Απαντά η Γεν. Λογίστρια και προειδοποιεί με νομικά μέτρα – Θα αναλάβει ευθύνες «αν υπάρχουν»

Ανακοίνωση εξέδωσε μετά από μέρες που τηρούσε σιγή ιχθύος, η Γενική Ελέγκτρια Ρέα Γεωργίου, σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση του σφαγείου Cypra που ανήκει στον σύζυγο της.

Η κα. Γεωργίου κάνει λόγο για μια άνευ προηγουμένου στοχοποίηση τις τελευταίες μέρες και επίθεση σύνθλιψης της επαγγελματικής και προσωπικής της υπόστασης.

Η γεν. Λογίστριας αναφέρει πως ο θεσμικός ρόλος του Γενικού Λογιστή της Δημοκρατίας, έχει ως απαρέγκλιτη προϋπόθεση την υπευθυνότητα, τη λογοδοσία και την ακεραιότητα.

«Σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής μου διαδρομής, για πάνω από 30 χρόνια, υπηρέτησα με προσήλωση το δημόσιο συμφέρον και ευρύτερα τη συνταγματική Πολιτεία που με τίμησε με την εμπιστοσύνη της».

Δίνει εξηγήσεις

Σε σχέση με το θέμα της εγγυητικής επιστολής πιστής εκτέλεσης, η κα. Γεωργίου λέει πως υπάρχει Διάταγμα Δικαστηρίου από το 2017 το οποίο απαγόρευε την κατάσχεση της εγγυητικής επιστολής πιστής εκτέλεσης έως την ολοκλήρωση της εν λόγω αγωγής και/ή μέχρι διαταγής του Δικαστηρίου.

«Το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ήταν και είναι η κατεξοχήν αρμόδια υπηρεσία του κράτους για τη διαχείριση του Δικαστικού Διατάγματος. Δεν υπάρχει οποιοσδήποτε άλλος κρατικός φορέας στον οποίο θα μπορούσε να παραπεμφθεί για εκτέλεση η εν λόγω συναλλαγή».

Στη συνέχεια ισχυρίζεται πως στο πλαίσιο εκτέλεσης των καθηκόντων της και προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα χαρακτηριζόταν από σύγκρουση συμφερόντων, εξαιρέθηκε από τη διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά στα καθήκοντά της στην Αρχή Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος (ΑΔΕΕλΕπ), όπως αναφέρθηκε και η ίδια στη σχετική της ανακοίνωση χθες, «η Αρχή διενεργεί απευθείας εποπτικούς ελέγχους στους νόμιμους ελεγκτές και γραφεία που ελέγχουν Οντότητες Δημοσίου Συμφέροντος, ΟΔΠ. Το Νόμιμο Ελεγκτικό Γραφείο, στο οποίο ο αδελφός μου είναι ένας από τους συνέταιρους, δεν έχει Οντότητα Δημοσίου Συμφέροντος. Το υπεύθυνο εποπτικό όργανο γι’ αυτά τα Γραφεία είναι ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), στη βάση σχετικής Συμφωνίας Ανάθεσης Αρμοδιοτήτων μεταξύ ΑΔΕΕλΕπ και ΣΕΛΚ».

«Τονίζεται, επίσης, ότι μέχρι σήμερα σε καμία Ημερήσια Διάταξη του ΔΣ της ΑΔΕΕλΕπ (όπως επιβεβαιώνεται από τα πρακτικά), δεν προέκυψε οποιοδήποτε θέμα που να σχετίζεται με το Νόμιμο Ελεγκτικό Γραφείο στο οποίο ο αδελφός μου είναι ένας από τους συνέταιρους. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων ή κώλυμα ως προς την εκτέλεση των καθηκόντων μου, ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΔΕΕλΕπ».

Η Ελέγκτρια αναφέρει επιπλέον πως στην κατεύθυνση της πλήρους διαφάνειας και με απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς, γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες. «Όλες οι πράξεις και αποφάσεις που έχω λάβει είναι στη διάθεση των αρμόδιων αρχών του κράτους για ενδελεχή έλεγχο».

Προειδοποιεί με νομικά μέτρα – Θα αναλάβω ευθύνες αν υπάρχουν

Είναι αυτονόητο πως όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του ελέγχου, αυτό θα γίνει απολύτως σεβαστό, αναφέρει η Γενική Ελέγκτρια για να συμπληρώσει πως εάν προκύψουν οποιεσδήποτε ευθύνες θα τις αναλάβει στο ακέραιο.

Η ορθή λειτουργία της Δημοκρατίας μας, πρέπει να ορίζεται αποκλειστικά από τους νόμους της Πολιτείας και την ακεραιότητα των θεσμών, αναφέρει στο τέλος της ανακοίνωσης για να συμπληρώσει πως επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.