Europol. «Μετά τις πλασματικές μεταγραφές, οι ύποπτοι χρησιμοποιούν ένα πολύ εξελιγμένο δίκτυο εταιρειών για να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία, ενώ κρύβουν την ιδιοκτησία τους», αναφέρει. «Τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ επιστράφηκαν στην Ισπανία μέσω αγοράς περιουσιακών στοιχείων πολυτελείας, περιλαμβανομένων ακινήτων και γιοτ, ενώ μια εταιρεία φορολογικών συμβούλων της Μάλτας βοήθησε τους πράκτορες και το εγκληματικό τους δίκτυο να δημιουργήσουν τα εταιρικά πέπλα για να αποκρύψουν τη ροή χρημάτων και τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των περιουσιακών στοιχείων», αναφέρει η Europol.

«Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι ποδοσφαιριστές ήταν μέρος ενός εγκληματικού δικτύου το οποίο διαχειρίζεται ποδοσφαιρικούς συλλόγους σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Κύπρος και η Σερβία», σημειώνει. «Αυτές οι πλασματικές μεταγραφές παικτών αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την έρευνα του 2016 σχετικά με διαρροές από το χώρο του ποδοσφαίρου», αναφέρει.

Αντιδρά η ΚΟΠ

Εν τω μεταξύ την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της ΚΟΠ και εκπρόσωπος του ΑΠΟΕΛ στην Ομοσπονδία Χάρης Λοϊζίδης, από τις συχνότητες του τηλεοπτικού σταθμού «Omega» προέβη σε προκλητικές δηλώσεις. Δηλώσεις που προκαλούν ερωτηματικά σχετικά με το αν θα φθάσουν μέχρι τέλους οι έρευνες και κατά πόσον είναι διατεθειμένη η ΚΟΠ να βοηθήσει στην εξυγίανση του ποδοσφαίρου.

Eνώ υπάρχει αστυνομική έρευνα ανοιχτή και η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα, όσον αφορά τις καταγγελίες της ισπανικής εφημερίδας «Εl Confidential», για χειραγωγημένους αγώνες στην Κύπρο, αυθαίρετα και χωρίς να περιμένει την κατάληξη των ερευνών, δήλωσε ότι όλα αυτά είναι κουτσομπολιά. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «δεν πήραμε ούτε ένα φάκελο. Ήταν ένα κουτσομπολιό που έφτασε στ’ αυτιά των Ισπανών και το μετέδωσαν».

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Δικαιοσύνης, η ΚΟΠ δεν παρευρέθηκε.

Γιάννης Κακαρής