Απαντά ο Κλάδος Νοσοκομειακών Εργαστηρίων ΠΑΣΥΔΥ για τις καθυστερήσεις

ε την παραλαβή των δειγμάτων στο εργαστήριο, αυτά διεκπεραιώνονται στον ανάλογο χρόνο που απαιτείται για τη διεξαγωγή και την αξιολόγηση της αίτησης. Τα αποτελέσματα που απελευθερώνονται στο ΤΑΕΠ ή σε οποιαδήποτε άλλη κλινική είναι αξιόπιστα και ακριβή αφού εκτελούνται από άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό ακολουθώντας διεθνή πρότυπα, αναφέρει σε απάντηση του ο Κλάδος Νοσοκομειακών Εργαστηρίων ΠΑΣΥΔΥ μετά τις καταγγελίες για καθυστερήσεις στις εργαστηριακές εξετάσεις στα τμήματα των Πρώτων Βοηθειών.

«Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων είναι σημαντικό και απαραίτητο εργαλείο για την κλινική διάγνωση της ασθένειας του επισκέπτη των ΤΑΕΠ, για τη θεραπεία που θα ακολουθηθεί καθώς και για την παραπομπή του ασθενούς στην κατάλληλη ιατρική ειδικότητα. Με την παραλαβή των δειγμάτων στο εργαστήριο, αυτά διεκπεραιώνονται στον ανάλογο χρόνο που απαιτείται για τη διεξαγωγή και την αξιολόγηση της αίτησης. Τα αποτελέσματα που απελευθερώνονται στο ΤΑΕΠ ή σε οποιαδήποτε άλλη κλινική είναι αξιόπιστα και ακριβή αφού εκτελούνται από άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό ακολουθώντας διεθνή πρότυπα.

Οι οποιεσδήποτε καθυστερήσεις στα εργαστηριακά αποτελέσματα δεν οφείλονται στους Λειτουργούς Νοσοκομειακών Εργαστηρίων αλλά στη διαδικασία και την πορεία που ακολουθείται για την απελευθέρωση του αποτελέσματος στον κλινικό χώρο. Είναι πολλές οι φορές που σαν Κλάδος έχουμε επισημάνει τα προηγούμενα χρόνια στη διοίκηση του ΟΚΥπΥ τα εν λόγω προβλήματα χωρίς απολύτως καμία ανταπόκριση.

Συγκεκριμένα, τα Κλινικά Εργαστήρια των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ κατά τα απογεύματα, βραδινές ώρες και τα σαββατοκύριακα, λειτουργούν χωρίς υποστηρικτικό και βοηθητικό προσωπικό, γραμματείς ή εργάτες με αποτέλεσμα την εργασία τους (παραλαβή και διαχωρισμό δειγμάτων ανά τμήμα, μηχανογράφηση και φυγοκέντρηση δειγμάτων, εκτυπώσεις και αποστολή αποτελεσμάτων) να την επωμίζεται ο ένας και μοναδικός εργαστηριακός που είναι καθήκον, πέραν από το επιστημονικό του ρόλο και έργο στο εργαστήριο.

Επιπρόσθετα, στα εργαστήρια κατά τις ώρες της βάρδιας (αντικανονικό ωράριο) ένας εργαστηριακός επιστήμονας έχει την ευθύνη για περισσότερο από ένα τμήματα του κλινικού εργαστηρίου καθώς και καθήκοντα στην Τράπεζα Αίματος (με εξαίρεση το Γ. Ν. Λευκωσίας). Εκτός από το ΤΑΕΠ, διεκπεραιώνονται εξετάσεις όλων των κλινικών των νοσοκομείων (εντατική, θάλαμοι COVID, χειρουργεία, Μακάρειο Νοσοκομείο και Ογκολογικό Τράπεζας Κύπρου) ενώ οι Τράπεζες Αίματος των Γενικών Νοσοκομείων εξυπηρετούν και ανταποκρίνονται επιπλέον στα περιστατικά των Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (επείγοντα χειρουργεία, γέννες κ.α.). Όλα όσα έχουν αναφερθεί είναι υπό την ευθύνη ενός ή δύο Λειτουργών Εργαστηρίων σε κάθε Γενικό Νοσοκομείο του ΟΚΥπΥ.

Παράλληλα, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και Πάφου πολλά αποτελέσματα Μικροβιολογικών εξετάσεων που είναι έτοιμα προς αποστολή στον κλινικό χώρο δεν απελευθερώνονται άμεσα λόγω της εμμονής των Μικροβιολόγων ιατρών να τα υπογράφουν την επομένη ή τις επόμενες μέρες καθυστερώντας τη θεραπεία των ασθενών. Την οικειοποίηση των εργαστηριακών μας αποτελεσμάτων και την αυταρχική τακτική των Μικροβιολόγων γιατρών την έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα στη Διεύθυνση του ΟΚΥπΥ χωρίς ποτέ να πάρουμε κάποια επίσημη απάντηση.

Το ΔΣ του Κλάδου, καλεί ακόμα μια φορά τον ΟΚΥπΥ να λάβει υπόψη του, όσα έχουμε ζητήσει τόσο σε προφορικές όσο και γραπτές μας προτάσεις που αφορούν την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στα Κλινικά Εργαστήρια, τα οποία επηρεάζουν την ποιοτική παροχή ιατρικής περίθαλψης των ασθενών.»

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.